Arsenalisták az „ágyúsok” otthonában

Vágólapra másolva!
2010.09.15. 14:10
null
A Braga játékosai az Arsenal otthonában is meglepetést szereznének (Fotó: Action Images)
Az Arsenal és a Braga szerda este először csap össze egymással tétmérkőzésen, ám a két csapat között szorosabb az összefüggés, mint gondolnánk. A labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjának másik mai találkozóján a Sahtar Doneck a Partizan Beogradot fogadja.

Kilencven évvel ezelőtt a Braga játékosai még zöld-fehér csíkos szerelésben futkároztak a gyepen, egy látogatás azonban megváltoztatta a klub hivatalos színeit. A portugál csapat akkor edzőjének, Szabó Józsefnek az 1921-es londoni utazásáról van szó, amely során a magyar szakember megfordult az Arsenal legendás otthonában, a Highburyben is.

Annyira megtetszett neki az „ágyúsok" öltözete, hogy Portugáliába visszatérve javaslatot tett a klubvezetőknek, hogy az ő színük is legyen piros-fehér. Az ötletét elfogadták, így onnantól kezdve piros felsőben és fehér nadrágban küzdöttek a Braga futballistái, a csapat szurkolói pedig megkapták az „Arsenalistas" becenevet.

Mielőtt bárki egy kézlegyintéssel elintézné a portugálokat, nem árt megjegyezni, hogy bár első csoportmérkőzésükre készülnek a Bajnokok Ligája csoportkörében, a selejtezők során a Celticet és a Sevillát ejtették ki.

„Nem könnyű ellenük játszani. Láttam őket a Sevilla ellen, otthon és idegenben is nyertek. Van néhány igen technikás játékosuk, óvatosnak kell lennünk" – nyilatkozta Bacary Sagna, az Arsenal francia hátvédje.

Arsene Wenger, a londoniak menedzsere nem titkolta, hogy ellenfelük (BL-szereplésre értendő) rutintalanságát szeretnék kihasználni, ám ő is felhívta a figyelmet, hogy a Braga tele van brazil labdarúgóval, szervezett csapat, amely labdaszerzés után villámgyors támadásokat képes vezetni.

A vendégek szakvezetője sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel:

„Technikai képességeiket tekintve nem hasonlíthatók össze a többi angol csapattal. Élmény nézni őket, csakúgy, mint a Barcelona játékát. Ők már tapasztalt résztvevői a sorozatnak, míg mi most mutatkozunk be, így normál esetben vereséget kellene szenvednünk. Remélem azonban, hogy történelmi tettet tudunk végrehajtani, amire igazán büszkék lehetünk" – nyilatkozta Domingos Paciencia.

A H-csoport másik találkozóján a Sahtar Doneck a belgrádi Partizant fogadja. A szerb csapatot erősítő Mladen Krsztajics az UEFA-kupa 2004–2005-ös kiírásában a Schalke játékosaként már összefutott a Sahtarral, de sok sikerélményben nem volt része, mivel 2–1-es összesítéssel az ukrán gárda jutott a legjobb 16 közé.

A doneckieket irányító Mircea Lucescu 1990-ben a Dinamo Bucuresti edzőjeként találta szembe magát a Partizannal, amelyet akkor kettős győzelemmel búcsúztattak.

 BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ARSENAL (angol)–BRAGA (portugál)
London, Emirates Stadion, 20.45. Vezeti: Hamer (luxemburgi)
A várható kezdőcsapatok:
ARSENAL: Almunia – Eboué, Squillaci, Koscielny, Gibbs – A. Song, Wilshere, Rosicky, Fabregas – Arsavin, Samah. Menedzser: Arsene Wenger
BRAGA: Felipe – Sílvio, Moisés, A. Rodriguez, M. Garcia – Vandinho, Lima, Aguiar, Alan – Paulo César, Matheus. Vezetőedző: Domingos Paciencia
 
SAHTAR DONECK (ukrán)–PARTIZAN BEOGRAD (szerb)
Doneck, Donbasz Arena, 20.45. Vezeti: Velasco Carballo (spanyol)
A várható kezdőcsapatok:
SAHTAR: Pjatov – Srna, Kuher, Rakickij, Sevcsuk – Styepanyenko, Willian – Costa, Jádson, Rat – Luíz Adriano.Vezetőedző: Mircea Lucescu
PARTIZAN: Sztojkovics – Miljkovics, Szavics, Sztankovics, Kizito – Tomics, Petrovics, Moreira, Sz. Ilics – Scsepovics, Cléo. Vezetőedző: Alekszandar Sztanojevics
KÖVESSE AZ EREDMÉNYEK ALAKULÁSÁT AZ NSO–N!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik