A Moldénak már nincs Haalandja, de több gólja van, mint a Fradinak

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.09.23. 15:59
null
A Molde egyik kulcsjátékosa – Eirik Hestad (Forrás: <a href="https://www.moldefk.no/nyheter/disse-lagene-kan-vi-mote-i-playoff">moldefk.no</a>)
A norvég Molde nemzetközi szinten kevésbé ismert, mint a Ferencváros előző két BL-selejtezős ellenfele, a skót Celtic és a horvát Dinamo Zagreb, ezért is érdemes megvizsgálni a norvég csapat eddigi meccseit az idei selejtezőkben, hogy lássuk, mire számíthat az FTC a 21 órakor kezdődő, norvégiai találkozón.

MÁR NINCS HAALANDJUK, DE A TÁMADÓSORUK AZ ERŐSSÉGÜK

Korábbi cikkeinkben a Molde történelmével már foglalkoztunk és az is szóba került, hogy másfél évvel ezelőtt ebből a klubból indult „világhódító” útjára Erling Haaland, a norvég labdarúgás 20 éves üdvöskéje, aki előbb a Red Bull Salzburgban, majd idén januártól már a Borussia Dortmundban ontja a gólokat (20 tétmeccsen 18 találatnál jár). Haaland még 17 éves sem volt, amikor tétmeccsen bemutatkozott a Moldéban, de másfél év alatt így is eljutott 50 meccsig és 20 gólig, mielőtt Ausztria felé vette volna az irányt.

Hozzá hasonló képességű játékosa ma már nincs a csapatnak, de a Norvégiában dolgozó kapusedző, Gángó András és a szintén az északi országban élő, korábbi válogatott csatár, Kovács Péter is azt emelte ki, hogy a Moldénak jelenleg is nagy erőssége a támadójátéka, köszönhetően a szervezőMagnus Wolff Eikrem és a két középcsatár, Leke James és Ohi Omoijuanfo játékának. Csakhogy Omoijuanfo a legutóbbi hat tétmeccsén nem szerzett gólt, míg a csapat házi góllövőlistáját a bajnokságban 18 forduló után, hét góllal vezető James az elmúlt két hónapban csak kétszer volt eredményes kilenc mérkőzésen.

Amúgy is elmondható a Moldéról – és ezt a DIGI Sport híradójának nyilatkozó Kovács is megerősítette –, hogy a norvég bajnoki címvédő annak ellenére sincs igazán jó formában, hogy a BL-ben eljutott a selejtező 3. köréig. A bajnokságban a legutóbbi hat bajnokijából a negyediket veszítette el múlt héten (sorozatban a másodikat) a Valerenga ellen, és a tabellán már 16 pont a lemaradása a listavezető Bodö/Glimt mögött.

A Ferencváros szempontjából azonban azzal érdemes foglalkoznunk, mit mutatott a norvég csapat ebben az idényben a Bajnokok Ligájában, ugyanis az eddigi három meccsén, a finn KuPS, a szlovén NK Celje és az azeri Qarabag ellen csak egy gólt kapott, miközben hetet szerzett (eggyel többet, mint a Ferencváros) és a legutóbbi két ellenfelét egyaránt vendégként búcsúztatta (igaz, a Qarabaghal semleges helyszínen, Cipruson találkozott).

A KuPS elleni 5–0-s győzelem alkalmával jól látszott, hogy a tizenhatos közelébe érve szeretnek azonnal lőni, de nemcsak erőből játszanak – erre volt bizonyíték Eirik Hestad gyönyörű csavarása a tizenhatos vonaláról. Ám a finnek elkövették azt a hibát, hogy gyakran hagyták lőni az ellenfelet, összesen 17-szer, amiből kilenc (53 százalék) el is találta a kaput a Molde. Az FTC ellen aligha tudnak majd ennyiszer kapura lőni a norvégok…

MOLDE–KUPS 5–0

A KuPS elleni meccs azt is megmutatta, hogy erős a szélsőjátékuk, két gólt is szélről középre passzolt labdából értek el. Ebben a játékban Hestad fontos szereplő, ugyanis az egy gólja mellett két gólpasszt is jegyzett az eddigi három selejtezőn.

A JOBBHÁTVÉD LEHET A GYENGE PONT, DE JÓL ALKALMAZKODNAK

A Celje ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen viszont az is látszott – túl azon, hogy az egyik gólt ezúttal is tipikus, szélről jövő labdából szerezték a norvégok –, védekezésben, elsősorban a bal oldalon (a támadó csapat szempontjából) erősen sebezhető a Molde. A szlovénok a góljukat is úgy szerezték, hogy megkerülték a 20 éves jobbhátvédet, Marcus Pedersent, és ezenkívül is volt azon az oldalon helyzetük, csak éppen kimaradtak a ziccereik, 11 kísérletből mindössze kétszer találták el a kaput. Miközben a Ferencvárosnak éppen a helyzetkihasználás volt a legfőbb erénye a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen. Ráadásul Pedersen a Ferencváros ellen várhatóan az FTC legjobb formában lévő, egyébként norvég U-válogatott támadójával, Tokmac Nguennel kerül majd szembe, aki ebben az idényben hat tétmeccsen hét gólt és egy gólpasszt ért el.

CELJE–MOLDE 1–2


Pedersennel kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy előszeretettel zárkózik fel a támadásokhoz, a KuPS ellen gólt és gólpasszt is jegyzett, viszont labdavesztések után nem mindig tud idejében visszazárni, márpedig Nguen gyorsaságát ismerve, ebből lehetnek gondjai a hazaiaknak szerda este.

Ugyanakkor viszont a Molde erénye – amire norvég kollégánk, a korábbi cikkünkben nyilatkozó Arilas Berg Ould-Saada is figyelmeztetett –, hogy az erősebb, támadóbb szellemben játszó csapatok ellen képes alkalmazkodni a másik gárda futballjához. A selejtező 3. fordulójában, a Qarabag ellen ugyanis, az első két fordulóval ellentétben kevesebbet birtokolta a labdát, mint az ellenfél (59–41 százalék volt a labdabirtoklás az azeriek javára), jóval kevesebb lövése is volt (17/7 kaput eltaláló az azeriek és 8/3 a norvégok oldalán), mégis elbírta a nyomást, kihozta döntetlenre a meccset (igaz, az azeriek elképesztően nagy helyzeteket is kihagytak), majd 11-esekkel továbbjutott.

QARABAG–MOLDE 0–0, 11-esekkel: 5–6


Ha a Ferencváros a saját játékát tudja játszani és az eddigiekhez hasonlóan használja ki a helyzeteit, akár idegenben is legyőzheti a Moldét, de ha az FTC teljesítménye és helyzetkihasználása visszaesik, akkor a norvégok képesek lehetnek meglepni Szerhij Rebrov csapatát, tehát véletlenül sem szabad lebecsülni őket, ugyanarra a koncentrált fegyelmezett játékra lesz szükség a zöld-fehérektől, mint az előző három fordulóban.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, PLAYOFF (4. FORDULÓ)
ELSŐ MÉRKŐZÉS
BAJNOKI ÁG
21.00:
Molde FK (norvég)–FERENCVÁROS (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A FERENCVÁROS BL-KERETE A MOLDE ELLENI ELSŐ MÉRKŐZÉSRE
Kapusok: Dibusz Dénes, Bánki Márton, Bogdán Ádám
Védők: Abraham Frimpong, Lovrencsics Gergő, Eldar Civic, Botka Endre, Miha Blazic, Marcel Heister, Lasa Dvali, Csontos Dominik, Iyinbor Patrick
Középpályások: Somália, Tokmac Nguen, Ihor Haratin, Sigér Dávid, Csonka András, Hajdú Roland, Katona Bálint, Michal Skvarka, Aissa Laidouni
Támadók: Olekszandr Zubkov, Roko Baturina, Pócsik Botond, Redzic Damir, Franck Boli, Myrto Uzuni, Isael, Varga Roland

A KÉT CSAPAT IDEI SELEJTEZŐI

3. FORDULÓ
Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) 2–1 (Lovrencsics G. 2., Uzuni 65., ill. Uzuni 23. – öngól)
Qarabag (azeri)–Molde (norvég) 0–0 – 11-esekkel: 5–6

2. FORDULÓ
Celtic (skót)–Ferencváros1–2 (Christie 53., ill. Sigér D. 7., Tokmac 75.)
Celje (szlovén)–Molde (norvég) 1–2
(Lotric 38., ill. Hussain 57., L. James 74.)

1. FORDULÓ

Ferencváros–Djurgarden (svéd) 2–0 (Nguen 33., 62.)
Molde (norvég)–Kuopio PS (finn) 5–0 (E. Hestad 26., Wolff Eikrem 37., Omoijuanfo 65., Pedersen 87., Knudtzon 89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik