Az állatorvos, aki vb-bronzot nyert – így ért fel Baji Balázs a csúcsra

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2017.08.08. 16:54
Amint arról már beszámoltunk, és amiről a „fél” ország büszkén beszél, Baji Balázs bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni atlétikai világbajnokságon. A 28 esztendős sportoló századra ugyanolyan időeredményt ért el (13.28 másodperc), mint a tavalyi Európa-bajnokság döntőjében, amelyben második lett. Alábbi írásunkban megpróbáljuk önökhöz kicsit közelebb hozni Baji Balázst, aki civilben állatorvosként praktizál.

A BÉKÉSCSABAI ATLÉTIKAPÁLYÁTÓL A VILÁGBAJNOKI BRONZÉREMIG
DR. BAJI BALÁZS,AZ ÁLLATORVOS
• A FELESÉGÉT IS AZATLÉTIKÁNAK KÖSZÖNHETI
A BÉKÉSCSABAI ATLÉTIKAPÁLYÁTÓL A VILÁGBAJNOKI BRONZÉREMIG
DR. BAJI BALÁZS,AZ ÁLLATORVOS
• A FELESÉGÉT IS AZATLÉTIKÁNAK KÖSZÖNHETI

Baji Balázs az első magyar, aki futószámban dobogós helyen végzett atlétikai világbajnokságon (Fotó: AFP)
Baji Balázs az első magyar, aki futószámban dobogós helyen végzett atlétikai világbajnokságon (Fotó: AFP)

A BÉKÉSCSABAI ATLÉTIKAPÁLYÁTÓL A VILÁGBAJNOKI BRONZÉREMIG

Baji Balázs 1989. június 9-én született Békéscsabán. A gyerekkoráról nagyon szép emlékei vannak, erről 2016 novemberében a Nemzeti Sport Sportkrém című mellékletében mesélt. „Anyukámnak nem volt könnyű dolga velem, mert folyton utánam kellett rohangálnia. Mesélik, rettegett, amikor sétálni vitt, nem lehetett ugyanis kiszámítani, mikor merre szaladok.”

MK-GYŐZTES NAGYBÁCSI
Baji Balázs sportos családból származik. Nagybátyja, Baji Tamás a Békéscsabai Előre labdarúgócsapatának kapusaként 1988-ban Magyar Kupát nyert, az 1993–1994-es szezonban pedig bronzérmes lett az NB I-ben.

Baji gyerekként szakkör jelleggel a labdarúgást, az úszást és a kosárlabdát is kipróbálta, de amikor 2003-ban először letévedt az atlétikai pályára, rögtön érezte, ez az igazi. Megismerkedett a távolugrással és a magasugrással, a futószámokkal, sőt még a diszkoszvetéssel is, ám hamar kiderült, hogy a gátfutás áll hozzá a legközelebb.

Az első kiemelkedő sikerét a futópályán 2007-ben érte el, amikor aranyérmet nyert a magyar bajnokságon. Egy évvel később bronz-, majd 2009-ben és 2010-ben ezüstérmes lett az ob-n. 2011 óta verhetetlen a hazai mezőnyben, az idén sorozatban a hetedik magyar bajnoki címét szerezte meg. Fedett pályán összesen hét aranyéremnél jár az országos bajnokságokon, idehaza legutóbb 2012-ben győzték le. A 2008-as junior-világbajnokságon elért 7. hely fontos mérföldkő volt Baji életében. „Jelentős eredménynek számított, és előrevetítette az atlétakarriert. Ezután jöttek is a sikerek, a csúcs a 2011-es U23-as Európa-bajnoki ezüstérem volt.”

A nemzetközi színtéren Baji fokozatosan ért el egyre jobb és jobb eredményeket, pályafutásának eddigi csúcsa a Londonban megszerzett világbajnoki bronzérem. A 2009-es fedett pályás Európa-bajnokságon – amelyen 60 méter a táv – kiesett a selejtezőben, és a 20. lett. Két évvel később a 13. helyen zárt, 2013-ban már negyedik volt, míg 2015-ben hetedikként ért célba. Idén márciusban éremesélyekkel utazott a belgrádi Eb-re, de a selejtezőben sajnos kiugrott a rajtnál, így kizárták.

„A háta mögött hagyott melós időszak érthetően lemerítette mentális aksiját, ami a 60 méteres gátfutás belgrádi időeredményeit látva az Európa-bajnokságon éremtől fosztotta meg, ugyanakkor újabb tapasztalatokkal vértezte fel. S reményeink szerint e tapasztalatok már a szabadtéri szezonban szép eredményekre sarkallják” – írta róla Amler Zoltán márciusban a Nemzeti Sport Hosszabbítás című mellékletében. Ez szerencsére bejött.

Baji a 2012-es és a 2014-es fedett pályás világbajnokságon egyaránt kiesett az elődöntőben – előbb a 12., majd a 10. lett –, tavaly azonban 7.65 másodperccel a hatodik helyen zárt.

A célba érkezés után a világbajnoki döntőben (Fotó AFP)
A célba érkezés után a világbajnoki döntőben (Fotó AFP)

A magyar atléta a 2010-es szabadtéri Eb-n nem jutott tovább a selejtezőből – a 25. helyen zárt –, két évvel később a 17. helyen végzett az elődöntőben, míg 2014-ben döntőt futhatott és a negyedik lett. Tavaly az amszterdami Európa-bajnokságon 13.28-as idővel, akkori országos csúccsal ezüstérmes lett, s mindössze három századdal maradt le az aranyérmes francia Dimitri Bascou-tól.

A 2011-es tegui világbajnokságon a selejtezőben búcsúzott, 2013-ban öt századon múlott a döntőbe jutása, majd a 2015-ös vb nem sikerült jól, „csak” a 19. lett. Aztán elérkeztünk a 2017-es londoni világbajnoksághoz, amelyen Baji a selejtezőből a hatodik idővel (13.35) jutott tovább, az elődöntőből futamgyőztesként az ötödik legjobb eredménnyel (13.23), a hétfői fináléban pedig csodás hajrával a harmadik helyen végzett. Az időeredmény 13.28 – pontosan ugyanannyi, mint a tavalyi Európa-bajnoki döntőben. Baji ezzel a teljesítménnyel a riói olimpián a negyedik helyen ért volna célba, de az ötkarikás játékokon sajnos nem jutott be a fináléba.

Baji Balázs az Európa-bajnoki ezüst után kedd este kézbe veheti a világbajnoki bronzérmet is (Fotó: Szabó Miklós)
Baji Balázs az Európa-bajnoki ezüst után kedd este kézbe veheti a világbajnoki bronzérmet is (Fotó: Szabó Miklós)

„Igazi küzdelem volt. Igazi világbajnoki döntő – mondta Baji a Nemzeti Sportnak a hétfői verseny után. – Abszolút kifutottam magam. Nyilván ha az időeredményt nézzük, ezt a mostanit nem sorolhatjuk a legjobbak közé. Jól rajtoltam, jól lábra kaptam, ám gyorsan jött néhány hiba, ami kicsit kizökkentett, de hála istennek rendezni tudtam a technikámat. És a táv második felében éreztem, hogy jövök fel, és ott vagyok a harmadik helyen. A célba érés után már gondoltam, hogy meglehet, de csak amikor ki volt írva a nevem a harmadik helyen, akkor vált biztossá számomra. Ott vagyok… A világ harmadik legjobb gátfutója vagyok.”

A 2016-ban az év magyar atlétájának megválasztott sprinter egyéni csúcsa 110 méteren 13.15 másodperc, amelyet alig több mint egy hónappal ezelőtt futott Székesfehérváron a Gyulai Memorialon – amelyen a mostani vb-döntő mezőnyéből öten is indultak –, míg 60 méteren az idén februárban elért 7.53 a rekordja. Mind a két eredmény egyben országos csúcs is. Ezekből az időkből is látszik, hogy Baji már a vb előtt is remekelt, 60 méter gáton kétszer, 110 gáton háromszor javított magyar rekordot.

„Hála istennek az idei szezonomban nagyon sok különleges dolog történt, volt időm hozzászokni, hogy még egy lapot írhatok a történelemkönyvben. Álmodoztam erről, de azt, hogy sikerült, még akkor sem feltétlenül fogom elhinni, amikor a kezemben lesz az érem…”

A díjátadóra magyar idő szerint kedden 20 órától kerül sor.

BAJI BALÁZS VB-BRONZÉRMES FUTÁSA

ATLÉTIKAI VB, 110 M GÁTFUTÁS, DÖNTŐ
1.Omar McLeod (Jamaica)
13.04 másodperc
2.Szergej Subenkov (független induló)13.14
3.BAJI BALÁZS (MAGYARORSZÁG)13.28
4.Garfield Darien (Franciaország)
13.30
5.Aries Merritt (Egyesült Államok)
13.31
6.Shane Brathwaite (Barbados)
13.32
7.Orlando Ortega (Spanyolország)
13.37
8.Hansle Parchment (Jamaica)
13.37
A MAGYAR VB-ÉRMESEK – HAT EZÜST, HAT BRONZ (MTI)
1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács)
1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapács)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)
2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)
2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapács)
2013, Moszkva: 2. Pars Krisztián (kalapács)
2017, London: 3. Baji Balázs (110 m gát)
Baji Balázs mint állatorvos (Fotó: Szabó Miklós)
Baji Balázs mint állatorvos (Fotó: Szabó Miklós)

DR. BAJI BALÁZS, AZ ÁLLATORVOS

Baji Balázs a civil életben megvalósította régi álmát, az államvizsga és a diplomavédés után hivatalosan is állatorvos vált belőle.

„Mindig is szerettem az állatokat, gyerekként, ha volt a közelben egy, én biztosan megfogtam – lehetett az béka, pocok vagy bármi. Ezzel édesanyámra rendre a frászt hoztam. Kiskoromtól fogva megvolt bennem a segítő szándék, nemcsak akkor szerettem az állatokat, amikor szépek voltak, puhák és selymesek, hanem akkor is, ha valami bajuk volt. A környezetem mindig biztosra vette, hogy állatorvos leszek” – mondta novemberben a Sportkrémben, majd válaszolt arra a kérdésre, hogy tart-e otthon állatot.

„Próbagazdiként volt nálam egy agár egy menhelyről, de be kellett látnom, hogy a kutyatartás jelenleg nem fér bele az életembe, így fájó szívvel, de visszavittük. Van viszont egy nagyon aranyos, tizenkét éves, borzasztó lusta macskánk. Pandurkát az egyetemről vittem haza, középkorú macskaként került oda, és miután meggyógyították egy kisebb problémáját, ott ragadt, és az intenzív osztály kivételezett kedvence lett. Két éve van nálunk az öregúr, nagyon szeretjük, igyekszünk megszépíteni a nyugdíjas éveit.”

Baji Balázs és kis kedvence, Pandur (Fotó: Facebook)
Baji Balázs és kis kedvence, Pandur (Fotó: Facebook)

A FELESÉGÉT IS AZ ATLÉTIKÁNAK KÖSZÖNHETI

A sportoló és modell párja, Szikszai Johanna tavaly szeptemberben házasodott össze, de gyerekkoruk óta ismerik egymást.

„Nagyjából egyszerre kezdtünk el atletizálni, egymás mellett cseperedtünk fel, jóban voltunk tizenévesen, mégsem kerültünk egymáshoz igazán közel. Én időközben érettségiztem, majd Budapestre jöttem egyetemre, az első év befejezése után egy évig Amerikában tanultam. Ő otthon maradt Békéscsabán, másfél évig nem is találkoztunk” – emlékezett vissza Baji.

„Amikor karácsonyra hazajöttem Amerikából, lementem a pályára, és akkor villámcsapásszerűen belém hasított… Egy szép serdülő lány helyett – aki akkor volt, amikor elköltöztem – egy gyönyörű nőt láttam viszont. Teljesen belehabarodtam. Ő egyébként középtávfutó volt, ügyes és tehetséges, de a szépsége miatt a modellszakma beszippantotta. Jó döntés volt, mert az övé is sikeres karrier.”

Az esküvőt megelőzően a szervezés oroszlánrészét a feleség végezte, az „igenhez” vezető úton az atléta is kitett magáért.

„Az esküvőt egy thaiföldi lánykérés előzte meg. Miután nagy, közös álmunk volt eljutni arra a helyre, amelyről az ismerőseink mindig szuperlatívuszokban beszéltek, nem volt kérdés, hogy gyűrűvel érkezem. A hotelünknek hosszú, tengerbe nyúló mólója volt, ahová privát vacsorát lehetett szervezni. Napokon keresztül szervezkedtem a főpincérrel, hogy a meglepetés tökéletes legyen. Épp elcsíptük a naplementét, amikor megtörtént a nagy pillanat.”

A pár egybekelését Tahitótfaluban száznyolcvan tagú vendégsereg ünnepelte.

„Egész nap esett az eső, de mire az esküvő elkezdődött, kisütött a nap. Álomszerű, varázslatos volt. Amikor a ceremónia helyszínén vártam Johannát, bevallom, dobogott a szívem rendesen” – idézte fel a nagy eseményt a sportoló.

Baji Balázs és felesége, Szikszai Johanna
Baji Balázs és felesége, Szikszai Johanna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik