Bolt örök, miközben oda az amerikai hegemónia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.19. 14:48
null
Bolt lába előtt az amerikaiak is leborulhatnak (Fotó: Action Images)
Usain Bolt három aranyéremmel zárta a moszkvai világbajnokságot, és ezzel minden idők legeredményesebb atlétája lett a vb-k történetében. A szakírók szerint a jamaicainak a formája alapján Rio de Janeiróban jó esélye lesz rá, hogy kitörölhetetlenül minden idők legnagyobbjává váljon.

 

Bolthoz hasonlóan Carl Lewis és Allyson Felix is tíz vb-érmet nyert, ám ők a nyolc arany mellett „csak” egy ezüstöt és egy bronzot tudnak felmutatni a jamaicai két második helyével szemben. (Rajtuk kívül még a szintén sprinter Michael Johnsonnak is nyolc aranya van.) Bolt ráadásul ismét triplázott: a berlini vb-hez, illetve a pekingi és a londoni olimpiához hasonlóan immár harmadszor hozta össze a 100, 200, 4x100 győzelmi mesterhármast. (A kivétel az előző, tegui vb, amikor a 100-as kiugrása miatt nem sikerülhetett ugyanez.)

„Nagyszerű dolog ez – reagált az újabb triplára Bolt. – Folytatni fogom a dominanciát, továbbra is keményen dolgozom majd. A célom, hogy minél nagyobbá váljak. Minden évben, ahogy öregszem, egyre nehezebbé válik így teljesíteni, de büszke vagyok magamra és a csapattársaimra.”

Vasárnap, a 4x100 méter döntőjében az utolsó váltás előtt Justin Gatlin egyértelműen zavarta a jamaicaiak pályáját, de Bolt nem foglalkozott ezzel. „Nem aggódtam Justin miatt. Tudtam, hogy ha előttem is kapja meg a botot, el tudom kapni, szóval csak azzal foglalkoztam, hogy a lehető leggyorsabban fussak” – tette hozzá a vb első számú sztárja, aki a néhány héttel ezelőtti londoni versenyhez hasonlóan megint kidobta a cipőjét a nézők közé, majd mezítlábas táncot produkált a nagyérdeműnek.

A szakírók szerint minden esélye meg is van tervei megvalósítására, a Yahoo, a Reuters, az Independent és a BBC egyaránt kiemeli méltató sorai között: nagyon nehéz elképzelni, hogy a következő két vb-n – pont a számára oly' kedves Pekingben és Londonban –, illetve 2016-ban Rióban ne ő legyen a fő esélyes 100-on és 200-on, persze ha ő is úgy akarja. Bolt ugyan hangsúlyozza, hogy a fiatalok – különösen a honfitársak, Nickel Ashmeade, Kemar Bailey-Cole, illetve Warren Weir – remekül fejlődnek, eddigi eredményeik alapján azonban úgy tűnik, hogy Yohan Blake-nek lehet csak valós esélye elkapni egy gyengébb napot kifogó Boltot, míg 200-on gyakorlatilag senkinek sem: a hosszabb távon 2007 óta nem kapott ki nagyobb viadalon.

A moszkvai célfotó sem fejezi ki eléggé, Bolt milyen mértékben uralja a 200-at
A moszkvai célfotó sem fejezi ki eléggé, Bolt milyen mértékben uralja a 200-at


A jamaicai férfi 4x100-as váltó a legutóbbi öt nagy világversenyt – a pekingi olimpia óta – mind megnyerte, miközben az ugyancsak triplázó Shelly-Ann Fraser-Pryce vezette női részlegnek köszönhetően a karibi ország mindkét nemnél tarolt a sprintszámokban: a 100, 200, 4x100 alkotta hat versenyszámban hat aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett! Ezen kívül csak férfi 4x400-on született egy ezüstjük, ám ez is elég volt az éremtábla harmadik helyéhez – és hogy ugyanannyi elsőséggel végezzenek, mint az amerikaiak...

Az Egyesült Államok ugyanis olyannyira visszaesett a tegui teljesítményhez képest (akkor 12–8–5 volt a mérlege), hogy lecsúszott az éremtáblázat első helyéről, amire az első két vb-t leszámítva – 1983-ban, Helsinkiben a keletnémetek, négy évvel később Rómában az NSZK-beliek lapátolták legserényebben a medáliákat – mindössze egyszer, 2001-ben, Edmontonban volt példa, amikor a mostanihoz hasonlóan az oroszok végeztek az élen. A hátrébb szorulás egyértelműen összefüggésbe hozható a jamaicai sprinterek hódításával, de ügyességi számokban is visszaesett a sportág legfőbb nagyhatalma: hat érem (2–3–1) jutott a futópályán kívül az amerikaiaknak (Teguban: 5–1–2).

Ezzel szemben az oroszok egyenletesen teljesítve, nagy futósztár nélkül, remek gyaloglóeredményeikkel (három számban két arany, két ezüst) beelőztek. A moszkvai vb mégsem elsősorban miattuk, hanem a gyakran kongó lelátók és az újabb Bolt-show miatt marad emlékezetes.

A VB SZTORIJA

A világbajnokság sztorija lett volna... Kezdjük elölről: a világbajnokság sztorija lett. És most nem Usain Bolt sokadik erődemonstrációjára gondolunk, hanem a „legendás” kenyai gerelyhajítás újabb nagyszerű eredményére. Julius Yego majdnem érmet szerzett Moszkvában.

A kenyai atléta 85.40-nel a döntő befejező köre előtt még a harmadik helyen állt, aztán Dmitrij Tarabin az utolsó sorozatban 86.23-mal letaszította a dobogóról – a hazai szurkolók legnagyobb örömére, mindenki más bánatára.

Hősünk – aki így negyedikként zárt – természetesen az első kenyai, aki valamely vb-n gerelyhajító-döntőbe jutott. Sőt! Hősünk az első kenyai, aki ügyességi számban valaha finalista lehetett. Korábban nem futószámban kenyai sportolótól egy hármasugró 15. hely volt a legjobb világbajnoki eredmény...

Modern világ: az 1989-es születésű Yego természetesen nem a korábbi nagy kenyai gerelyhajítókat csodálva lett a sportág szerelmese, az interneten szeretett bele a szakágba. A legendás Jan Zelezny és Andreas Thorkildsen videói között szörfözve döntötte el magában, hogy gerelyhajító lesz, s kezdett el szorgalmasan gyakorolni – egyedül. 2008-tól folyamatosan megnyerte a kenyai bajnokságot, majd 2011-ben első kenyaiként diadalmaskodott az Afrika-játékokon – dobóedzője még ekkor sem volt! Jutalma az aranyérem mellett egy féléves ösztöndíj lett: az IAAF megadta Yegónak a lehetőséget, hogy Európában, a sportág legnagyobbjaitól lesse el a szakmát.

2012 áprilisában Finnországból hazatérve 79.95-tel megdobta az olimpiai szintet, így „természetesen” első kenyaiként indulhatott gerelyhajításban, és Londonban végül 77.15-tel a 12. lett.

Moszkvában ennél több mint nyolc méterrel többet dobott, és 24 évesen még jócskán lesz lehetősége fejlődni. Hogy a kenyai atlétika ne csak a – Moszkvában amúgy 12 érmet termelő! – hosszútávfutásról szóljon.

A MOSZKVAI VB ÉREMTÁBLÁZATA
Arany Ezüst Bronz
Oroszország 7 4 6
Egyesült Államok 6 13 6
Jamaica 6 2 1
Kenya 5 4 3
Németország 4 2 1
Etiópia 3 3 4
Nagy–Britannia 3 3
Csehország 2 1
Ukrajna 2 1
Franciaország 1 3 1
Lengyelország 1 2
Írország 1
Kolumbia 1
Horvátország 1
Új-Zéland 1
Svédország 1
Trinidad és Tobago 1
Uganda 1
Ausztrália 2 1
Elefántcsontpart 2
Kína 1 3
Kanada 1 3
Kuba 1 2
Hollandia 1 1
Nigéria 1 1
Botswana 1
Finnország 1
Olaszország 1
Katar 1
MAGYARORSZÁG 1
Szerbia 2
Spanyolország 2
Dominikai Köztársaság 1
Dzsibuti 1
Észtország 1
Japán 1
Mexikó 1
Dél-Afrika 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik