A Chelsea nem tud lépést tartani • Ki robbant a BL nagy négyeséből?

Vágólapra másolva!
2017.10.17. 15:18
Bár az előző részhez képest nem változott az első öt sorrendje, annyira szoros végeredményt hozott szerkesztőség szavazása az első négy helyen, hogy kijelenthetjük: e négy csapat között nagyon nehéz most választani. Mondhatni, vihar előtti a csend, de a következő két fordulóban a Manchester City a Napoli, a Real Madrid a Tottenham ellen robbanthat – vagy lehet ez fordítva is. A Chelsea a Crystal Palace elleni vereségével lemaradt e versenyfutásban, míg 16-os listánk végén változás történt: a gödörbe kerülő Monacót a Dortmundban sikert arató RB Leipzig váltotta. S már a Besiktas is a Top 16 kapuján kopogtat.

Leroy Sané és a Manchester City elképesztő formában van – a Napoli ellen ismét bizonyíthat (Fotó: AFP)
Leroy Sané és a Manchester City elképesztő formában van – a Napoli ellen ismét bizonyíthat (Fotó: AFP)
Leroy Sané és a Manchester City elképesztő formában van – a Napoli ellen ismét bizonyíthat (Fotó: AFP)
Leroy Sané és a Manchester City elképesztő formában van – a Napoli ellen ismét bizonyíthat (Fotó: AFP)
Leroy Sané és a Manchester City elképesztő formában van – a Napoli ellen ismét bizonyíthat (Fotó: AFP)

 

A 3. FORDULÓ RANGADÓI

Kedd
20.45:
Manchester City (3. az erősorrendünkben)–Napoli (11.) (Tv: Sport1)
20.45: Real Madrid (4.)–Tottenham Hotspur (9.) (Tv: M4 Sport)

Szerda
20.45: Chelsea (10.)–Roma (14.) (Tv: M4 Sport)

16. (új) RB LEIPZIG (német)

Először került fel a listánkra a Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig. Ralph Hasenhüttl csapata magabiztos játékkal győzte le a Dortmundot, viszont az továbbra is kérdéses, hogy vajon elég erős-e ahhoz, hogy két fronton is helyt álljon. Az első számú gólfelelős, Timo Werner állítólag már egészséges, a korábbi hírek szerint az óriási hangzavar miatt nem lépett pályára Dortmundban – habár ott volt a keretben a Signal Iduna Parkban. A nemzetközi porondon igazi vízválasztó meccs lesz az FC Porto elleni találkozó a lipcseieknek.

15. (az előző részben: 15.) SEVILLA (spanyol)

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
KEDD

E-CSOPORT
20.45:
Szpartak Moszkva–Sevilla
20.45: NK Maribor–Liverpool
F-CSOPORT
20.45: Manchester City–Napoli (Tv: Sport1)
20.45: Feyenoord–Sahtar Doneck
G-CSOPORT
20.45: Monaco–Besiktas
20.45: RB Leipzig–FC Porto (Tv: Film Mánia)
H-CSOPORT
20.45: APOEL–Dortmund (Tv: Sport2)
20.45: Real Madrid–Tottenham (Tv: M4 Sport)

SZERDA

A-CSOPORT
20.45:
CSZKA Moszkva–FC Basel
20.45: Benfica–Man. United (Tv: Film Mánia)
B-CSOPORT
20.45: Anderlecht–Paris Saint-Germain
20.45: Bayern München–Celtic (Tv: Sport2)
C-CSOPORT
18.00: Qarabag–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
20.45: Chelsea–AS Roma (Tv: M4 Sport)
D-CSOPORT
20.45: Juventus–Sporting CP
20.45: FC Barcelona–Olympiakosz (Tv: Sport1)

A Moszkvába készülő Sevilla bajnoki vereséggel hangolt a BL-re (Bilbaóban maradt alul), és kicsit „fel kellene gyúrnia” idegenbeli mérlegét, tudniillik a Bajnokok Ligájában vendégként lejátszott legutóbbi 12 mérkőzésből csak kettőt nyert meg. A Szpartak elleni győzelem igen jó pozícióba hozná a BL-csoportját két forduló után két pont előnnyel vezető Sevillát.

14. (16.) ROMA (olasz)

A Qarabag elleni 2–1-es BL-győzelem után két bajnoki rangadó várt a rómaiakra: a Milan elleni idegenbeli 2–0-s siker után magasra került a léc, így hiába éllovas a Napoli, a tőle elszenvedett hazai vereség (0–1) emésztése rossz szájízzel történik. A megelőző öt bajnokin rendre gólt szerző Edin Dzeko is „csendben” maradt ezúttal. Eusebio Di Francesco vezetőedző örül, hogy az ellenfeleit lendületesen félretoló nápolyiak ellenük megizzadtak, viszont bosszús, mert szerinte játékosai időnként túlságosan is tisztelték a riválist – ez a Chelsea ellen nem történhet meg!

13. (13.) LIVERPOOL (angol)

Két döntetlennel kezdte a BL-csoportkört az E jelű kvartettben szereplő Liverpool, amely a hétvégén rengeteg lehetősége ellenére a Manchester Uniteddel sem bírt. Jürgen Klopp alakulata ezúttal Szlovéniába látogat, ahol a Maribor ellen próbálja begyűjteni a három pontot. A német menedzser úgy döntött, Loris Karius visszakerül a kapuba, illetve elmondta, a combsérüléssel bajlódó Adam Lallana várhatóan novemberben tér vissza. Mindeközben Dejan Lovren, a klub védője korábbi edzőjétől, a jelenleg az Olimpia Ljubljanánál dolgozó Igor Biscantól kért tanácsokat a meccs előtt. A keddi összecsapásnak magyar vonatkozása is lesz: a mérkőzést Kassai Viktor vezeti.

12. (10.) BORUSSIA DORTMUND (német)

Először kapott ki Peter Bosz csapata a Bundesligában, azonban aggodalomra így sincs oka a német csapatnak. Bár sérültek továbbra is vannak a fekete-sárgáknál, a csapat egyben van, a holland mesternek sikerült megtalálnia a közös hangot a játékosokkal. Amennyiben nem sikerülne nyernie a BVB-nek Sallai Rolandék ellen, úgy iszonyatosan nehéz dolga lenne az utolsó három csoportmeccsen. Hiába élvez talán prioritást a hazai porond most, kötelező feladat vár Mario Götzéékre!

A Roma és a Napoli egymás ellen melegített az angliai BL-túrára (Fotó: AFP)
A Roma és a Napoli egymás ellen melegített az angliai BL-túrára (Fotó: AFP)

11. (12.) NAPOLI (olasz)

„A Napoli nyolcadik csodája” – olvassuk az olasz sportsajtóban, és valóban különleges, amit a bajnoki éllovas Sarri-legénység művel: a Roma vendégeként szombaton aratott 1–0-s győzelem már a nyolcadik a sorban, a csapat bajnoki mérlege továbbra is százszázalékos. S nem csak a támadósor van rendben: a Feyenoord elleni legutóbbi BL-győzelem (3–1) óta lejátszott két bajnokin a Napoli nem kapott gólt! Az ilyesmihez persze szerencse is kell, de megér egy fél mondatot, hogy rögzítsük: ebben a szezonban a nápolyiak először hoztak le egymást követő két tétmeccset érintetlen hálóval. A Manchester City ellen kiderül, három-e a nápolyi igazság is.

10. (5.) CHELSEA (angol)

Gondok vannak London kék negyedében: a Manchester City elleni rangadó után a Crystal Palace-tól is vereséget szenvedett Antonio Conte legénysége. A BL-ben százszázalékosan álló csapat szeptember végén nagy lépést tett a csoportgyőzelem felé az Atlético Madrid idegenbeli legyőzésével, ezúttal hazai pályán a Roma ellen gyűjthet be három pontot. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Thibaut Courtois és Gary Cahill is hangsúlyozta, nincs baj, csupán kemény munkára van szükség. Viszont így is akad, ami fejtörést okozhat az olasz menedzsernek: a Telegraph értesülései szerint a hétvégén megsérülő Victor Moses akár egy hónapot is kihagyhat.

Hiába az Atlético elleni siker, a Crystal Palace-tól elszenvedett vereség miatt nagyot zuhant a Chelsea (Fotó: AFP)
Hiába az Atlético elleni siker, a Crystal Palace-tól elszenvedett vereség miatt nagyot zuhant a Chelsea (Fotó: AFP)

9. (11.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)

Lassan már meglepetésként könyvelhetjük el azt, ami a hétvégi bajnokin történt (illetve nem történt): Harry Kane ezúttal nem zörgette meg az aktuális ellenfél hálóját. Az AFC Bournemouth elleni találkozót Christian Eriksen góljának köszönhetően húzta be a PL harmadik helyén álló Spurs, ám még nagyobb erőpróba vár rá: a két meccs után szintén százszázalékos Real Madrid vendégszeretetét „élvezheti”. Elutazott Spanyolországba az eltiltott Dele Alli, valamint a sérülés miatt hosszú időt kihagyó Danny Rose is, aki Mauricio Pochettino elmondása alapján akár játszhat is a spanyol fővárosban.

8. (8.) JUVENTUS (olasz)

Igazságtalanság lenne Paulo Dybala nyakába varrni a Juventus bajnoki megtorpanását, de tény, hogy az argentin támadó az Atalanta (2–2) és a Lazio (1–2) ellen is elrontott egy tizenegyest. Ha a két lövés bemegy, most alighanem három ponttal többje van a torinói csapatnak, nem szakad meg a kétéves hazai bajnoki veretlenségi széria – és nem lengi körül némi nyugtalanság a Sporting elleni BL-meccset. Persze a futball nem egyéni sport: az Atalanta elleni kétgólos, a Lazio elleni egygólos előny elherdálása „csapatmunka” volt – javítani is együtt kell.

7. (9.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)

Szépen kúszik előre a rangsorban az Atlético, melyet a 2017–2018-as idényben eddig csak a Chelsea tudott megverni. Diego Simeone csapata majdnem le tudta győzni a Barcelonát, de végül meg kellett elégednie a döntetlennel, s azzal, hogy nyolc forduló után a Barcához és a Valenciához hasonlóan még veretlen. A BL-ben azeri út és kötelező győzelem vár a madridiakra – igaz, az Atléti legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén nem tudott nyerni az elitligában.

6. (6.) BAYERN MÜNCHEN (német)

Kongott a vészharang, ám a Bayern München visszatért a győzelem útjára. Igaz, messzemenő következtetést aligha vonhatunk le abból, hogy ötöt vágott a Heynckes-csapat a Freiburgnak, az viszont szembetűnő változás volt, hogy a játékosok mosolyogtak, élvezték, amit csinálnak,Robert Lewandowski pedig nem ért bele Joshua Kimmich sarkazásába, aki így parádés gólt szerzett. A hangulat tehát egyértelműen javult a csapat háza táján, Javi Martínez azonban vállsérülést szenvedett – ő a 72 éves tréner egyik kulcsfigurája. A spanyol kiválása megnehezítheti a rutinos edző dolgát, de van, akivel pótolni tudja.

5. (7.) MANCHESTER UNITED (angol)

A Liverpool elleni döntetlennel hangolt a hétközi BL-fordulóra a Premier League-második Mourinho-gárda. Az MU vezeti a csoportot, s a Unitednél nem csak ennek örülhetnek: a Portugália felé tartó repülőgépen egy ismerős arcot köszönthettek, hiszen a hosszú ideje sérülés miatt hiányzó Marcos Rojo is a csapattal tartott. Eric Bailly, Michael Carrick és Marouane Fellaini is kihagyta a Pool elleni rangadót, mindhármuk játéka kérdéses a Benfica ellen. Talán kevesen tudják, hogy Victor Lindelöf és Nemanja Matics mellett José Mourinho is korábbi csapatához tér vissza – az FC Porto vezetőedzőjeként ismertté vált szakember rövid ideig ugyan, de 2000-ben irányította a Benficát.

4. (4.) REAL MADRID (spanyol)

SZAVAZATOT KAPOTT MÉG
A 16-os listánkon szereplő csapatokon kívül további öt klub kapott voksot szerkesztőségi szavazásunkon. Az első két részben még a legjobb 16-ban szereplő Monaco hármas nyeretlenségi szériája eredményeképp kicsúszott összeállításunkból, sőt, a lemaradók közül az FC Porto és a Besiktas is több szavazatot kapott a hercegségbelieknél. Jutott néhány szavazat a Benficának és az FC Baselnek is.

Egymás után négy győzelem sem volt elég ahhoz, hogy a BL-csoportját két kör után hibátlan teljesítménnyel vezető Real Madrid visszakerüljön az erősorrend dobogójára. Cristiano Ronaldo a Getafe ellen megszerezte szezonbeli első bajnoki gólját, Zinédine Zidane „százados lett”, azaz 100. mérkőzésén ült a Real első csapatának kispadján. Vajon mennyien jósoltak neki ilyen hosszú időt, amikor kinevezték? A Tottenham Hotspur elleni mérkőzés nagy erőpróba lesz, ha csoportdöntőnek talán még korai is kikiáltani.

3. (3.) MANCHESTER CITY (angol)

Még mindig bombaformában vannak Pep Guardiola fiai: a bajnokságban nyolc meccs után mindössze egyetlen döntetlen választja el őket a tökéletes mérlegtől. A Bajnokok Ligájában szintén semmi ok a panaszra, hiszen két találkozón hat gólt szerezve simán vezetik a csoportot. Igen ám, de a neheze most jön: az olasz bajnokságot hibátlanul vezető Napoli látogat a szigetországba – itt már nem fér bele a Stoke City elleni meccshez hasonló elalvás, hét szerzett gólt meg azért mégsem várhatunk még ettől a bivalyerős támadószekciótól sem… Apropó, támadószekció: a bajnokin már a kispadon ülő Sergio Agüero akár vissza is térhet a múlt hónapban elszenvedett közlekedési balesete után.

2. (2) PARIS SAINT-GERMAIN (francia)

A Paris Saint-Germain a Bayern München elleni, tiszteletet parancsoló sikerével megmutatta, tényleg helye van listánk élmezőnyében. Az ellenfeleknek ráadásul újabb rossz hír, hogy a Dijon elleni bajnokin az is kiderült, a párizsiak akkor is képesek nyerni, ha a „négyszázmilliós duónak”, Neymarnak és Kylian Mbappénak nem megy a játék. Ráadásul a franciák következő ellenfele az Anderlecht lesz, amely szintén nem számíthat sok jóra Unai Emery csapata ellen. Egy biztos, a leghangosabb ellendrukkereknek is el kell lassan ismerniük: ez a csapat bizony esélyes a végső győzelemre a Bajnokok Ligájában!

1. (1.) FC BARCELONA (spanyol)

Katalóniát emészti a függetlenségi vita, továbbra sincs nyugalom a székházban, alelnökök, igazgatók távoztak, de legalább Andrés Iniesta „örök hűségnyilatkozatot” tett, Lionel Messi vb-selejtezős hősként tért vissza klubjához, Luis Suárez végre betalált, s az FC Barcelona maradt erősorrendünk élén. És ez nem is nagy meglepetés, tekintve, hogy a Barca az Atlético Madrid elleni kőkemény idegenbeli rangadón meg tudta hosszabbítani veretlenségi szériáját, így tíz tétmérkőzés óta nem talál legyőzőre. A pályán minden rendben.

A Lionel Messi-vezette FC Barcelona megőrizte első helyét BL-erősorrendünkben (Fotó: AFP)
A Lionel Messi-vezette FC Barcelona megőrizte első helyét BL-erősorrendünkben (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik