Gyulai Memorial: Nguyen egyéni csúccsal harmadik távolban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.09. 19:45
null
Márton Anita negyedik lett súlylökésben (Fotó: Tumbász Hédi)
Nguyen Anasztázia 670 centiméteres egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett női távolugrásban, míg Márton Anita 18 méter feletti teljesítménnyel negyedik lett női súlylökésben a székesfehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A női távolugróknál kiváló mezőny gyűlt össze. A favoritnak a szerbek fedett pályás világbajnoka, Ivana Spanovics számított, de mellette többek között a 2016-ban olimpiai bajnok amerikai Tianna Bartoletta, a 2015-ös világbajnoki ezüstérmes brit Sarah Proctor, valamint a 2012-ben ötkarikás ezüstérmes orosz Jelena Szokolova is indult. Így a szám jelenlegi legjobb magyarjának előzetesen nem sok esélye mutatkozott a dobogó közelébe férkőzni.

A körülmények nem alakultak a legideálisabban a távolugrók számára, hátszél fújt, ám változó intenzitással, így az atlétáknak komoly nehézséget jelentett, hogy jó helyen érjenek a deszkához. Sok volt a belépés, vagy az olyan, amikor messze elmaradtak a deszkától az indulók.

Nguyen ugyanakkor jól alkalmazkodott és már az első ugrása is kiválóan, 646 centiméteresre sikerült. A másodikban kicsit ugyan távolról rugaszkodott el, de messzire, egészen 670 centiig repült, amivel átvette a vezetést. A Honvéd 26 éves atlétája a nagy egyéni csúcs után is összeszedett maradt, 663-mal folytatta és a verseny végéig jól ugrott, igaz, javítani már nem tudott. Az első helyről előbb Spanovics taszította le Nguyent a harmadik sorozatban elért 680-as eredménnyel, a győzelmet viszont nem ő, hanem végül Szokolova szerezte meg 681-gyel.

A hétpróbában olimpiai kvótás Krizsán Xénia 622 centiméteres teljesítménnyel nyolcadik lett.

„Azt hiszem, ilyen jó sorozatot még sohasem ugrottam” – mondta a viadal után mosolyogva Nguyen, aki korábban 100 méteren versenyzett, ez az első teljes szezonja távolugróként.

„Néha még magam is elfelejtem, hogy távolugró vagyok, noha egyébként már annak vallom magam” – tette hozzá a Honvéd sportolója, akit már csak két centiméter választ el a világbajnoki szinttől.

„Remélem, hogy ez a 670 centiméter olyan lesz, mint amikor százon először kerültem 12 másodperc alá. Nagyon nehezen sikerült, de akkor átszakadt egy gát, és azt követően alig futottam azon kívül” – nyilatkozta Nguyen, aki szeretne ott lenni a dohai vb-n, mert az a verseny az olimpia szempontjából is „jól fizet”.

Az ötkarikás bronzérmes, fedett pályás világbajnok Márton Anita az utóbbi időszakban magához képest kifejezetten visszafogott eredményeket produkált, a 18 métertől is rendre messze elmaradt. Mint mondta, fizikailag kiváló állapotban van, ám egy technikai gond miatt nem megy úgy a versenyzés, ahogy szeretné.

Székesfehérváron már az első lökésénél egyértelművé vált, hogy sikerül javítania az elmúlt viadalokon mutatott eredményein, másodikra pedig a 18 méteres vonalat is túllökte (18.08 m). A harmadik körben megint javított, 18.38 métert ért el, és ennél ugyan később nem tudott jobbat lökni, viszont így is elégedetten zárta – a negyedik helyen – a Gyulai Memorialt.

„Őszintén örülök ennek az eredménynek. Tényleg jó erőben vagyok, érzem magamban a jó eredményt, de a technikai probléma továbbra is nehezíti a dolgomat, viszont a 18.38 méter egy lépés előre” – nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita, aki a tavalyi szabadtéri szezont lábsérülése miatt kihagyta. Mint mondta, a hosszú szünet eredményezte a mostani problémáit, ám edzőjével gőzerővel dolgoznak annak megoldásán.

A futószámokban közben férfi 400 méteren a bahamai Steven Gardiner kifejezetten erős idővel, 44.45 másodperccel győzött, míg a nőknél a bahreini Szalva Eid Naszer 50.13-mal diadalmaskodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik