Hosszabbítás: ezüstöt érő balcsapott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.12. 18:55
null
Kelemen Endre az őt ugrás közben ábrázoló festmény előtt (Fotó: Koncz György)
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk:

 

Kelemen Endre a hetvenes években többféle magasugró-technikával is átvitte a 220 centit. Kivételes karrier áll mögötte, bár azt maga is elismeri, vihette volna többre is. Például ha nem üti le a lécet örömében a levegőbe bokszolva az 1975-ös szófiai Európa-bajnokságon a „győztes” ugrás közben. De az ő generációja még egészen más körülmények között készült, akkoriban nem volt itthon műanyag atlétikai pálya, tornateremben edzettek, parkettán és bányából kölcsönkért gumiszőnyegen. Külföldi versenyre ritkán jutottak el, meleg égövi edzőtáborról, a sérülés utáni rehabilitáción dolgozó orvoscsoportról nem is álmodhattak.

Az ELTE Testnevelési Tanszékét öt évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásáig vezető Kelemen Endrével a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében Vincze Szabolcs beszélgetett, és idézett fel néhány legendás, öniróniától sem mentes történetet.

És a Hosszabbításban még olvashat arról is, hogy…
…melyik gól láttán kiáltott fel Szepesi György: „Egy ilyen gól, te jó ég! Az évszázad mérkőzésén az évszázad gólja!” A magyar futball legemlékezetesebb góljait felidéző sorozatunk 10. részében Szöllősi György járta körül az Angliát is ámulatba ejtő Puskás-gólt.
…melyik stadionban jutott mélypontra a magyar labdarúgás és csúcspontra a magyar sakkozás? Melyek azok a kerek évfordulók, amelyeket 2018-ban ünneplünk? Németh Andrea összeállítása.
…miként vált a távoli, lesajnált, elkerült, alacsony presztízsű és díjazású, a játékosoknak csak nyűgöt jelentő ausztráliai tenisztornából a sportoló és a szurkoló kényelmére, kiszolgálására is sokat adó Happy Slam az esztendő első Grand Slam-versenyén. Az Australian Open történetét Németh Andrea elevenítette fel.
…az elmúlt három év magyar bajnok dartsosa, Székely „Penge” Pál támogatót talált, és immár profi karrierje terveiről beszélt Mihályi Andrásnak.
…milyen ötletet adott egy barcelonai benzinkutas Kovács Barnabás barcelonai főkonzulnak, aki megálmodta a párját ritkító siker hozó Kubala 90 emlékévet. A sportdiplomaták képzését új alapokra helyező főkonzullal Deák Zsigmond beszélgetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik