Jógáznia is kötelező a magyar atlétika munkamániás új csillagának

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.03.18. 12:00
null
Szűcs Valdó a fedett pályás országos bajnokságon 60 méter gáton legyőzte a sérüléséből visszatérő Baji Balázst (piros felsőben) (Fotó: Tumbász Hédi)
Az Egyesült Államokban készülő magyar gátfutó, Szűcs Valdó élete eddigi legjobb fedett pályás idényét tudhatja maga mögött, nemzetközi szinten is fantasztikusnak számító eredményeket ért el. Megküzdött a sikerért, nagyon kemény két éven van túl – a Nemzeti Sportnak beszélt a betegségéről, a támaszairól, és arról, hogyan lett rengeteg munkával az álmodozó, de kitartó zalaegerszegi kissrácból magyar bajnok atléta.

A kilencéves Szűcs Valdó 2004. augusztus 19-én Zalaegerszegen éppen azt nézte a tévében, ahogy Igaly Diána Athénban olimpiai aranyérmet nyer skeetlövésben. A világversenyeket akkoriban még nem tudta megkülönböztetni a kisgyerek, aki nagy elhatározással lépett ki édesanyjához a konyhába, hogy megkérdezze: van-e olyan foglalkozás, hogy világbajnok, mert ha igen, ő az akar lenni.

„Igaly Diána egyébként ismeri a történetemet, és mindig megdobban a szívem, amikor ír nekem a születésnapomon – mondta Szűcs Valdó. – Eltelt tizenöt év, s az a kilencéves kisfiú azóta akar világbajnok lenni, és reméli, hogy kemény munkával, kitartással elérheti a célját.”

KOSÁR, FOCI, MŰKORI, DZSÚDÓ, VÉGÜL ATLÉTIKA

SZŰCS VALDÓ
Született: 1995. június 29., Zalaegerszeg
Magassága, testsúlya: 195 cm, 89 kg
Sportága: atlétika
Versenyszáma: gátfutás
Klubja: Zalaszám-ZAC (2007–)
Edzői: Gyulai Gyula, Kámán Ferenc, James Hillier
Egyéni legjobbjai: 60 m gát, 7.56 mp (2020); 110 m gát, 13.41 mp (2019)
Kiemelkedő eredményei: országos bajnok 110 m gáton (2019), fedett pályás országos bajnok 60 m gáton (2020), Szuper Liga-győztes (2019), universiade-8. (2019), U23-as Európa-bajnoki 8. (2015)

Szűcs Valdó és az atlétika egymásra találása sorsszerű volt – bár bőven lett volna lehetősége más sportágat választani. Kezdve azzal, hogy kosárlabdázó édesapja, Szűcs Ervin kétszer, 1990-ben és 1992-ben bajnoki aranyérmet nyert a ZTE KK együttesével, s nyolc-kilenc évesen a kisfia is kipróbálta a sportágat, de egyáltalán nem feküdt neki. Következett a foci, de koránál érettebb lévén rendre felküldték a nagyobbakhoz játszani, akik viszont sohasem passzoltak a „kicsinek”, nem csoda, hogy gyorsan elment a kedve. A csapatjátékok után jöhettek az egyéni sportágak: elkezdett műkorcsolyázni, ám még az sem tartotta a jégen, hogy egyedüli fiúként huszonnyolc lánnyal került egy csoportba. Másodikos korában azzal az „örömhírrel” állított haza, hogy beiratkozott dzsúdózni, majd egy év után azt is abbahagyta. Egykori magasugró édesanyja akkor unta meg a „sportágkeringőt”, és fia óriási mozgásigényét látva levitte az atlétikai pályára korábbi edzőjéhez, Gyulai Gyulához.

„Gyuszi bácsi mindent játékosra vett, megszerettette velünk az atlétikát. Nem volt rajtunk kényszer, csak futottunk, ugrottunk és dobtunk – emlékezett vissza Szűcs Valdó, akit az is az atlétikai pályán tartott, hogy remek, tíz-tizenkét tagú kis csoport alakult ki. – Akkoriban minden versenyszámot kipróbáltam, többpróbában utánpótlásbajnoki címeket szereztem, aztán tizenhárom éves koromra kiderült, hogy gátfutásban és távolugrásban vagyok a legjobb, tizenöt éves koromtól fogva pedig már csak a gátra fókuszáltunk. Gyuszi bácsi indított el az úton.”

Legjobb eredménye első edzőjével a 2010 októberében 100 méteres gátfutásban elért serdülő korosztályos magyar csúcs, 13.19 másodperces ideje még ma is rekord. Gyulai Gyulától Kámán Ferenchez, az Egerszegen az atlétákat ifi korosztálytól edző szakemberhez került, akinek segítségével egyre jobb eredményeket ért el. Tizenhét évesen, 2012 februárjában 60 méter gáton 7.89 másodperccel megdöntötte Baji Balázs U18-as fedett pályás csúcsát, majd 19 évesen 2014 márciusában 7.75-ös juniorcsúcsot futott, amely azóta is él. Indult Eugene-ben a junior-világbajnokságon, 110 méter gáton elődöntőbe jutott, és 13.93-mal a 14. helyen végzett.

Szűcs Valdó szeret és tud is egyedül edzeni, mint mondja, neki elég a rajtgép és a gát
Szűcs Valdó szeret és tud is egyedül edzeni, mint mondja, neki elég a rajtgép és a gát

Szűcs Valdó már gyerekkorában elhatározta, hogy érettségi után külföldre megy, így amikor 2015-ben végzett a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban, nem is habozott. Szülei úgy gondolták, az Egyesült Államok még messze lenne a 18 éves fiúnak, Anglia azonban remek választásnak tűnt, miután Valdó nagynénje menedzserként dolgozott a patinás bathi egyetem kávézójában. Így nemcsak tudta, milyen jól felszerelt edzőközpontja van az egyetemnek, de jól ismerte az ottani atlétaedzőt, James Hilliert is.

„A nagynéném taposta ki nekem az utat Angliában, már 2014-ben szólt Hilliernek, hogy van egy ügyes unokaöccse, aki gátazik, és szép eredményeket ért el eddig, többek között magyar korosztályos csúcsokat futott – mesélte Valdó. – Jamesszel már a eugene-i juniorvébén találkoztam, mondta, hogy beszélt a nagynénémmel, majd sok sikert kívánt. Bevallom – és ezt azóta már neki is elárultam – elsőre egyáltalán nem volt szimpatikus, nem akartam vele dolgozni.”

UNIVERSITY OF BATH, VESTIBULARIS NEURITIS

A eugene-i verseny után Hillier gratulált Valdónak, hozzátéve, ha Angliába utazik, feltétlenül ugorjon be hozzá Bathba, szívesen megnézné edzésen is, mit tud. Így is történt, az ott nyaraló Valdó néhány edzés erejéig csatlakozott Hillier csoportjához, amelyben nagyon jól érezte magát, és a tréner is rokonszenvesebb lett neki. Az edző is elégedetten beszélt róla, tetszett a mozgása, hogy megvannak az alapjai, de leszögezte, ha a legjobbak közé akar kerülni, lesz még min csiszolni.

„Emlékszem, azt mondta, olyan vagyok, mint a téglafal, amelyben ott vannak már a téglák, de nincs még köztük malter, amely az egészet összefogja” – folytatta Valdó, akit különösen megfogott Hillier telefonos üzenete, amelyben azt ígérte, hogy ne izguljon, gyors sprintert farag belőle. A magyar atléta 2015 szep­temberében el is utazott Angliába, s az első évben még nem iratkozott be az egyetemre, heti kétszer nyelvórára járt az edzések mellett, hogy tökéletesítse az angoltudását.

Az idény minden szempontból jól alakult, fedett pályán és szabadtéren is sokat javított az előző évi eredményéhez képest, 60 gáton 7.92-ről 7.80, 110 gáton 13.93-ról 13.71 másodpercre, utóbbival az amszterdami felnőtt Európa-bajnokságra is kvalifikálta magát, ahol elődöntőbe jutott. Elkezdte az egyetemet, a University of Bath hallgatójaként sporttudományokat tanult, ami az atlétikával együtt kitöltötte az életét. Ekkor azonban váratlanul rosszra fordult a sorsa.

Szűcs Valdó első felnőttvilágversenye a 2015-ös prágai fedett pályás Európa-bajnokság volt, amelyen 19 évesen 7.97-es eredménnyel 24. lett – azon a viadalon három magyar gátfutó is indult, rajta kívül Kiss Dániel és Baji Balázs, aki hetedik lett a döntőben. A 2017-es belgrádi téli kontinensviadal viszont még emlékezetesebben alakult – sajnos negatív értelemben. A verseny előtt beszakadt a jobb hajlítója, amit sokáig kellett kezeltetnie, és bár elutazott a szerb fővárosba, a bemelegítésnél úgy döntött, nem vállalja az indulást.

„Hullámvölgybe kerültem, úgy éreztem magam, mint a síugró, aki csak csúszik lefelé a lejtőn. Mondtam is az edzőmnek, legalább hullámvasút lenne, mert ott van felfelé menet is. De nálam nem volt” – részletezte Valdó, akinek 2018 májusában még nagyobb problémával kellett szembenéznie, ami nemcsak a pályafutását, őt magát is megváltoztatta. Egyik repülőútján a légkondicionálás miatt begyulladt a füle, ami súlyos következményekkel járt.

„Borzasztó volt minden reggel úgy felkelni, hogy szédülök és fogalmam sincs, mi okozza és mikor lesz vége – emlékezett vissza. – Először azt sem tudtam, mi van velem, néhány hétig azt hittem, a stressz okozza, mert annyira idegesített a lábsérülésem. Aztán rájöttem, hogy nem lehet pszichés eredetű. Pánikba estem, hogy mégis mi lehet: az agyvérzésen át a daganatos betegségig minden variáció átfutott az agyamon.

Gyorsan hazautazott Zalaegerszegre, ahol dr. Fehér Attila fül-orr-gégész főorvos a vizsgálat után az egyensúlyozó ideget is érintő vestibularis neuritis nevű vírusos gyulladást diagnosztizált nála, s miután nem zárhatta ki a daganatot sem, koponya MR-vizsgálatra írta ki.

VISSZA AZ ALAPOKHOZ A SZERELEM EREJÉVEL

Szerelme is sokat segített neki abban, hogy 
a nehéz időszak után újra nagyszerű formába lendült
Szerelme is sokat segített neki abban, hogy a nehéz időszak után újra nagyszerű formába lendült

Azon az éjszakán Valdó nem aludt az idegességtől, másnap pedig felkereste a barátja, Pigler István vezette Integrity magánklinikát, hogy gyorsan elvégezzék a vizsgálatot, és ne kelljen rá hónapokig várni. Így hamar kiderült, hogy szerencsére nincs szó daganatos betegségről, ami nemcsak óriási megkönnyebbülést jelentett, de egyértelműen igazolta, hogy a vírus a felelős a tünetekért.

„Azt mondták, a gyógyszeres kezelés eltarthat nyolc hónapig is – végül majdnem tizennégy hónapot emésztett fel, mire elmúltak a tünetek. Az elhúzódó kezelés alatt igyekeztem valahogy formában maradni, de a sérülésveszély miatt nem gátazhattam, és nem akartam összetörni magamat” – fogalmazott Valdó, akinek a 2018-as éve teljesen ráment a felépülésre, és azóta különösen vigyáz a fülére, mindig sapkát visel, ha repülőre száll.

A visszatérésben nemcsak az segített, hogy fizikailag teljesen felépült, hanem az is, hogy pszichológusai, dr. Nagy Réka és Horváth Judit segítettek neki mentálisan is összeraknia önmagát. Ráadásul a betegsége alatt, 2018 novemberében megismerkedett Instagramon keresztül az amerikai Amber Lazzaróval…

„Szerelem volt első látásra. Amikor eljött hozzám a tengerentúlról, és személyesen találkoztunk Londonban, már tudtam, hogy nekem ő kell – szögezte le Valdó, aki 2019 áprilisában Tenerifén el is jegyezte kedvesét. – A szüleim mellett ő az egyik legnagyobb támaszom, figyel rám, mellettem van, mindenben támogat, és végigkíséri a felkészülésemet.”

A sok edzés mellett a lazítás is belefér menyasszonya, Amber oldalán az Egyesült Államokban
A sok edzés mellett a lazítás is belefér menyasszonya, Amber oldalán az Egyesült Államokban

Hogy mennyit számít, jól mutatja, hogy megismerkedésük óta Valdó egyre jobb eredményeket ér el, fejlődése folyamatos és látványos: a 2019-es glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságon 7.69 másodperces egyéni csúccsal jutott a 60 gát elődöntőjébe, szabadtéren pedig a budapesti országos bajnokságon futotta eddigi legjobbját 13.41 másodperccel, amivel teljesítette a dohai világbajnoki szintet.

Idén rátett egy lapáttal, 7.56-tal nemzetközi szinten is fantasztikusnak számító eredményt ért el az országos bajnokságon, 60 gáton három századra került Baji Balázs 7.53-as országos csúcsától. Ezzel együtt 2020-ban már háromszor futott 7.60 másodperc alatt 60 gáton: Torunban (7.59), Lódzban (7.57) és a budapesti ob-n (7.56), vagyis stabilan képes hozni a kiváló formát. Ki gondolná ilyen szárnyalás láttán, hogy tizenöt hónappal ezelőtt edzője, James Hillier még ki akarta tenni a csoportjából?!

AZ UTOLSÓ ESÉLYTŐL AZ ÓRIÁSI VÁLTÁSIG

„Abban az időszakban történt, amikor megismerkedtem Amberrel, és valóban nem ment jól a futás – emlékezett a sprinter. – James azt mondta, ad még egy utolsó esélyt, s ha egy évig így megy, s nem jönnek az eredmények, onnan már nincs visszaút. Ha az ember az élsportban három évet kihagy, az még akkor is nagyon sok, ha fiatal. Azóta James elárulta, hogy nem engedett volna el, de meg kellett lépnie, hogy felrázzon és helyre rakjon. Én pedig összekaptam magam.”

EREDMÉNYES MAGYAROK
A magyar gátfutás eddigi legnagyobb dicsősége kétségkívül Baji Balázs világbajnoki bronzérme 2017-ből, a nemrég súlyos sérülésből visszatérő sprinter szerzett már Európa-bajnoki ezüstérmet is 2016-ban. A közelmúlt sikerei közül érdemes megemlíteni Kiss Dániel Eb-bronzérmét 2010-ből – de a női gátasok, Kerekes Gréta és az országos csúcstartó Kozák Luca eredményei is nagyon biztatóak. A magyar rövid gátasok (60, 100 és 110 méter) régen is szép eredményeket értek el, kezdve Kovács József 1934-es Európa-bajnoki címétől. Később Bakos György öregbítette hazánk hírnevét, fedett pályás kontinensviadalon nyert arany- (1985) és ezüstérmet (1984), Siska Xénia pedig 1985-ben megnyerte a nem hivatalos fedett pályás vb-t. A korosztályos világversenyeken is szépen szerepeltek a magyar gátfutók, ezt mutatja Baji U23-as Eb-ezüstje (2011), Kozák bronza (2017), Bakos (1979), Bédi Tibor (1993) és Kozák (2015) junior Európa-bajnoki ezüstje, Siska bronza (1975), valamint legutóbb Eszes Dániel (2016) ifi Eb-aranya.

Mára James Hillier és Szűcs Valdó kapcsolata több mint edző-tanítvány viszony: amikor a magyar fiú Angliában egyedül élt, trénere valamennyire az apaszerepet is betöltötte, mentora és tanára is volt. Ráadásul a tréner csapatának volt egy szabálya: edzés után bármilyen közös programot szerveztek, sohasem beszéltek az atlétikáról, így idővel nem csak a sport közötte össze őket, megismerték egymás életét a rekortánon kívül is.

„Nem volt könnyű James csoportjába bekerülni, és főleg ott maradni” – tette hozzá Valdó, aki egy évig edzőpartnerének mondhatta az angol Andrew Pozzit, a 60 méteres gátfutás fedett pályás világ- és Európa-bajnokát, együtt edzhetett az angol David Kinggel és az ír Leon Reiddel, a 2018-as Nemzetközösségi Játékok 200 méteres síkfutásának bronzérmesével.

Két fontos változást is hozott a 2019-es év Valdó életében: edzője októberben Indiában kapott munkalehetőséget, menyasszonyával pedig úgy döntöttek, hogy összeköltöznek, és a New York állambeli Pleasantville-ben folytatják közös életüket. Ez azt is eredményezte, hogy egyedül kell elvégeznie a munkát, hiszen nem akart edzőt váltani annak ellenére, hogy jelenleg Hilliertől fél világ, tizenháromezer kilométer választja el.

„Már Bathban is sokat edzettem egyedül, nem jelentett gondot, mert olyan típus vagyok, hogy ha belépek valahová, ott én dolgozom a legkeményebben. És ezt nagyon komolyan gondolom – fogalmazott a 24 éves gátfutó. – Az elmúlt négy évben mindig én kaptam meg az év végi közös vacsorán »a csoport legkeményebben dolgozó tagja« címet. Néha talán túl is toltam, viszont most már okosabban csinálom.”

Az utóbbi időben Szűcs Valdó izomzata is átalakult a másfajta angliai és amerikai edzésmunka hatására
Az utóbbi időben Szűcs Valdó izomzata is átalakult a másfajta angliai és amerikai edzésmunka hatására

FIGYEL AZ ÉTRENDJÉRE, KÖTELEZŐ JÓGÁZNIA

Amerikai edzőjével FaceTime-on vagy Skpye-on beszélgetnek, de a most kezdőző floridai edzőtáborban valószínűleg személyesen is találkoznak. Magyarországon továbbra is Kámán Ferenc felügyeli az edzéseit. A tengerentúlon Szűcs Valdó a helyi gimnázium jól felszerelt atlétikai pályáján gátazik, konditerembe pedig együtt jár fitneszrajongó párjával.

„Nekem csak rajtgép meg gát kell, szerintem nem szükséges túlkomplikálni. Ha ezek rendelkezésemre állnak, már boldog vagyok, és a jelek szerint ebben az évben sikerült is velük a legjobbat kihozni magamból. Úgy érzem, nagyon jó kis csapat áll mögöttem” – mondta Valdó, aki tavaly október óta Amber tanácsára különösen figyel az étkezésére, s ennek köszönhetően nemcsak jól érzi magát a bőrében, megváltozott az izomzata, könnyebb, gyorsabb lett, miközben ugyanolyan erős maradt.

Edzője kötelező jelleggel előírta, hogy heti egy alkalommal jógáznia is kell, mert kilazítja a derekát, az izmainak jót tesz a sérülések megelőzése miatt. A hatása pedig látszik, ugyanis Szűcs Valdó idén olyan eredményeket ért el, mintha a két év kihagyás meg sem történt volna. Az elmúlt időszak édesapja szerint arra volt jó, hogy fia megerősödjön mentálisan és lelkileg, felkészítse őt az életre és a pofonokra.

„Másképpen kezelem a sikereket és a kudarcokat, mint régen, úgy érzem, ezen a téren is beértem – fogalmazott Valdó. – Régen nagyon el tudtam kedvetlenedni, ha nem futottam jól, de James megtanított arra, hogy mindent meg kell becsülni, át kell értékelni és ki kell elemezni. Ne akarjak azonnal egyről a négyre lépni, hanem mindig csak egyről a kettőre.”

Most már egyértelműen Szűcs Valdó a rövid gátas versenyszám vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes hazai sztárja, Baji Balázs első számú kihívója (Fotó: Török Attila)
Most már egyértelműen Szűcs Valdó a rövid gátas versenyszám vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes hazai sztárja, Baji Balázs első számú kihívója (Fotó: Török Attila)

Most az a célja, hogy élete eddigi legjobb fedett pályás idényében mutatott formáját átmentse szabadtérre, nem is pihen sokat, a lehető leghamarabb elkezdi a két hónapig tartó felkészülést. Bizakodik, és nem alaptalanul, a fedett pályás sikerek óriási lökést adtak neki, ami az olimpia évében különösen jól jön. A tokiói szint 110 méter gáton ugyan nagyon kemény (13.32 másodperc), de a világranglistán biztató helyen áll, és a 7.60 másodperc alatti fedett pályás eredményei után joggal bízik abban, hogy szabadtéren is képes lesz lejjebb srófolni az egyéni legjobbját.

Szűcs Valdó életében az elmúlt évek rengeteg változást hoztak, volt nagyon mélyen és nagyon magasan, de egyvalami nem változott és nem változik: bárhol él, mindig magyar színekben versenyez. Magyarország a hazája, és bármennyire szárnyal, nem felejti el, honnan indult.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2020. március 14-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik