Sportpolitika: Kifizetődőnek tűnik a magyar út – Coe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.12. 13:33
null
Sebastian Coe a minapi budapesti AIPS-kongresszuson (Fotó: Tumbász Hédi)
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke Budapestre látogatott a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének 83. kongresszusára. Ez alkalomból exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak, de megtette ezt a Sport TV-nek is – most utóbbit szemlézzük.

A korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok atléta a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke volt, így bőséges tapasztalata van a nagy versenyek megrendezéséről.

„Egyetlenegy város sem szembesülhet annál nagyobb kihívással, mint hogy megszervezze a legnagyobb sporteseményeket. És ezek közül az olimpia a legnagyobb. Hatvan emberrel kezded a munkát, körülbelül ennyien kellenek a pályázati anyag benyújtásához. A megnyitón pedig már kilencezret kell megmozgatnod” – fogalmazott.

A három év múlva esedékes budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos kérdésre először azt válaszolta: nem látja szükségességét annak, hogy tanácsokat osztogasson – „mert már több nagyszerű atlétikai eseményt tető alá hoztak a múltban, volt már itt Európa-bajnokság és több nagy verseny is, ezen események története és színvonala kiállja az idő próbáját” –, végül annyit azért mondott:

„Ha mégis valamilyen tanácsot kellene adnom, akkor azt mondanám, nagyon figyeljenek oda a részletekre. A részletek nagyon fontosak, mert ha nem ügyelünk rájuk, túl gyorsan cserélődik minden és mindenki.”

A SPORT TV INTERJÚJA

Coe szerint Budapest gyorsan a világbajnokságok városa lett, és nagyon büszkék arra, hogy megmutathatják itt a sportágukat, méghozzá egy hozzáértő és lelkes magyar szurkolótábor előtt.

„Magyarországnak gazdag múltja és nagyszerű eredménysora van a világ atlétikájában. És remélem, több fiatal atléta számára is inspirációt nyújtunk, hogy átérezze, az atlétika lehet a jövője, akár a versenypályán, akár azon kívül” – válaszolta Coe arra kérdésre, hogy milyen haszna lehet Magyarországnak a vb-rendezésből.

Felvetődött a kérdés, mit tud arról a helyzetről, ami a magyarországi világbajnokság körül kialakult.

„Semmit. Amikor a csapatunk helyszínbejárást tartott, elégedett volt. És tudom, hogy nagyon szoros a kapcsolat az itteni szervezőbizottsággal. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű világbajnokságot láthatunk Budapesten. Nagyon izgalmas a projekt. Megmutathatjuk az innovációt, a fenntarthatóságot, és ez nem csupán a világbajnokság miatt lesz fontos, hanem azért is, mert ezek olyan értékek, amit az atléták is nagyra értékelnek.”

S hogy képesnek tartja-e Magyarországot az olimpiarendezésre?

„Én a sportot szerető minden várost, minden országot és minden közösséget csak ösztönözni tudok arra, hogy megmutassa a képességeit és a sport iránti vágyát. Az olimpia megrendezése nagyon komplikált folyamat. Az az útvonal, amit Magyarország és Budapest választott, hogy tudniillik megmutassa a legnagyobb szövetségek legnagyobb eseményeit, kifizetődőnek tűnik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik