BL: a valóság bekopogtatott Solskjaer MU-jának ajtaján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 00:00
null
Kylian Mbappé góllal járult hozzá az MU legyőzéséhez (Fotó: AFP)
Nagy lépést tett a labdarúgó Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé jutás felé a Paris Saint-Germain, amely Presnel Kimpembe és Kylian Mbappé góljával 2–0-ra győzött az Old Traffordon a Manchester United ellen. Egyértelműen a jobb és érettebb csapat nyert, a március 6-i, párizsi visszavágón az MU-nak szinte lehetetlen küldetést kellene végrehajtani – a kiállított és eltiltott Paul Pogba nélkül.

Az, hogy a Paris Saint-Germain győzni tudott a Manchester United vendégeként, nem feltétlenül meglepő. Az már sokkal inkább, hogy mennyire sima volt ez a mérkőzés: a sokkal érettebben és jobban futballozó PSG helyzetbe sem engedte Ole Gunnar Solskjaer csapatát, a második félidőben pedig kis túlzással macska-egér játékot folytatott az MU-val.

A Paris Saint-Germain minden lényeges mutatóban jobbnak bizonyult, a manchesteriek csak a fegyelmezési csatát „nyerték meg” a tíz sárga és egy piros lapot hozó meccsen. Ha a PSG-nek kellene egy kis „statisztikai biztatás” is: a BL-ben még sosem fordult elő, hogy az első találkozót idegenben 2–0-ra megnyerő csapat kiesett volna.

„A valóság elég keményen bekopogtatott a Unitednél. Nem rossz dolog ez, olyan mérkőzés volt, amiből tanulhatnak. Ole Gunnar Solskjaer valószínűleg készült már erre az eshetőségre. Ma este a Manchester United támadásban az égvilágon semmit sem mutatott, a PSG simán győzni tudott, úgy, hogy két sztártámadója nem is léphetett pályára” – vélekedett a BT Sporton Rio Ferdinand, míg a szakkommentátorok közül Owen Hargreaves a „kényszerszűrőt” játszó Marquinhost dicsérte, mondván, a brazil futballista olyan teljesítményt nyújtott, hogy Gigi Buffonnak nem is kellett komoly védést bemutatnia. Az angol szakértők véleménye egységes: a PSG megmutatta az MU-nak, milyen egy valódi elit csapat a Bajnokok Ligájában – no meg azt is, milyen szintre kellene a manchesterieknek fejlődniük.

„A hegycsúcsok azért vannak, hogy meghódítsuk őket; nem heveredhetünk le és adhatjuk meg magunkat azzal, hogy oké, ennek vége. Elmegyünk Párizsba, javítunk a játékunkon. De a mai meccs egy jókor jött pofon volt. Az első gólt követően a PSG-hez került a lélektani előny, és irányítása alá is tudta vonni a mérkőzést. Jól látszott, hogy ilyen szinten mi már jó ideje nem játszottunk, és az is, hogy tanulnunk kell. Nem ez a találkozó határozza meg az idényünket, ám egyben olyan összecsapás volt ez, amelyből nekünk le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket. Nem foghatjuk a vereséget a sérülésekre, akkor sem, ha Lingard és Martial pluszt tud adni a játékunkhoz – reméljük, nem nagy a baj. Pogba kiállítása? Paul megpróbálta fedezni a labdát, Dani Alves ügyes volt, odatette a lábát. Balszerencsés eset” – vont rövid mérleget Ole Gunnar Solskjaer, aki a Manchester United edzőjeként először maradt alul.

Kollégája, Thomas Tuchel nem meglepő módon dicsérte az érett és igen stabil játékot nyújtó PSG-t.

„Úgy gondolom, remek mérkőzést játszottunk. Koncentráltan futballoztunk, kiegyensúlyozottan, óvatosan, de agresszívan, és közben lazák tudtunk maradni. Az irányításunk alatt bírtuk tartani a meccset egyre jobban és jobban, ahogy telt az idő, köszönhetően a szervezettségünknek. Az első félidőben voltak buta labdavesztéseink, ám a másodikra nagyot javultunk. Megérdemelt a győzelmünk, de egy száznyolcvan perces mérkőzés felénél járunk” – vélekedett.

Pedig Tuchelnek és stábjának – benne a másodedző Lőw Zsoltnak – nem volt könnyű dolga, hiszen a támadósorból Neymar és Edinson Cavani is kiesett, így Kylian Mbappénak új szerepkörben kellett bizonyítania. Megtette – kulcsszerepet töltött be a PSG győzelmében.

„Nem volt tökéletes, de azért jó volt. Tökéletes akkor lesz, ha továbbjutottunk. Teljesen új játékrendszerben futballoztunk, amihez még nem szoktunk hozzá – tele voltunk középpályással, támadó meg alig. Thomas Tuchel előre felhívta a figyelmem, hogy más lesz számomra ez a meccs, sokkal kevesebb labdaérintésem lesz, mint általában. Arra kért, hogy ne jöjjek vissza túlságosan, hiszen nekem kellett a védelem mögé kerülnöm. Kellett egy kis idő, amíg átálltunk, de nem lett baj, holott a Bajnokok Ligájában az ilyesmit kőkeményen büntetik. Természetesen örülünk a győzelemnek, azonban még csak a párharc félidejében tartunk. Az utolsó húsz percre elfogyott a szufla, elfáradtunk – most viszont lesz három hetünk, hogy felkészüljünk és készen álljunk a negyeddöntő kivívására. Megszerezhettem volna a harmadik gólt, és akkor eldőlt volna a párharc” így a párizsiak második gólját jegyzőKylian Mbappé.

Folytatás március 6-án a Parc des Princes-ben – a látottak alapján nagyon nehezen elképzelhető, hogy a végén a Manchester United örülhessen.

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 0–2 (0–0)
Manchester,Old Trafford, 74 054 néző.Vezette:Daniele Orsato (olasz)
MU:De Gea – A. Young, Lindelöf, Bailly, Shaw – A. Herrera, Matics, Pogba – Lingard (A. Sánchez 45+4.), Rashford (R. Lukaku, 84.), Martial (Mata, a szünetben).Menedzser:Ole Gunnar Solskjaer
PSG:Buffon – Kehrer, T. Silva, Kimpembe, Bernat – Verratti (L. Paredes, 75.), Marquinhos – Dani Alves, Draxler, Di María (Dagba, 81.) – Mbappé.Vezetőedző:Thomas Tuchel
Gólszerző:Kimpembe (53.), Mbappé (60.)
Kiállítva:Pogba (89.)

TOVÁBBI RÉSZLETEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK A MÉRKŐZÉSRŐL ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik