Márton Anita: Glasgow-ban szeretnék magamhoz képest jól lökni

Vágólapra másolva!
2019.02.21. 09:56
null
Márton Anita 2015-ben és 2017-ben is felállhatott a fedett pályás Eb-dobogó tetejére
A súlylökő Márton Anita harmadik lett utolsó versenyén a glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokság előtt, amelyen 2017 után újra címvédőként indul.

 

 

Az aranyérem a cél
„Anita már az országos bajnokságon is csak egy apró, a kilökés pillanatában elkövetett technikai hiba miatt csúszott le a tizenkilenc méter körüli kísérletről, de a mozgásán látszott, hogy benne van egy ilyen eredmény. A térde szerencsére már teljesen tünetmentes, minden munkát el tud végezni. Egyedül a technikáját kell kihegyeznünk, de az Európa-bajnokságig hátralévő idő a tapasztalatok alapján elég kell, hogy legyen az utolsó simítások elvégzé-sére. Úgy gondolom, az eddigi legjobb idei eredménye is jó lehet az éremre Glasgow-ban, a mi célunk azonban nem az, hogy valamilyen érmet szerezzen, hanem hogy az övé legyen az arany. A szereplést mindenkinél a formaidőzítés fogja meghatározni, hogy ki mikor kerül csúcsformába, s a legfontosabb versenyen kihozza-e magából a legjobb eredményt. Ez nekünk az elmúlt négy-öt évben elég jól sikerült” – id. Eperjesi László, Márton Anita edzője.

A hétvégén a súlylökő Márton Anita sorozatban tizenharmadik fedett pályás országos bajnoki címét szerezte meg a BOK-csarnokban, bár a 18.42-es eredmény után volt hiányérzete neki és edzőjének, id. Eperjesi Lászlónak is. Mindketten úgy érezték, lehetett volna ennél jobb is. A Békéscsabai AC dobóatlétájának idei felkészülése eddig remekül alakult, ami azért is érdekes, mert makacs térdsérülése miatt ki kellett hagynia a tavalyi szabadtéri szezont, és a felépülésétől is függött, mennyire lehet eredményes az idei éve.

„Nagyobb terhelésnél néha még szokott kicsit fájni a térdem, de egyébként rendben van, eddig meg tudtam vele csinálni mindent – mondta Márton Anita a Nemzeti Sportnak. – A sérülésem miatt ugyan néhány dolgon változtatni kellett, de a felkészülés alapvetően hasonló volt, mint az előző években. Kicsit mondjuk hamarabb kezdtem el az előkészítő munkát, de csak azért, hogy százszázalékos állapotban legyek, mire jön az alapozás. Emiatt kicsit borult a beosztás, mert elmaradt a szokásos formaátmentés, és keményen bele kellett állnom a felkészülés korai szakaszába is.”

A fejlődés íve nagyon szépen látszott, a versenyző január 19-én 17.22 méteres kísérlettel kezdte az idényt, egy héttel később 17.71-ig jutott, majd tovább javította ide legjobbját 17.72-re (február 2.), 18.03-ra (február 6.) és 18.64 (február 9.)-re. Ezt a pozitív sorozatot zárta le az ob.

 

„Ez esetben nem csak a számok a fontosak, az sem mindegy, milyen érzéssel éri el az ember az adott eredményt – fogalmazott fedett pályás világbajnok súlylökőnk, aki szerdán a World Indoor Tour utolsó állomásán, Düsseldorfban állt dobókörbe. – Ha visszanézem, hogy a korábbi évek hasonló időszakaiban milyen lökéseim voltak, akkor ez a 18.64 egyáltalán nem lóg ki közülük. Ez a legfontosabb időszaka a fedett pályás szezonnak, a főverseny előtti két hét, és bár az utazás Düsseldorfba és vissza időt vesz el, az Európa-bajnokságig már minden lehetőséget ki kell használnom az edzésre. Lassan kezdünk visszavenni az intenzitásból, kicsit rápihenünk, inkább a maximális erőre koncentrálunk a lökéseknél, és persze most jön az apró technikai finomítások időszaka is.”

Márton elmondta, tisztában van ugyan a riválisok idei eredményeivel, de ezeket szerinte érdemes óvatosan kezelni, mert az elmúlt években már bebizonyosodott, hogy egy világverseny előtt nem feltétlenül számít, ki milyen eredményt ért el előtte otthon. Glasgow-ban úgyis csak az aznapi forma számít, ott derül ki fehéren-feketén, ki mit tud.

Márton Anita egyébként újra címvédőként indul, miután 2015-ben Prágában és 2017-ben Belgrádban is megnyerte a fedett pályás Európa-bajnokságot. Ezúttal azonban meg kell küzdenie legnagyobb európai riválisával, a német Christina Schwanitzcal is, aki négy éve térdműtét, két éve pedig családalapítás miatt nem indult, mert akkor már várta az ikreit. Idén azonban jól kezdte a szezont, február 16-án a német bajnokságot 19.54-gyel nyerte meg, amivel vezeti az európai és a világranglistát is.

„Glasgow-ban szeretnék magamhoz képest jól lökni – tette hozzá Márton. – Az egész fedett pályás idény célja az volt, hogy versenyről versenyre javítsak, és ha ezt meg tudom koronázni egy tizenkilenc feletti dobással a kontinensviadalon, elégedett leszek. Egy ilyen eredmény talán elég lesz az éremre is.”

Márton Anita az Eb előtti utolsó versenyén indult szerdán Düsseldorfban, a World Indoor Tour elnevezésű elitsorozatot utolsó állomásán, amelyen 18.34 dobással a harmadik lett, és összetettben ötödikként zárt. Az Eb március 1–3. között lesz.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik