Dopping: megbukott a vb-ezüstérmes, kitalálja, hogy mivel?

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.14. 14:28
Meldonium jelenlétét mutatta ki Anasztaszija Mohnyuk világbajnoki ezüstérmes ukrán hétpróbázó szervezetében a doppingvizsgálat.

Az atléta márciusban, a portlandi fedett pályás világbajnokságon lett második abban a versenyszámban, amelyben Zsivoczky-Farkas Györgyi ötödikként zárt.

Nyilatkozatában Mohnyuk kifejtette, hogy orvosi előírásra, egészségügyi okokból, szívgyógyszerként szedte a meldoniumot, mielőtt az január 1-jén felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. Hozzátette: reméli, hogy „objektív ítélet” születik az ügyében.

A meldonium szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

Eddig 172 pozitív doppingtesztet regisztráltak, a megbukott sportolók többsége orosz, többek között a teniszező Marija Sarapova, az úszó Julija Jefimova, a gyorskorcsolyázó Pavel Kulizsnyikov és a rövid pályás gyorskorcsolyázó Szemjon Jelisztratov.

A WADA szerdán engedményt tett: azok, akik március 1-je előtt buktak meg meldoniummal és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik