Budapest Maratoni: 25 ezer indulót várnak – program

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.09.29. 14:07
Rekordot jelentő, több mint 25 ezer indulót várnak a jövő hét szombaton és vasárnap sorra kerülő 30. Spar Budapest Maraton Fesztiválra.

Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a világ egyik legszebb maratoni pályája a budapesti, a rendezésben pedig közelítenek a világszínvonalhoz. Ezt bizonyítja szerinte az egyre nagyobb külföldi érdeklődés, idén ugyanis 77 országból több mint 5000 futó nevezett a különböző távokra. Magyarországról több mint 1000 településről érkeznek résztvevők.egyre nagyobb külföldi érdeklődés, idén ugyanis 77 országból több mint 5000 futó nevezett a különböző távokra. Magyarországról több mint 1000 településről érkeznek résztvevők.

„Budapest Európa új futófővárosa” – jelentette ki Kocsis Árpád, aki az ötödik Budapest Maratonin futotta le először a 42 195 kilométeres távot, az idei pedig a 25. verseny, amelyben szervezőként tevékenykedik.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelezte, hogy a minisztérium (EMMI) negyedik éve képviselteti magát a viadalon, idén két váltót is indítanak, amelyekben fogyatékkal élő sportolókkal futnak együtt. Balog Zoltán mellett rajthoz áll Szabó Tünde sportállamtitkár és Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár is.

A miniszter szerint a futófesztivál jó példa arra, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté válik. Ezt támasztja alá az is – amint azt elmondta –, hogy idén már több mint egymillió diák vesz részt a mindennapos testnevelésben.

A sajtótájékoztatón Balog Zoltán és Kocsis Árpád közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben az EMMI és a BSI a sport népszerűsítésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A maratoni – amely egyben országos bajnokság is – útvonala a főváros legszebb részein halad keresztül. A Hősök teréről az Andrássy úton indul el a mezőny, amely a Bajcsy-Zsilinszky úton folytatja útját, majd a Margit híd felől keresztül fut a Margitszigeten, és az Árpád hídon tér vissza Pestre. A Pesti alsó rakpart után a Lánchídon át Budára jutnak el a futók, s a Szabadság hídon érkeznek vissza Pestre. Következik ismét a Pesti alsó rakpart, azután az Árpád híd–Margitsziget–Margit híd útvonal, s irány ismét a Városliget, ahol a cél az 56-osok terén lesz.

Útközben 38 zenei pont és 11 frissítő hely várja az indulókat. A program szombaton 11.30-kor családi futással kezdődik, a maratoni vasárnap 9.30-kor rajtol a Hősök teréről.

A 30. Spar Budapest Maraton futófesztivál programja
október 10., szombat:

11.30: Nestlé családi futás
11.45: FODISZ esélyegyenlőségi futam
12.30: Spar Budapest Maraton 3x2 km-es váltó
14.00: Riska Minimaraton
15.00: Actimel Maratonka EMMI suli futam
15.45: Actimel Maratonka egyéni nevezők futama
16.00: Spar gyaloglás
október 11., vasárnap:
9.30: 30. Spar Budapest Maraton
9.30: Flora Maratonstaféta
10.10: Spar Budapest Maraton 10 km
10.15: 30. Coca-Cola Testébresztő 30 km

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik