Az „új Tadics” 21 évesen majdnem visszavonult, most kitömte a Valenciát

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.03.11. 17:23
null
Josip Ilicic kalandos életút után jutott el pályafutása eddigi csúcsára (Fotó: AFP)
Mint ismert, Josip Ilicic keddi mesternégyesével zárta le a Valencia nemzetközi szereplését. Az Atalanta futballistájának idényét máris Dusan Tadics 2018–2019-es remekléséhez hasonlítják, és bár a főbb mutatókban azért elmarad az Ajaxszal BL-elődöntőig jutó szerbtől (neki 38 gól és 24 gólpassz volt egy idénnyel ezelőtt a mutatója), valóban van némi párhuzam köztük.


BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
Valencia (spanyol)–Atalanta (olasz) 3–4
(Gameiro 21., 51.,Ferrán Torres67., ill. Ilicic 3., 43., 71., 82. – az első kettő 11-esből)
Továbbjutott:
az Atalanta, két győzelemmel, 8–4-es összesítéssel

Mindketten a korábbi Jugoszlávia területén születtek, ballábasak, nem feltétlenül a csatársorban, hanem kissé hátrébb szerepelve, akár a szélen érzik komfortosabban magukat, nyugodtan odaállíthatók büntetőkhöz, és egy klubváltás után, a 30. életévük betöltése után értek fel karrierjük csúcsára, hogy aztán a Bajnokok Ligájában is lenyűgözzék az embereket.

Michael Cox on Twitter

Ilicic 2019/20 is the new Tadic 2018/19


EGYÉVESEN ELVESZÍTETTE ÉDESAPJÁT

Ilicic 1988. január 29-én a ma már Bosznia-Hercegovinában található, 2012 nyarában várossá nyilvánított Prijedorban született horvát származású szülőktől, de édesapja halálát követően a háború sújtotta területekről édesanyjával, Anával és testvérével, Igorral a szlovéniai Kranjba menekültek, amikor ő még csak egyéves volt. A most 32 éves futballistát korábban kérdezték a horvát és a bosnyák válogatottságról is, de mindkétszer az volt a válasza, hogy mivel az egész életét Szlovéniában töltötte, így sohasem játszana másik válogatottban.

HÁROM NŐ BOLDOGÍTJA
Ilicic 2009-ben az edzőpályán találkozott a 400 és 800 méteren versenyző fiatal atlétával, Tina Polovinával, akivel hamarosan randizni kezdtek, majd összeházasodtak, azóta pedig két kislányuk született, Sofia és Victoria.

16.2k Likes, 409 Comments - Josip Ilicic Jojo (@ilicic72) on Instagram: ""


21 ÉVESEN A VISSZAVONULÁSON GONDOLKODOTT

Pályafutását a Triglav Kranj és a Britof csapatában kezdte, majd 19 évesen a szlovén másodosztályban szereplő SC Bonifikában mutatkozott be a felnőttek között. Tehetségét hamar kiszúrta az élvonalbeli Interblock, amelynek színeiben Szlovén Kupát nyert.

A 2009–2010-es kiírásban viszont már kevésbé ment az együttesének, osztályozón búcsúzott a második ligába – a visszavágón az egyik legnagyobb tehetségnek tartott játékos csupán a kispadon kezdett –, hősünk pedig 21 évesen a rengeteg fiatalkori viszontagság miatt a visszavonuláson gondolkodott.

EGY MARIBORI HÍVÁS, AMI MEGVÁLTOZTATTA AZ ÉLETÉT – KÉT HÓNAPRA RÁ MÁR OLASZORSZÁGBAN VOLT!

Szerencsére azonban sokáig nem állt fent ez az állapot, néhány héttel később a Maribor futballigazgatói tisztségét betöltő Zlatko Zahovic felhívta, hogy szerződjön együtteséhez. Az életét megváltoztató döntést aztán egy pillanat alatt meghozta a fiatal futballista, aki így az ország második legnagyobb városának klubjához szerződött.

MAGYAR JÁTÉKOST FIGYELTEK ILICICÉK HELYETT

„Figyeltem egy magyar játékost a nyáron a Videotonból, de miután láttam a Maribor elleni meccsét, Zamparininek a szlovén csapatról beszéltem, amelyben számos tehetség van. Zamparini végül át is igazolta Ilicicet és Bacinovicot.” Bővebben itt!

Azt nehéz lenne állítani, hogy itt sokáig játszott volna, hiszen a Videoton elleni (El-)bemutatkozása július 15-én volt, augusztus 27-én pedig már Olaszországba igazolt!

Addig játszott öt szlovén bajnokit (egy gól, két gólpassz volt a mérlege), valamint hat El-selejtezőt: a Vidi ellen egy gólpasszal járult hozzá a továbbjutáshoz, a Hibernian ellen két góllal, a Palermo pedig ugyan már túl erősnek bizonyult, az augusztus 26-i visszavágón gólt szerzett, másnap pedig már vitték is az olaszok (ahogyan Armin Bacinovicot is) – a hírek szerint 2.3 millió eurót fizettek érte.

A Maribor és Ilicic (balra) még nem örülhetett a Videoton elleni első mérkőzésen  (Fotó: NS-archív)
A Maribor és Ilicic (balra) még nem örülhetett a Videoton elleni első mérkőzésen (Fotó: NS-archív)

REMEK PALERMÓI RAJT, KISEBB GÖDÖR, MAJD JÖTT GASPERINI

Szeptember 12-én már a Palermo mezében lépett pályára – először még csak csereként –, aztán a következő körben a címvédő Inter ellen gólt szerzett, majd ezt követően csupán négy nappal a Juventus kapuját is bevette. Gólt szerzett még októberben a Fiorentina, novemberben pedig a Roma ellen is, az első Serie A-s idényében nyolc gól és nyolc gólpassz volt a mérlege.

Remeklését új, ötéves szerződéssel honorálta a klub 2011 júniusában, majd a 27-es mezszámra váltott, de Javier Pastore PSG-hez szerződése után visszaesett a teljesítménye, az új bajnoki kiírásban már csak két gól és hat gólpassz jött össze neki. A 2012–2013-as évadban viszont az újonnan kinevezett Gian Piero Gasperini – khm – rendszerében magára talált, és a bajnokságban tízszer is bevette az ellenfelek kapuját.

LELKES HORGÁSZ
A kosárlabda, a golf és az úszás iránt is érdeklődő futballista szabadidejében a család és a barátokkal töltött idő mellett szeret horgászni is.

659 Likes, 20 Comments - Josip Ilicic Jojo (@ilicic72) on Instagram: ""


FIRENZE FELÉ VETTE AZ IRÁNYT, A FOKOZATOS FEJLŐDÉST NAGY MEGREKEDÉS KÖVETTE

Ilicic 2013 nyarán a beszámolók szerint 9 millió euróért cserébe a Fiorentinához került, amelyben a sérüléssel és padoztatással tarkított első idényében csupán három Serie A-találatig jutott, egy évvel később viszont már nyolc, a 2015–2016-os bajnokságban pedig 13 gól volt a mérlege. Az újabb fejlődés viszont elmaradt, sőt az új évadban már csak ötször vette be az olasz csapatok kapuját, ezt követően pedig innen is távozott.

AZ ATALANTA HOZTA EL A MEGÚJULÁST SZÁMÁRA

A 2016 óta Gian Piero Gasperini vezette bergamói csapat 2017-ben 5.5 millió euróért kaparintotta meg a Firenzében nem marasztalt szlovént, aki az első idényében 11 találattal és nyolc gólpasszal vette ki a részét a hetedik helyen végző Atalanta meneteléséből. Tavaly óriási meglepetésre bronzérmet szerző együttes kulcsfigurájaként 12-szer volt eredményes – emellett még hét asszisztja is volt –, és klubtársához, Duván Zapatához hasonlóan bekerült a Serie A 2018–2019-es álomcsapatába.

A remek rúgótechnikájú, jól cselező, kreatív, jó felépítésű futballistára aztán a jelenlegi idényben már mindenki felfigyelhetett, a Torino idegenbeli 7–0-s kiütése során mesterhármasig jutott úgy, hogy közben a felezővonal előteréből, szabadrúgásból is betalált!

A TORINO ELLENI TRIPLA, A FELEZŐVONALRÓL LŐTT SZABADRÚGÁSGÓL 2:00-TÓL



Idén amúgy is remekül teljesít visszavont támadóként, a 2020-ban lejátszott nyolc bajnokin nyolcszor volt eredményes, a kupában egy fellépésen egy gólja volt, a BL-ben pedig két ütközet alatt ötször köszönt be! Az idénybeli mutatója is figyelemre méltó, minden sorozatot beleszámítva 29 tétmérkőzésen 21 gól és kilenc gólpassz a mérlege, vitathatatlanul pályafutása csúcsán tündököl 32 évesen.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK

Ilicic lett az első játékos, aki négy gólt szerez idegenben egy BL-mérkőzésen a kieséses szakaszban, és összességében is csak a negyedik, aki négyig jut ebben a fázisban. Korábban Lionel Messinek (2009–2010, 2011–2012), Mario Gomeznek (2011–2012) és Robert Lewandowskinak (2012–2013) jött ez össze.

OptaJean on Twitter

4 - Josip Ilicic est devenu le 4e joueur à inscrire au moins 4 buts dans un match en phase à élimination directe de Ligue des Champions après Lionel Messi (2009-10 & 2011-12), Mario Gomez (2011-12) & Robert Lewandowski (2012-13). Silence.



Ilicic előtt legutóbb Andrij Sevcsenko szerzett olasz csapatban legalább négy gólt BL-meccsen, 2005 novemberében az ő négy találatával nyert 4–0-ra a Milan a Fenerbahce vendégeként.

Egy másik Milan-vonatkozású érdekesség: a piros-feketék 38 éves csatára, Zlatan Ibrahimovic volt eddig a legidősebb, aki mesternégyest szerzett BL-mérkőzésen, ő 2013. október 23-án az Anderlecht idegenbeli 5–0-s kiütése során 32 évesen és 20 naposan jutott el négyig – még a PSG színeiben. Ilicic január 29-én töltötte be a 32. életévét.

ESPN FC on Twitter

Atalanta's Josip Ilicic overtakes Zlatan Ibrahimovic as the oldest player to score four goals in a UCL match



Ilicic a harmadik játékos, aki egy nemzetközi tétmeccsen legalább négyszer be tudta venni a Valencia kapuját, erre előtte csak Daniel Fonseca (Napoli, 1992, 5 gól a Mestallában) és Edgar Schmidt (Karlsruhe, 1993) volt képes.

MisterChip (Alexis) on Twitter

Jugadores que le marcaron 4+ goles al Valencia en un partido de competición europea: Daniel Fonseca (Napoli) en 1992. Edgar Schmidt (Karlsruher) en 1993. JOSIP ILIČIĆ (Atalanta) en 2020. Fonseca hizo 5 goles en Mestalla.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik