Dopping: szabálytalanságok sora az orosz ügynökségnél

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.13. 22:05
null
A RUSADA kimutatása szerint 71 orosz szabálysértés volt az év első négy hónapjában (Fotó: AFP)
Súlyos szabálytalanságokra derült fény az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) pénzügyi ellenőrzése során.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Sztaniszlav Pozdnyakov részleteket nem közölt hétfőn, azt viszont elmondta, hogy a RUSADA 2018-as és 2019-es pénzügyi tevékenységének ellenőrzése számos „jelentős jogsértést" tárt fel. Hozzátette, az ellenőrzés eredményét nyilvánosságra fogják hozni, és azt természetesen a RUSADA felügyelőbizottsága is tanulmányozhatja.

A RUSADA igazgatója, Jurij Ganusz pénteken tagadta, hogy bármilyen pénzügyi szabálytalanságot elkövettek volna.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) decemberben megfosztotta a megfelelési státusztól a RUSADA-t, és olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést hozott, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem.

A szankció akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amely az ügyet várhatóan november elején tárgyalja.

Hétfőn egyébként lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke is. Távozása vélhetően összefüggésben áll azzal, hogy a nemzetközi szövetség 5 millió dolláros büntetéssel sújtotta az oroszokat a folyamatos doppingbotrányok miatt, amit a helyi szövetség nem fizetett be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik