Hat pillanat, amely nélkül nem jött volna létre a Spurs–Liverpool döntő

Vágólapra másolva!
2019.05.31. 15:38
null
Llorisék (balra) alig hiszik el, hogy a VAR érvénytelenítette Sterling gólját; Shaqiri és Alexander-Arnold (jobbra) a Barcelona elleni 4–0-t ünnepli (Fotók: AFP)
Szombaton a madridi Metropolitano Stadionban csap össze a Liverpool és a Tottenham Hotspur a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018–2019-es idényének döntőjében. Ebben az összeállításban féltucatnyi kulcspillanatot idézünk fel – olyan, nagy fontosságúnak bizonyult „apróságokat”, amelyek nélkül aligha e két csapat játszaná a sorozat fináléját. Mert bármennyire is a sorsdöntő gólokról szól a labdarúgás, az itt bemutatott kis jelenetek nélkül egy menetelés sem lehetne teljes.

6. NICK VIERGEVER SZERELÉSE

Ne feledjük, a B-csoportban szereplő Tottenham menetelését kis híján már a főtáblán rövidre zárták a riválisok. A londoniak három forduló után egy ponttal szerénykedtek, miután kikaptak az Internazionalétól és a Barcelonától is. Így aztán még a PSV és az Inter legyőzése sem jelentett volna biztos továbbjutást, sőt, a barcelonai, bravúros pontszerzés sem lett volna elég, ha a milánóiak legyőzik a tökutolsó eindhovenieket. Az Inter–PSV mérkőzés 1–1-re állt, mikor Keita Baldé kiugratta középen Mauro Icardit, aki ziccerben állt a kapussal szemben, majd…

…jött Nick Viergever, aki egy pazar szereléssel nemcsak a PSV-nek mentett pontot, de a Spurs továbbjutásához is segítő kezet (lábat?) nyújtott. Nyilván Icardi még kihagyhatta volna a helyzetet, de ő nem erről híres…


5. ALISSON ŰRLÉNNYÉ VÁLTOZIK I

Ha volt pillanat, amelyben minden Liverpool-drukker letette a nagyesküt, hogy igen, minden font, amelyet kiadtak Alissonra (mind a 62 és fél millió) jó helyre ment, akkor az ez volt. A Liverpoolnak nyernie kell a Napoli elleni csoportmérkőzésen, az óra már a 92. percben jár, az eredmény 1–0, jön Arkadiusz Milik, átveszi a labdát, majd – a kimozduló Alissonba lövi azt. A kapusra – akiről portrét is írtunk a héten – még visszatérünk a listán. Mindenesetre e védés nélkül már a nyolcaddöntőig sem jutott volna el a Liverpool.

4. OUSMANE DEMBÉLÉ ELBÉNÁZZA

Lionel Messi térdre borul, majd a fűre zuhan, arccal előre. Nem hiszi el. Nem csoda: az FC Barcelona sztárja a tisztánál is tisztább helyzetet teremtett a Liverpool elleni BL-elődöntő 97. percében, 3–0-nál, hogy aztán Ousmané Dembélé – akinek, legyünk igazságosak, nagy szerepe volt abban, hogy a ziccer egyáltalán kialakult – valami egész pocsék megoldással elbénázza a lehetőséget. Akkor még nem tűnt úgy, hogy nagy különbséget jelentett volna ez – az anfieldi 4–0-s Liverpool-győzelem fényében azonban más a helyzet… Mentálisan biztos jelentett különbséget a csúnya hiba: a háromgólos hátrány a „ledolgozható, de nagyon nehezen” kategóriába tartozik, a négygólos már inkább a reménytelenbe, pláne, ha az idő is sürget… Dembélé alighanem megborzong a későbbiekben is, ha eszébe jut ez a rontás.

3. ALISSON ŰRLÉNNYÉ VÁLTOZIK II

A már „megénekelt” Alissonnak volt még egynéhány kulcsfontosságú hozzátennivalója a Pool meneteléséhez – például ez a káprázatos védés, amelyet az Anfielden mutatott be 1–0-nál a Barca ellen. Tökéletesen végigjátszott vendégakció, Coutinho megcélozza a hosszút, Alisson pedig nemcsak véd, de úgy teszi ezt, hogy elüti a labdát a kipattanóra érkező Suárez elől. Megvalósította azt, ami a másik oldalon Marc-André ter Stegennek nem sikerült az első liverpooli találat előtt. Ha ez bemegy, 1–1 – és akkor már a négy gól sem lett volna elég a Liverpoolnak, csak a négygólos különbség… Alisson kommentárja? „Az a dolgom, hogy bemutassam ezeket a védéseket.”

Ja, vagy úgy! Az összeállításba nem került be, de Jordi Alba ziccerének hárítása később legalább ilyen fontos momentum volt.



2. HA NEM „SASSZEMŰ” A VAR-EGYSÉG…

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája döntőjét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A BBC Sport igen szórakoztató gondolatkísérletet vezetett le: hogyan alakult volna a Bajnokok Ligája, ha nem alkalmazzák a videoasszisztens rendszert (VAR)? Számunkra a releváns pont a teljesen őrült Manchester City–Tottenham Hotspur negyeddöntő, és annak is a 93. perce. Christian Eriksen saját térfelén labdát veszít, Bernardo Silva kiugratja Sergio Agüerót, aki Raheem Sterling elé tálal, Sterling meg megszerzi a City ötödik, sorsdöntő, egyben továbbjutást érő gólját. Már ha nincs VAR – a video-visszajátszások után ugyanis kiderült, Agüero (épp, hogy) lesen kapta a labdát. A Spursnek nem kevés szerencséje volt ezen a mérkőzésen – ez volt a tetőpont.

„Nem hinném, hogy valaha láttam volna annyira szenvedni a csapatomat, mint az Etihadban, a második félidőben. Képtelenek voltunk két-három passzt egymáshoz adni. Levegőhöz sem jutottunk. Megpróbáltunk erősek maradni és megállni a viharban. Amikor megszerezték a negyedik gólt, akkor továbbjutásra álltak, és kicsit elengedték magukat, nem összpontosítottak annyira, mert oly sok energiát fordítottak a visszakapaszkodásra. Így tudtuk megfordítani a mérkőzést a pontrúgásaink segítségével. Aztán jött a gól a végén, és tíz-tizenöt másodpercig azt hittük, itt a világvége. Mindannyian kiterültünk a földön. Aztán a játékvezető mentett meg minket, érvénytelenítette a gólt. Nem hittem el. Ott voltunk teljesen összetörve, de a játékvezető mondta, hogy megnézeti a találatot, mert valószínűleg les volt. Láttam, hogy Bernardo Silva nem ünnepel, mert azt hiszi, les volt. Vicces volt, úgy ünnepeltük a meg nem adott gólt, mintha mi magunk találtunk volna be”emlékezett vissza a jelenetre a Tottenham világbajnok kapusa, Hugo Lloris.

1. HA NEM SASSZEMŰ ALEXANDER-ARNOLD

Az összeállításokban nem a gólokra koncentrálunk, ám nem hagyhatjuk ki Trent Alexander-Arnold fantasztikus helyzetfelismerését a Barcelona ellen, amelyből a negyedik Liverpool-gól született. Az ifjú jobbhátvéd szöglethez állította le a labdát, aztán majdnem hagyta Xherdan Shaqirinek a munkát, de kiszúrta a rendezetlen Barca-védelmet – állítólag a Pool elemzői is felhívták erre a figyelmet, de Alexander-Arnold azt mondta, ösztönből cselekedett, miután megérezte a lehetőséget.

„Az égvilágon semmi közünk sem volt ahhoz a gólhoz. Mindig is ügyeltem arra, hogy ne dicsérjenek meg engem, ha nem az én érdemem volt, ami történt” – magyarázta Ian Graham, a Liverpool vezető kutató-elemzője a New York Times munkatársának, Bruce Schoenfeldnek a lap egészen kitűnő, a Pool elemzőrendszerét bemutató írásában.

Akár tudatos volt, akár ösztönös, ha a 2018–2019-es Bajnokok Ligája-idény legjobb pillanatait akarjuk felidézni néhány év múlva, ez bizonyosan köztük lesz – sőt, az elitliga történetének legemlékezetesebb gólpasszai közé is bátran besorolhatjuk.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, MADRID, WANDA METROPOLITANO (ATLÉTICO-STADION)
Június 1., szombat, 21.00: Tottenham Hotspur (angol)–Liverpool FC (angol)

Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik