Lucas Moura lett a hős, története első BL-döntőjére készülhet a Spurs!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.08. 20:45
null
Lucas Moura a második félidőben háromszor is bevette Onana kapuját (Fotó: AFP)
A Tottenham elképesztő fordulatok után bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, miután kétgólos (összesítésben háromgólos) hátrányból felállt és fordított az Ajax otthonában. Lucas Moura mesterhármast lőtt, az utolsó találatát a 96. percben szerezve, ezzel pedig a Spurs összesítésben 3–3-mal, idegenben elért több góllal kiejtette holland riválisát.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Ajax (holland)–Tottenham Hotspur (angol) 2–3 (2–0)
Amszterdam, Johan Cruyff Aréna, 52 641 néző. Vezette: Brych (német)
Ajax:
Onana – Mazraui, De Ligt, Blind, Tagliafico – Van de Beek (Magallán, 90.), F. de Jong, Schöne (Veltman, 60.) – Zijes, Dolberg (Sinkgraven, 67.), Tadics. Vezetőedző: Erik ten Hag
Tottenham: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose (B. Davies, 83.) – Sissoko, Wanyama (F. Llorente, a szünetben), Alli – Eriksen – Lucas Moura, Szon Hung Min. Menedzser: Mauricio Pochettino
Gólszerző: De Ligt (5.), Zijes (35.), ill. Lucas Moura (55., 59., 96.)
Továbbjutott:
a Tottenham, 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Nagy iramban indult a találkozó, a Tottenham azonnal letámadta az Ajaxot. Az már a kezdés előtt biztos volt, sporttörténelmi tettet hajt végre az a csapat, amelyik megnyeri a párharcot. A Spurs fennállása során először juthatott be a Bajnokok Ligája fináléjába, míg az Ajax 23 esztendő után – ennyit egyetlen klub sem várt két döntő között az 1992 óta íródó BL-érában.

Az első nagy helyzet a hazaiak előtt adódott. Dusan Tadics 15 méterről eleresztett lövésénél Llorisnak bravúrral kellett védenie. A sarokrúgás után viszont már tehetetlen volt a világbajnok kapus, Matthijs de Ligt emelkedett a legmagasabbra, és Dele Alli mellől a hálóba bólintotta az Ajax vezető találatát (1–0). Ez volt az Ajax történetének 150. gólja a sorozatban.

De Ligt, aki az előző heti odavágón a BL-éra legfiatalabb csapatkapitánya lett, aki elődöntőben pályára lépett, ezúttal a sorozat negyedik legfiatalabb elődöntős gólszerzőjévé vált. Kylian Mbappé (Monaco), Obafemi Martins (Inter) és az exajaxos Nordin Wooter áll előtte – megelőzni viszont egyiket sem fogja már.

Pillanatokon belül jöhetett volna az egyenlítés: Szon Hung Min tört előre a bal szélen, éles szögből lőtt, és a labda a beadásra számító André Onana mellett a kapufára vágódott. Huszonhárom percnyi játék után ismét Szon lehetett volna a Spurs hőse, ám hiába indította nagyszerűen Alli, lapos, gyenge lövését magabiztosan védte az Ajax kapusa.

Fél óra telt el, amikor Tadics lövése elsuhant keresztben a kapu előtt, Lloris tágra meresztett szemmel nézte, nehogy érkezzen a hosszúnál egy hazai játékos, vagy egy túlbuzgó vendégvédő, akiről a hálóba vágódhat még a labda...

Öt perccel később ismét Tadics futott el a balon, ezúttal viszont nem lőtt éles szögből, inkább visszapasszolta a labdát a második hullámban érkező Hakim Zijesnek – a döntés kifizetődött, a marokkói középpályás 13 méterről a kapu bal oldalába tekert, megduplázva a holland fórt (2–0).

A fordulás után jött centernek Fernando Llorente, a Tottenham pedig mindent egy lapra feltéve letámadta az Ajaxot.

Az 51. percben Christian Eriksen remek labdát adott a jobb szélen felfutó Allinak, aki az ötös sarkától kapásból lőtt, de Onana bravúrral védett. Mielőtt azonban teljesen kétségbe estek volna az angolok, Lucas Moura összehozta a szépítést! A brazil Alli átadása után megtolta a labdát a hazaiak szorításában, és mielőtt a védők bármelyike szerelhette volna, 11 méterről a bal alsó sarokba gurított (2–1).

Ezzel pedig még nem volt vége...

A Tottenham villámgyorsan megszerezte a második gólját is – hogy miként, azt talán a legjobb videón megnézni; a lényeg, hogy Llorente közeli lövésénél hiába védett bravúrral Onana, az Ajax játékosai nem tudtak felszabadítani, majd Lucas némi szerencsével tisztára játszotta magát a tizenhatoson belül, és 10 méterről a jobb alsó sarokba helyezte a labdát fordulásból (2–2).

Az Ajax nem zuhant össze. A hajrá kezdetén Zijes eldönthette volna a párharcot, de tizenhat méterről csak a kapufát találta el. A végjátékban aztán Jan Vertonghen is eltalálta még egyszer a lécet – ő fejjel –, de gól ebből sem lett.

A 94. percben sarokrúgáshoz jutott a Tottenham, már Lloris is hátrahagyta a kaput, hátha csodát tud tenni az ellenfél tizenhatosán belül, de az Ajax ezt is megúszta. Fél perc, ha hátravolt, az Ajax pedig szinte biztos döntősnek érezhette magát. Vélhetően az angol csapat játékosainak nagy része is így gondolta.

Kivéve Lucas Mourát, aki a 96. percben begyötörte a Spurs győztes gólját! 2–3



Ezzel a londoni klub története során először bejutott a BEK/Bajnokok Ligája döntőjébe.

Szép, kerek szám: a Tottenham Hotspur a 40. klub, amelyik BEK- vagy BL-döntőt vívhat. És az is biztos, hogy ez lesz a 13. angol siker az első számú európai kupában, Anglia megelőzi Olaszországot.

Már csak egy kérdés maradt: a Liverpool vagy a Tottenham szerzi meg a dicsőséget?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik