Itt már eldőlt: Divock Origit ünneplik társai a második Liverpool-gól után (Fotó: AFP)

 

Mignolet – Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno – Milner, Lucas Leiva, Can – Lallana (Allen), Coutinho (Ibe) – Origi.

Alisson – Alexander-Arnold, Van Dijk, Matip, Robertson – Henderson, Fabinho, Wiljaldum (Milner) – Szalah, Firmino (Origi), Mané (Gomez).

Két Liverpool, két, Tottenham elleni összeállítás. Az első 2015. október 17-ről – ezen a találkozón mutatkozott be Jürgen Klopp a Pool kispadján, egy 0–0-s döntetlennel. A második 2019. június 1-ről: ez az a csapat, mely megszerezte a Liverpool történetének hatodik BEK/BL-sikerét 1977, 1978, 1981, 1984, 2005 után, s edzői csúcsra repítette a német trénert. Illetve – egymást repítették a csúcsra. Nyilvánvalóan sok szó esik még az ezerwattos vigyorú sváb edzőről, a rengeteg pénzzel, ugyanakkor rengeteg ésszel és tudatossággal összerakott keretről, az útról, ami a madridi estéig vezetett – most elégedjünk meg annyival, hogy leírjuk, nem égből kapott siker volt ez, hanem gyönyörűen felépített.

Az, hogy nem egy gyönyörűen felépített BL-döntőben kulminálódott, pedig senkit sem fog érdekelni a mámoros Liverpool-drukkerek közül.

Erre a BL-re ezt a döntőt…

 A 2019-ES BL-DÖNTŐ
Előzetes: Tartalom és forma – a Tottenham–Liverpool taktikai szemszögből 
Szalahot kárpótolta az élet, a Liverpool az idei BL-győztes 
Normális esetben húsz perccel a mérkőzés vége után félig részeg vagyok – Klopp 
Videó: így ünnepelték a magyar Liverpool-szurkolók a BL-győzelmet 
BL: Sex? Six! Klopp átírta a számot, és elkezdett énekelni – videó 
Kell a gól a döntőben? Hívja a cserejátékosokat! 

Sok jót nem lehet elmondani a döntőről, azt leszámítva, hogy nem lett hosszabbítás és esett két gól... Az első percben megítélt tizenegyes – mely nyilván évekig fogja piszkálni a Spurs-drukkereket, sok vitára ad alkalmat, ám a tavasszal kiadott UEFA-interpretáció alapján befújható volt – nem jóvá tette, hanem unalmassá silányította a finálét.

A Tottenham, mely elképesztő feltámadások sorát mutatta be ebben az idényben, képtelen volt váltani, a Liverpool pedig – amely, ebben egyetérthetünk a mérkőzést szakkommentátorként elemző José Mourinhóval és Arsene Wengerrel, elmaradt legjobbjától – így is kontroll alatt tartotta a mérkőzést.

Érdemes megnézni az Opta statisztikáját a döntőről, mely a mérkőzésen kialakított – jobban mondva ki nem alakított – helyzeteket mutatja be a lehetőségek minőségét rangsoroló xG-mutató (expected goals, elvárt gólok) alapján. Minél nagyobb a négyzet, annál nagyobb az xG – és annál tisztább a helyzet, annál inkább várható, hogy gól szülessen abból.


Hát, ez…

…hervasztónak bátran nevezhető.

Az európai klubfutball csúcsmeccsén a két csapat tulajdonképpen nem tudott kialakítani értelmezhető ziccert (a tizenegyes nem számít bele az xG-mutatóba), és nyilván ez az, amiért kifejezetten gyengének érzékeltük a finálét. A különböző cégek xG-mutatói eltérnek, metodikától függően: az Opta 1.0–0.6-ot mért a Spurs javára (ez 1–0-s vagy 1–1-es eredményt „sugall”, ehhez képest 0–2 lett), a Wyscout 1.62–1.22-t (kb.  ugyanaz a „sugallat”). Eltérő adatok ide, eltérő metodika oda, egyik számsor sem jelent semmi jót a közönség szórakoztatása szempontjából.

A finálé xG-dinamikájának változása. Későn jött a Spurs-hajrá (Forrás: Wyscout)
A KANE-DILEMMA

Jó kérdés, százszázalékos állapotban volt-e Harry Kane a Bajnokok Ligája döntőjén. Ha nem, akkor Mauricio Pochettino azzal a dilemmával szembesült, mint előtte számos kitűnő edző nagy döntőben: játszassa-e legjobb játékosát (egyben a csapat egyik szellemi vezérét) ilyen állapotban, meccshiányosan is?

Kane április 9. óta nem játszott mérkőzést, a BL-fináléban pedig nagyon halovány volt, hiába maradt végig a pályán. A Spurs játékosai közül arányaiban neki volt a legkevesebb sikeres megmozdulása (16 sikeres megmozdulás a 44-ből, 36 százalék), egyszer tudott kapura lőni, csak tizenegy passza volt, párharcai 75 százalékát pedig elveszítette. Vajon jó döntés volt-e Kane-t a kezdőcsapatba állítani?

Az, hogy az xG hasznos mérőszám, már csak abból is megmutatkozik, hogy ha a kísérletek számát nézzük, abból akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy ez jó mérkőzés volt. A Tottenham és a Liverpool ugyanis együtt 29 lövést, illetve fejest „eresztett meg” (15 és 14, ezek közül 8, illetve 3 talált kaput), tehát durván minden három percre jutott egy kísérlet.

Az, hogy ezek minősége milyen volt, viszont nem mindegy – ezt mutatja jól meg az xG, és ezt éreztük a képernyők előtt. A Liverpool megszerezte a korai gólt, ezzel – bármi is volt az – felborult a Spurs meccsforgatókönyve és terve, s az első félidőben a londoni csapat teljesen bénultan mozgott.

Ha már az xG-ről tettünk említést, ez a mérőszám a Spursnél az első félidőben a Wyscout adatai alapján 0.05 (!) volt, azaz hozzávetőleg bármelyik nézőnek annyi esélye volt helyzetet kialakítani, mint a BL-döntő egyik résztvevőjének...

Az xG-mutatóban egyébként az utolsó negyedóráig a Liverpool állt jobban, ezt követően alakította ki a Tottenham szinte összes lehetőségét – az más kérdés, hogy a Loris Kariushoz képest klassziskategóriányi előrelépést jelentő Alissonnal nem lehetett kiszúrni ezen az estén.

A játékosok átlagos pozíciója a BL-döntőn (Forrás: Wyscout)

Megtanulták a pragmatizmust

A pragmatikus futball egyik felkent prófétája, José Mourinho ugyan nem volt elragadtatva a döntő színvonalától, de kiemelte, Jürgen Klopp csapata igen pragmatikus futballal, jó védekezéssel tudta rövidre zárni a Tottenham támadójátékát.

„Ha megfigyeljük a Liverpool középpályássorának helyezkedését, akkor szinte egyenes vonalban játszottak a négyes védőlánc előtt. Henderson, Wijnaldum, Fabinho, Milner nem került közel a három támadóhoz, nem érkeztek a tizenhatosra, nem volt semmi ilyesmi – a Liverpool maradt egy hetes blokkban, nagyon pragmatikus, védekezést tekintve nagyon szilárd felállást alkalmazott. Ha ez nem a Bajnokok Ligája döntője, hanem egy Premier League-mérkőzés vagy egy Ligakupa-döntő, mindannyian azt mondjuk, ez nem volt egy jó találkozó. Mivel BL-döntő volt, az érzelmi töltet és plusz ott volt, de ettől függetlenül a játék színvonala nem volt magas. A Tottenhamet frusztrálhatja ez: részint azért, mert úgy érezhetik, ennél azért jobbak. De a lényeg pont az, hogy az ilyen nagy mérkőzéseken kell a lehető legmagasabb szintű játékot nyújtani”vélekedett a portugál szakember, és a vele egy stúdióban elemző (a két edzőt a beIN Sports kérte fel) Arsene Wenger sem látta másként.

„Két pontrúgás döntött tulajdonképpen a mérkőzésen. Személy szerint én úgy vélem, hogy ez egy nagyon, nagyon átlagos Liverpool volt, amit a döntőn láttunk, és ezért a Tottenham többet is kihozhatott volna a mérkőzésből. De nem volt meg bennük a gyilkos ösztön, és azt éreztem, ennek inkább pszichológiai, mintsem minőségbeli a háttere. Valahogy hittek, de mégsem hittek száz százalékban a sikerben” – mondta.

A Spurs passztérképe a BL-döntőn. A center mintha pályán sem lett volna (Forrás: Wyscout)
AZ ALISSON-FAKTOR

Érdemes egy pillantást vetni Alisson mutatóira is. A Liverpool kapusának 72 percig nem kellett egyetlen kísérletet sem hárítania, a 73. és a 93. perc között viszont nyolcat is – és hibátlanul tette a dolgát. Sőt, még extrát is nyújtott előrejátékban – a hajrában Mohamed Szalahnak a jobb szélre előreküldött labdája helyzetkialakító passznak is felfogható. A brazil kapus a döntőben is bebizonyította, hogy megszerzése miért volt a Liverpool-kirakós kulcsdarabja. Sziklaszilárd a kapuban és remek lábbal – ég és föld a különbség a Simon Mignolet, Loris Karius duóhoz képest.

A Mourinho által említett pragmatizmus nem az, amire elsőként gondolnánk, amikor egy Jürgen Klopp irányította gárdáról van szó. Sokkal inkább az arcba mászós, ultraagresszív, villámgyors ellencsapások, a közönséggel szimbiózisban levő, fanatizált, megállás nélkül pörgő csapatok jutnak eszünkbe Kloppról.

A Liverpool BL-sikert és kis híján angol bajnoki címet érő építkezésének egyik kulcsa az volt, hogy egyrészt a csapat megtanulta pragmatikusan menedzselni a mérkőzéseket, másrészt Alisson és Virgil van Dijk megszerzésével már a minőség is megvolt hátul ahhoz, hogy erre képes legyen.

Jól mutatja ezt, hogy a 2018–2019-es idény során a Liverpool 38 tétmérkőzésen (angol bajnoki, Ligakupa, FA-kupa, Bajnokok Ligája) szerezte meg az első gólt. Harmincnégyet – köztük a BL-döntőt – megnyert ezek közül, huszonnégyet úgy, hogy nem kapott gólt.

Összmérlege ezeken a találkozókon 34–3–1: a Chelsea babrált ki egyedül a Poollal azt követően ebben az évadban, hogy Jürgen Klopp együttese megszerezte az első gólt (1–0-ról 1–2 az angol Ligakupában, 2018. szeptember 26-án). Az Arsenal, a Leicester City és a West Ham United tudott pontot szerezni 0–1-et követően. Nem volt olyan csapat, mely kétgólos hátrányt be tudott volna hozni a Liverpoollal szemben.


 

Jogosan kapott büntetőt a Liverpool a Bajnokok Ligája döntőjében?

Eredmények állása
 

Szóval attól kezdve, hogy a fél perc után befújt tizenegyes „felborította” az előzetesen kialakított meccsterveket, a Spursnek pokoli nehéz dolga volt. Még úgy is, hogy a Liverpool nem játszott igazán jól.

Stabilan, pragmatikusan, kontrolláltan, éretten viszont igen. Ez már (nagyon) nem az a Liverpool volt, amely Klopp „hatalomátvételét” követően eszelős energiával és elképesztő lelkesedéssel, azonban annál kevesebb kontrollal szántotta fel a pályát. Ez egy érett, higgadt, ha kell, a játékot is „ölő” Liverpool volt. Olyan, mely a szenvedély és a rohanás ereje után megtanulta a kontroll erejét is. A védekezés erejét.

Olyan, amely éveken át tartó fejlődésével kivívta a lehetőséget, hogy kétszer egymás után megvívjon az európai klubfutball trónjáért – és miután először elbukott, másodszor már nem hibázott, főleg azért, mert pótolta védekezésbeli hiányosságait és nagyot javult hátsó sorát tekintve.

Mivel nem hibázott, megérdemelten emelhette fel a BL-serleget. S ha az egész idényt nézzük, talán azt is kimondhatjuk – 2018–2019 legjobb klubcsapata Európában valóban a Liverpool volt.

Még ha erre a döntőre a Pool- és Spurs-drukkereken kívül aligha fogunk sokan emlékezni. A tottenhamesek ki tudja, átélhetnek-e még egyszer ilyet? A Liverpool-drukkereket pedig szemernyit sem érdekli a játék minősége. Csak a trófea.

És igazuk is van.

AZ MVP: VIRGIL VAN DIJK

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) technikai elemzőcsapata – melynek tagjai Thomas Schaaf, Peter Rudbaek, David Moyes, Raúl González, Packie Bonner, Michael O'Neill, Gareth Southgate, Roberto Martínez és Ginés Meléndez voltak – Virgil van Dijk játékát látta a legjobbnak a Bajnokok Ligája 2019-es döntőjében. „Kiemelkedő vezérképességet mutatott, és a Liverpool legjobb védője volt a döntőben. Kulcsfontosságú beavatkozásokat mutatott be, amikor kellett, és végig megőrizte a higgadtságát” – indokolt a bizottság részéről Thomas Schaaf. Az UEFA technikai elemzőcsapata 2001 óta választja meg az MVP-t, 2008 (Edwin van der Sar, Manchester United) és 2013 (Arjen Robben, Bayern München) után harmadszor lett holland játékos a finálé legjobbja.

A LIVERPOOL BAJNOKOK LIGÁJA-GYŐZTES CSAPATA, 2018–2019
Kapusok: Alisson Becker (13 mérkőzés/12 kapott gól), Caoimhin Kelleher (0/0), Simon Mignolet (0/0)
Védők: Trent Alexander-Arnold (11 mérkőzés/0 gól), Joe Gomez (9/0), Ki-Jana Hoever (0/0), George Johnston (0/0), Adam Lewis (0/0), Dejan Lovren (3/0), Joël Matip (8/0), Alberto Moreno (1/0), Nathaniel Phillips (0/0), Andy Robertson (12/0), Virgil van Dijk (12/2), Corey Whelan (0/0)
Középpályások: Rafael Camacho (0/0), Fabinho (11/0), Jordan Henderson (11/0), Curtis Jones (0/0), Naby Keita (6/1), Adam Lallana (3/0), James Milner (12/2), Alex Oxlade-Chamberlain (0/0), Xherdan Shaqiri (4/0), Georginio Wijnaldum (12/2), Ben Woodburn (0/0)
Támadók: Rhian Brewster (0/0), Roberto Firmino (12/4), Sadio Mané (13/4), Conor Masterson (0/0), Divock Origi (8/3), Daniel Sturridge (7/1), Mohamed Szalah (12/5)
Menedzser: Jürgen Klopp 
Az idény során benevezett, ám tavasszal a keretben már nem szereplő játékosok: Kamil Grabara, Nathaniel Clyne, Curtis Jones, Pedro Chirivella, Dominic Solanke
Az uefa.com keretlistája alapján

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
Tottenham Hotspur (angol)–Liverpool FC (angol) 0–2 (0–1)
Madrid,
Wanda Metropolitano (Atlético-stadion), 63 272 néző. Vezette: Damir Skomina (szlovén)
Tottenham: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Winks (Lucas Moura, 66.), M. Sissoko (Dier, 74.) – Eriksen, Alli (Llorente, 82.), Szon Hung Min – Kane. Menedzser: Mauricio Pochettino
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Wijnaldum (Milner 62.) – Szalah, Roberto Firmino (Origi, 58.), Mané (J. Gomez, 90.). Menedzser: Jürgen Klopp 
Gólszerző:
Szalah (2. – 11-esből), Origi (87.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A LIVERPOOL ÚTJA A BL-GYŐZELEMIG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Liverpool (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 3–2  
Napoli (olasz)–Liverpool (angol) 1–0
Liverpool (angol)–Crvena zvezda (szerb) 4–0
Crvena zvezda (szerb)–Liverpool (angol) 2–0
Paris Saint-Germain (francia)–Liverpool (angol) 2–1
Liverpool (angol)–Napoli (olasz) 1–0
NYOLCADDÖNTŐ
Liverpool (angol)–Bayern München (német) 0–0 
Bayern München (német)–Liverpool (angol) 1–3 (Matip 39. – öngól, ill. Mané 26., 84., Van Dijk 69.)
NEGYEDDÖNTŐ
Liverpool (angol)–FC Porto (portugál) 2–0 (N. Keita 5., Firmino 26.)
FC Porto (portugál)–Liverpool (angol) 1–4 (Éder Militao 68., ill. Mané 26., Szalah 65., Firmino 77., Van Dijk 84.)
ELŐDÖNTŐ
FC Barcelona (spanyol)–Liverpool (angol) 3–0 (L. Suárez 26., Messi 75., 82.)
Liverpool (angol)–FC Barcelona (spanyol) 4–0 (Origi 7., 79., Wijnaldum 54., 56.) 
DÖNTŐ
Tottenham Hotspur (angol)–Liverpool (angol) 0–2 (Szalah 2. – 11-esből, Origi 87.)