Áprilisban megérkezett Klopp nagy igazolása, Gerrard örököse

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.10. 14:29
null
Keita 2014-ben a Salzburgban hívta fel magára a figyelmet (Fotó: AFP)
Naby Keita a nyáron óriási pénzért érkezett a Liverpoolhoz, ám az RB Leipzig korábbi középpályásának sokáig nem ment jól a játék, emiatt pedig már többen is megkérdőjelezték Jürgen Klopp döntését. Az elmúlt napok azonban gyökeres fordulatot hoztak, a 172 centi magas játékos bomba formába lendült, és mindenkit lenyűgözött a Porto elleni teljesítményével.

EMLÉKEZTETŐÜL – BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Liverpool (angol)–FC Porto (portugál) 2–0 (N. Keita 5., Firmino 26.)
Tottenham (angol)–Manchester City (angol) 1–0 (Szon Hung Min 78.)

GUINEÁBÓL FRANCIAORSZÁGON ÁT GULÁCSIÉKHOZ – MAJD GULÁCSIÉKHOZ

Az 1995 februárjában született guineai futballista kilencéves korában hazájában, a helyi Horoya AC-nél kezdte futballista-karrierjét, majd 2012-ben Franciaország felé vette az irányt, ahol az FC Istres utánpótláscsapatához került – miután nem sikerült a próbajátéka a Lorient-nál és a Le Mans-nál.

A felnőttcsapatban 2013 novemberében debütált – a francia másodosztályban –, első profi idényében 23 mérkőzésen négy gólig és kilenc gólpasszig jutott, és a harmadosztályba csúszó gárda nem is tudta őt megtartani, 2014-ben a Gulácsi Pétert (sőt, szeptemberig még a szintén mostani liverpooli Sadio Manét) is foglalkoztató Red Bull Salzburg szerződtette, és rögvest bajnok és kupagyőztes lett, sőt megválasztották az év játékosának is a Bundesligában.


Sokáig Ausztriában sem maradt, 2016-ban a testvérklubhoz, a német élvonalba frissen feljutó RB Leipzighez került (a magyar válogatott kapussal így egy év kihagyással újra csapattársak lettek), és debütálása során győztes gólt szerzett a Dortmund ellen. Első idényében még hétszer talált be, a lipcseiek nagy szenzációt jelentve ezüstérmesként zártak, Keita pedig bekerült az év csapatába is.

Lipcsében hamar közönségkedvenccé vált (Fotó: AFP)
Lipcsében hamar közönségkedvenccé vált (Fotó: AFP)



CSÚCSPÉNZÉRT LIVERPOOLBA


Ezt követően 2017 nyarán a Liverpool megállapodott a német csapattal, hogy kifizeti a játékos szerződésében rögzített 48 millió fontos kivásárlási záradékot, valamint a lipcseiek 2017–2018-as idényéhez kötött bónuszt (ez az Európa-ligába jutás miatt 4.75 millió lett, BL-indulás esetén 11 millióra rúgott volna ez az összeg) is végül a mostani kiírás előtt 52.75 millió fontért cserébe megkaparintotta a rengeteget robotoló középpályást – akinek Steven Gerrard korábbi mezszámát, a nyolcast adták a „vörösök”.

GYENGE RAJT, MAJD FELCSILLAN A REMÉNY


Azt nem állíthatjuk, hogy álomrajtot vett volna új csapatánál, sérülések is hátráltatták, amikor játszhatott, akkor sem volt eléggé kiegyensúlyozott, és sokan már úgy érezték, hogy kidobott pénz volt az érte átutalt óriási összeg.

Aztán a Southampton elleni, múlt pénteki bajnokin végre összejött az áttörés, megszerezte első gólját a csapat színeiben, de még ennél is fontosabb volt a pályán nyújtott kiemelkedő teljesítménye, amelyet a korábbi klubikon Jamie Carragher is elismert.

„Nincs kétség afelől, hogy lassan kezdett a klubnál, sokkal többet vártak tőle és még ebből nem nagyon láttunk semmit. Ugyanakkor a Southampton ellen jobban játszott, mint bármelyik Liverpool-középpályás ebben az idényben. Továbbra sem földönkívüli teljesítményéről van szó, de ez egy jel volt, hogy mi várhat ránk, hogy mit adhat a Liverpool középpályájához, és mire számíthatnak a szurkolók.”

És milyen igaza lett!

A Porto elleni meccsen robbant be igazán (Fotó: AFP)
A Porto elleni meccsen robbant be igazán (Fotó: AFP)



A BEROBBANÁS


A Porto elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőn már egy teljesen másik Keita játszott, mint az idény korábbi szakaszaiban, gólja mellett védekezésben és támadásban is remekül teljesített, jól jellemzi ezt a whoscored.com kiemelkedő, 9.19-es osztályzata is – miközben az idény korábbi szakaszában volt tíz- és nyolcmeccses sorozata is, amikor még a hetest sem érte el!

Az első félidőben lehengerlően játszott, egymaga kétszer annyi sikeres szerelést tudott bemutatni a pályán, mint bárki más!

A guineai futballista remekül helyezte nyomás alá az ellenfeleket, nagyszerűen követte le a támadókat, és azt a komplett játékot mutatta be, amelyet Jürgen Klopp remélt a szerződtetését követően.

A meccs elején megpattanó lövésével szerzett vezetést a Liverpool, így a gyenge kezdés után szűk egy hét alatt már két gólt is hozzá tudott tenni a közöshöz, de még ennél is fontosabb, hogy védekezésben és támadásban is kiváló teljesítményt tud felmutatni, ennek köszönhetően képes betölteni a Liverpool középpályássorának legfontosabb szerepkörét, így az idény hajrájára úgy tűnik, megérkezett végre Steven Gerrard méltó utódja Liverpoolba – ha már ő is a nyolcas számot kapta...

„Úgy vélem, Naby időnként kicsit peches volt az első szituációknál, és ha úgy tetszik, meg kellett találnia a visszautat a mérkőzésekbe. Most a kezdéstől kezdve jól teljesített, reméltük, hogy ez lesz, mert az előző meccsen már percről percre jobban teljesített, és erre akartunk alapozni. Nagyon, nagyon jónak tűnt ma este, nagyon keményen dolgozott, sok jó passzt kiosztott, jól játszott. A gól briliáns volt, imádtam. Persze, megpattant, de a helyzet, amelyet kialakítottunk, olyan volt, amilyenre törekedtünk. A srácok nagyszerűen teljesítettek, nagyon jó előadás volt” – vélekedett a lefújást követően Jürgen Klopp menedzser.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik