Az atlétikában előforduló doppingesetekkel foglalkozó nemzetközi testület közölte, hogy az 1500-as futó szervezetében eritropoetin (EPO) jelenlétét mutatta ki a vizsgálat.

Kiprop csütörtökön elismerte, hogy pozitív eredményt hozott egy versenyen kívül elvégzett novemberi tesztje, de határozottan tagadta, hogy doppingolt volna. Azt állította, előre figyelmeztette a mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért. Az atléta úgy vélekedett, az illető talán kevesebb pénzt kapott, mint amennyit várt, ezért utólag manipulálta a vizeletmintát.

Az AIU közölte, a doppingellenőr valóban figyelmeztette a sportolót az ellenőrzésre – amit rendkívül kiábrándítónak neveztek, hiszen súlyosan megsértette a szabályokat –, a zsarolást és a minta manipulálását viszont tagadták.

„Nyilvánvalóan nem a doppingellenőr előzetes figyelmeztetése az oka, hogy Kiprop mintájában EPO volt, vagyis ez nem érvényteleníti a tesztet, de a végső szót a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fegyelmi testülete mondja ki” – áll a pénteki közleményben.

Kipropot február elején értesítették az eredményről.     

„Én lennék az utolsó, aki elkövet egy ilyen szörnyű sportszerűtlenséget” – mondta a kenyai atléta, akit elmondása szerint nagyon meglepett, hogy pozitív lett a mintája.