A két győztes (Fotó: Dömötör Csaba)

A kétnapos fővárosi futófesztiválon vasárnap reggel kilenc órakor rajtolt a maratoni, amelyen a rendező Budapest Sportiroda tájékoztatása szerint egyéniben Jenkei Péter 2:23:22, míg Gyurkó Fanni 2:42:54 óra alatt teljesítette a 42.195 kilométeres távot.

A férfiaknál Jenkei mögött a címvédőként rajthoz állt Csere Gáspár a második, Fehér Márk a harmadik helyen végzett. A nőknél szintén az előző évben győztes lett a második: a pécsi Szabó Tünde. Harmadikként a brit Georgina Fenn (2:56:49 óra) követte Gyurkót.

A maratoni távon magyar bajnoki érmekért is zajlott a küzdelem, a nőknél Ferenc Katalin állhatott még fel a dobogóra. Jenkei a versenyt követően elmondta: nagyon örül első sikerének, amelyet maratoni országos bajnokságon aratott.

„A táv első felében együtt futottam Gáspárral, majd sikerült az élre kerülnöm, de harminc kilométer után egyre nehezebben ment a futás. Így még inkább értékelem a győzelmet” – nyilatkozta a Vasas újdonsült bajnoka.

Gyurkó Fanni kifejtette: a táv során szinte végig egyedül futott, és óra nélkül végig csak önmagára figyelt.

„A pálya vonalvezetése tetszett, jól futható, de a meleg miatt elmaradtam attól az időtől, amire a formám alapján képes lennék. Kíváncsian várom a következő maratoni erőpróbát, négy hét múlva, Frankfurtban” – emelte ki.

A két nap során összesen 30 982 nevezőt regisztráltak a különböző versenyszámokban, vasárnap 5971-en vállalták egyéniben a maratoni távot.

BUDAPEST MARATON
FÉRFIAK

1. Jenkei Péter (Vasas SC) 2:23:22 óra
2. Csere Gáspár (BEAC) 2:26:21
3. Fehér Márk (Jogging Plus) 2:38:47

NŐK
1. Gyurkó Fanni (Vasas SC) 2:42:54 óra
2. Szabó Tünde (Pécsi VSK) 2:47:32
3. Georgina Fenn (brit) 2:56:49
4. Ferenc Katalin (Vasas SC) 3:00:47 – a magyar bajnokság bronzérmese