Real-Bayern és Atlético-Chelsea a BL-elődöntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.11. 10:23
null
Az elődöntő párosítása
Real Madrid–Bayern München és Atlético Madrid–Chelsea párharc lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az első felvonást április 22-én és 23-án rendezik, a visszavágókat egy héttel később. A fináléra május 24-én szombaton (20.45) kerül sor Lisszabonban. A sorsolásnál Luis Figo, a döntő nagykövete segédkezett.

 

BAJNOKOK LIGÁJA

Megérkezett a színpadra Luís Figo, a lisszaboni döntő nagykövete, aki a sorsolást végzi. A felvezető beszéd a főtitkártól ezúttal sem maradt el. Érdekesség, hogy a legjobb négy közé jutó csapatok közül az Atlético Madrid még veretlen. A Real Madrid az eddigi BEK/BL-elődöntők 42 százalékában ott volt.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut be a Bajnokok Ligája döntőjébe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Figo először a Real Madridot húzta ki a gömbből, a Real ellenfele a Bayern München lesz! A másik ágon az Atlético Madrid a Chelsea-vel küzd a fináléba jutásért.

A Bayern München és a Real Madrid 20-szor találkozott eddig az európai kupaporondon, mindannyiszor a BEK/BL-ben, ötször az elődöntőben. Négyszer (1976, 1987, 2001, 2012) a bajorok jutottak a fináléba, a spanyolok csak egyszer (2000-ben). A mostani elődöntő lesz a 15. és a 16. összecsapás a Real Madrid és a Bayern München között a Bajnokok Ligájában, ezzel ez lesz a leggyakoribb párharc az AC Milan–Barcelona előtt.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut be a Bajnokok Ligája döntőjébe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Chelsea a spanyol csapatok elleni legutóbbi 15 Bajnokok Ligája-meccsén nem kapott ki, hat győzelme mellett kilenc döntetlent játszott. A BL-ben a Chelsea kétszer találkozott az Atlético Madriddal, a 2009–2010-es szezon csoportkörében, egyszer az angolok győztek (4–0), egyszer döntetlen lett (2–2).

BAJNOKOK LIGÁJA, ELŐDÖNTŐ
REAL MADRID (spanyol)–BAYERN MÜNCHEN (német)
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–CHELSEA (angol)

Az elődöntő első felvonását április 22-én és 23-án rendezik, a visszavágókat egy héttel később. A fináléra május 24-én szombaton (20.45) kerül sor. A döntőben a Real Madrid–Bayern München párharc győztese lesz a pályaválasztó.

A SORSOLÁS, EURÓPA-LIGA

Kezdődik a televíziós közvetítés, perceken belül kiderül, melyik csapat melyikkel küzdhet meg a torinói döntőbe jutásért – először ugyanis az Európa-liga elődöntőjét sorsolják. A svájci Nyonban az is eldől, hogy a fináléban melyik csapat lesz a pályaválasztó. Gianni Infantino UEFA-főtitkár szokásos felvezetőjével indul az esemény.

A Sevilla neve került elő először a gömbből, a spanyol csapat ellenfele a Valencia lesz. Ez azt jelenti, hogy a másik ágon a Juventus a legutóbbi szezonban döntős Benficával találkozik, a pályaválasztó a portugál együttes lesz.

A Benfica a KEK 1967–1968-as kiírásában 3–0-val búcsúztatta a Juventust az elődöntőben, majd az UEFA-kupa 1992–1993-as idényében az olasz csapat nyerte a negyeddöntős párharcot (4–2).

EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ
SEVILLA (spanyol)–VALENCIA (spanyol)
BENFICA (portugál)–JUVENTUS (olasz)

Az elődöntők első mérkőzéseit április 24-én rendezik, a visszavágókat május elsején. Az elöl álló csapatok kezdik hazai pályán a párharcot. A döntőben a Sevilla–Valencia párharc győztese lesz a pályaválasztó.

FELVEZETÉS

A Bayern München, a Real Madrid és a Chelsea számára sem ismeretlen a Bajnokok Ligája elődöntője, ám az Atlético Madrid régen járt ilyen magasságokban. A spanyol csapat legutóbb az 1973–1974-es szezonban jutott a legjobb négy közé a BEK-ben – akkor a döntőig menetelt, ahol megismételt mérkőzésen kikapott az elődöntőben az Újpesti Dózsát búcsúztató Bayern Münchentől.

A másik madridi együttes, a Real viszont sorozatban negyedszer elődöntős, ám a legutóbbi három alkalommal egyszer sem tudott a fináléba jutni. A Chelsea a jelenlegit is beleszámolva 11 szezonból hétszer jutott az elődöntőbe a BL-ben, a címvédő Bayern Münchennél ugyanez a mutató 5/4.

A sorsolás nyílt lesz, ami azt jelenti, bármelyik csapat bármelyikkel találkozhat – összejöhet tehát egy madridi derbi, amire legutóbb az 1958–1959-es BEK-kiírásban volt példa.

Ha a két spanyol csapat elkerüli egymást a sorsoláson, akkor akár összejöhet egy spanyol házidöntő is, ami az ötödik lenne a Bajnokok Ligája történetében. Jelenleg Spanyolország a legsikeresebb a legrangosabb európai kupasorozatban 13 végső diadallal, eggyel előzi meg Angliát és Olaszországot. A Bayern esetleges sikere lenne a nyolcadik német BEK/BL-győzelem.

A délben kezdődő sorsoláson természetesen Gianni Infantino UEFA-főtitkár lesz a „főszereplő”, segítője Luís Figo lesz, a lisszaboni BL-döntő nagykövete.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik