Szoboszlaiék a címvédő Liverpoollal egy csoportban – sorsoltak a BL-ben

SZÖLLŐSI GYÖRGY (Monte-Carlo), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)SZÖLLŐSI GYÖRGY (Monte-Carlo), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 17:30
Szoboszlai Dominik együttese, a Red Bull Salzburg a címvédő Liverpoollal került egy csoportba a 2019–2020-as Bajnokok Ligája-idény csoportkörének sorsolásán. Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig a Zenittel, a Benficával és a Lyonnal küzd meg a tizenhat közé kerülésért a G-csoportban. A Barcelona, a Dortmund és az Inter hármasa az F-csoportban nagy izgalmakat ígér. Az év játékosa Virgil van Dijk lett a Liverpoolból.
Alisson Becker a legjobb kapus, Virgil van Dijk a legjobb védő és az idény legjobb Európában futballozó játékosa lett (Fotó: AFP)
Alisson Becker a legjobb kapus, Virgil van Dijk a legjobb védő és az idény legjobb Európában futballozó játékosa lett (Fotó: AFP)

A CSOPORTBEOSZTÁS

Legelsőként a PSG-t húzták ki a sorsoláson, a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató francia klub az A-csoportban a Real Madriddal, az FC Bruges-zsel és a Galatasarayjal csap majd össze.

Szoboszlai Dominik csapata, a Red Bull Salzburg a címvédő Liverpoollal került egy kvartettbe, a Napoli és a Genk küzd még az E-csoportban a továbbjutó helyekért.

Gulácsi Péter és Willi Orbán a G-csoportból próbálhatja meg kiharcolni a legjobb tizenhat közé kerülést, az RB Leipzignek a Zenit, Benfica, Lyon trióból kellene megelőznie legalább két csapatot.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT
PSG Bayern München
Manchester City
Juventus
Real Madrid
Tottenham Sahtar Doneck Atlético Madrid
FC Bruges
Olympiakosz Dinamo Zagreb
Bayer Leverkusen
Galatasaray
Crvena zvezda
Atalanta
Lokomotiv Moszkva
E-CSOPORT F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT
Liverpool
Barcelona
Zenit
Chelsea
Napoli
Borussia Dortmund
Benfica
Ajax
Salzburg Internazionale Lyon
Valencia
Genk
Slavia Praha
RB Leipzig
Lille

A 2019–2020-as csoportbeosztás mellett az UEFA Év játékosa-díjat, illetve a 2018–2019-es idény posztonkénti legjobbjainak járó elismeréseket is átadták Monte-Carlóban.

A legjobb férfi játékosnak Virgil van Dijket (Liverpool) választották meg, aki Lionel Messit (Barcelona) és Cristiano Ronaldót (Juventus) győzte le a harminckét, Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutó klub képviselői, valamint 55 európai újságíró szavazata alapján.

Az idény legjobb kapusa Alisson (Liverpool), a legjobb védője Van Dijk, a legjobb középpályása Frenkie de Jong (Ajax/Barcelona), míg a legjobb támadója Lionel Messi lett.

„Hosszú út volt, nem vagyok olyan játékos, aki tizennyolc évesen kiemelkedett volna, minden lépcsőfokért keményen megdolgoztam. Ez is a részem. Óriási köszönet jár mindenkinek, aki segített benne. Ronaldinhóra nagyon felnéztem gyerekként, ahogyan az utcán megtanult játszani, az elképesztő, remek futballista volt. De nem tudnék egyetlen embert, egyetlen játékost kiemelni. Mindenkitől tanultam, akivel találkoztam az utam során, s mindenkinek köszönöm, hogy most itt állhatok" – fogalmazott a győztes Virgil van Dijk.

A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
1. forduló: szeptember 17–18.
2. forduló: október 1–2.
3. forduló: október 22–23.
4. forduló: november 5–6.
5. forduló: november 26–27.
6. forduló: december 10–11.

ELŐZMÉNYEK

KALAPBEOSZTÁS
1. KALAP
Liverpool
(angol)
Chelsea (angol)
Barcelona (spanyol)
Manchester City (angol)
Juventus (olasz)
Bayern München (német)
Paris Saint-Germain (francia)
Zenit (orosz)
2. KALAP
Real Madrid (spanyol)
Atlético Madrid (spanyol)
Borussia Dortmund (német)
Napoli (olasz)
Sahtar (ukrán)
Tottenham Hotspur (angol)
Ajax (holland)*
Benfica (portugál)
3. KALAP
Lyon
(francia)
Bayer Leverkusen
(német)
Salzburg (osztrák)
Olympiakosz (görög)*
FC Bruges (belga)*
Valencia (spanyol)
Internazionale (olasz)
Dinamo Zagreb (horvát)*
4. KALAP
Lokomotiv Moszkva
(orosz)
Genk
(belga)
Galatasaray (török)
RB Leipzig (német)
Slavia Praha (cseh)*
Crvena zvezda (szerb)*
Atalanta (olasz)
Lille (francia)

*a selejtezőből érkező csapat

A KALAPOK KIALAKÍTÁSÁRÓL
• Az első kalapba került a Bajnokok Ligája és az Európa-liga címvédője, továbbá a hat legmagasabb UEFA-együtthatóval rendelkező bajnokság aranyérmese.
• A 2., a 3. és a 4. kalapba soroláskor a klubok UEFA-együtthatója, azaz az elmúlt öt európai kupaidényben nyújtott teljesítménye döntött.

A SORSOLÁSRÓL
• Minden csoportba minden kalapból egy csapatot húznak.
• Egy ország két klubja nem kerülhet egy csoportba.
• Orosz és ukrán csapatok nem kerülhetnek egy csoportba.
• A magukat kettő vagy több klubbal képviseltető országok csapatait a sorsolás előtt párba kötik, hogy ne kelljen egy napon játszaniuk: ha a páros egyik tagja az A-, B-, C- vagy D-csoportba kerül, a másikat automatikusan az E-, F-, G-, H-csoport valamelyikébe sorsolják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik