Tokió 2020: a plusz év még jól is jöhet a magyar atlétikának

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.08.03. 10:16
null
Halász Bence egyre közelebb van a nyolcvan méterhez, nem lenne meglepetés, ha még az olimpia előtt megdobná<br />(Fotó: Szabó Miklós)
A 2016-os riói olimpián 19 magyar atléta képviselte hazánkat, és legalább ennyien utaztak volna idén Japánba – illetve reményeink szerint jövőre mennek is.

 

Jelenleg öt atlétánk teljesítette az olimpiai szintet: Rio de Janeiro bronzérmese, a súlylökő Márton Anita, a hétpróbázó Krizsán Xénia, a kalapácsvető Gyurátz Réka és Halász Bence, valamint Kácser Zita 3000 méteres akadályfutásban. Ahhoz képest, hogy már zajlana az olimpia, és számos selejtezőn, előfutamon, elődöntőn s döntőn lennénk túl, ötkarikás szempontból éppen teljes a holt szezon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a koronavírus-járvány miatt április 6-án úgy döntött, december elsejéig felfüggeszti a szintteljesítést, vagyis az előttünk álló négy hónap eredményei nem számítanak bele a kvalifikációba, pedig mindenki erre az időszakra időzíti a csúcsformáját.

Egy olimpiai érem megszerzésével sosem lehet biztosan számolni, de a magyar atlétika sok szempontból jobb eredményeket érhet el Tokióban, mint Rióban. Márton Anitában mindig benne van egy érem, és ezúttal Halász Bencében is, akinek 22 évesen már van világbajnoki és Európa-bajnoki bronz­érme, és a 80 métert ostromolja, Krizsán Xénia pedig tavaly óriásit lépett előre az országos csúcs megdöntésével.

„Örülök, hogy jól mennek a dobások, és idén már stabilan hozom a hetvennyolc méter feletti eredményeket. Ha ebben az évben lett volna olimpia, még ennél is jobb formában lennék  – mondta Halász Bence. – Máshogy készülnénk, nem kellett volna tartalék üzemmódra kapcsolnunk, és biztosan nem csinálnánk végig a formába hozás időszaka helyett egy kemény alapozást. Nem titok, a célom egy érem a tokiói olimpián, és már nem foglalkozom azzal, hogy a versenyt eltolták egy évvel, inkább remélem, hogy jövőre megtartják. Idén augusztus közepére várható a csúcsformám, most kezdtem el rápihenni. Érzem, hogy bennem van a nagy dobás, de az se baj, ha csak jövőre, Tokióban jön ki a nyolcvan méter feletti eredmény. Jó eséllyel az már egy érem lenne!”

Gátfutásban nagyot léptünk előre az elmúlt években, Kozák Luca és Kerekes Gréta révén a nők, Baji Balázs és Szűcs Valdó révén a férfiak is jó eredményt érhetnek el egy év múlva, egy kis szerencsével valamelyikük döntőbe jutása sem lehetetlen. De van miért reménykedni 400 méter gáton (Koroknai Tibor és Máté), női távolugrásban (Nguyen Anasztázia, Farkas Petra és Lesti Diana), gerelyhajításban (Rivasz-Tóth Norbert) és az egyik olyan versenyszámban, amelyben óriási a nemzetközi konkurencia: 800 méteres síkfutásban Vindics Balázs az elmúlt években óriásit fejlődött, jelenleg második helyen áll az európai ranglistán.

Az olimpia elhalasztása persze szomorú, de mindent összevetve nem biztos, hogy a magyar atlétikának rosszul jött ez a plusz egy év.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik