Csupasport: a hőségfutás tízparancsolata

Vágólapra másolva!
2018.08.26. 19:26
A kánikula javán már túl vagyunk, azonban az előrejelzések szerint augusztus végén, szeptemberben is várnak ránk olyan napok, hetek, amikor a hőmérő higanyszála „karcolgatja” majd a 30 Celsius-fokot, úgyhogy még mindig aktuális: milyen praktikával fussunk hőségben? A válaszokat a csupasport.hu oldalon gyűjtöttük össze.

Minden nyáron vezető téma: nem árt odafigyelni néhány részletre, amikor az ember forró napokon sportol. Az, hogy ki mennyire bírja a hőséget, egyénfüggő, de tény, mindenkinek fokozottan ügyelnie kell arra, ha extrém időjárási körülmények között, például a kánikulában fut. A hőtűrőképesség fejleszthető, aki edzett, az eleve jobban bír minden megváltozott körülményt.

Az viszont mindenkire igaz, hogy nem ilyenkor kell csúcsra járatni magunkat, a teljesítmény nagy melegben visszaesik – ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy a nagy meleg a kellő felkészültség és a hidratáltság hiányában fejfájást, bélproblémákat, izomfájdalmat és -görcsöket, koordinációs gondokat, sőt tudatzavart, végső esetben akár tudatvesztést is okozhat.

A csupasort.hu tíz pontban összeszedte, mire kell nagy melegben fokozottan odafigyelni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik