Atlétikai vb: Szilágyi Réka és Szűcs Valdó sem jutott tovább

VINCZE SZABOLCS (Doha)VINCZE SZABOLCS (Doha)
Vágólapra másolva!
2019.09.30. 20:25
null
Szilágyi Réka nem jutott tovább (Fotó: Getty Images)
Szűcs Valdó öt ezredmásodperccel maradt le a továbbjutásról a 110 m gát előfutamában a dohai atlétikai világbajnokság hétfői versenynapján, míg Szilágyi Réka már a selejtezőben búcsúzott a gerelyhajítók között.

 

A gerelyhajító Szilágyi Réka a búcsút követően arról beszélt, hogy nem úgy sikerült a versenye, ahogy azt eltervezte.

„Tavaly edzőt és klubot váltottam, kiköltöztem Szlovéniába, valamint volt egy vállsérülésem, amiből újra fel kellett állnom és később is kezdtem az alapozást. Nagyon örülök, hogy itt lehetettem Dohában, még ha ez a verseny sajnos nem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Volt egy-két technikai hibám, és szerintem egy kicsit mindenki megérezte, hogy sokat mentünk melegből hidegbe és vissza. Furcsa volt, hogy láttam mellettem a példaképeimet dobni, összességében az első felnőtt világbajnokságom nagyon jó tapasztalatszerzés volt. 59 méter feletti eredményt vártam magamtól, ezért nem vagyok annyira elégedett.”

Nem jutott tovább Szűcs Valdó sem, aki a 110 méter gát előfutamában mindössze öt ezredmásodperccel maradt le a továbbjutást érő negyedik helytől.

„Szerettem volna egyéni csúcsot dönteni és most bár bevallom, olimpiai kvalifikációt is szerezni Dohában, ezért háromszoros formába hozást terveztünk az idei szabadtéri szezonban. Nem görcsöltem rá a versenyre, jól tudok melegben versenyezni, jól is rajtoltam, az első két gátnál még az élen voltam. A negyedikhez viszont közel kerültem, ami kibillentett, az ötödiket pedig már telibe találtam, és ott el is kaptak a többiek. Csak magamat hibáztathatom. Korábban azt mondtam, le kell rajtolni a többieket, és akkor nincs birkózás, de ez most hiába jött össze, mégsem volt elég.”

Nem azért jött, hogy feladja

Lassan, taktikusan kezdte a női húsz kilométeres gyaloglás döntőjét a versenyszám egyetlen magyar indulója, Madarász Viktória. Tizenkét kilométeren keresztül tartotta a saját tempóját, majd hirtelen legyengült, rosszabbul lett, de ekkor sem adta fel, és az utolsó nyolc kilométert, ha végig szenvedve is, de teljesítette, így a mezőny végén, 39. helyen ért célba.

„Ilyen körülmények között nagyjából hat százalékot számoltunk rá a normál teljesítményéhez képest – mondta Rácz Sándor, a magyar gyalogló edzője. – Bár sejtettük, mi vár itt ránk itt, minden nehezebb volt, mint ahogyan vártuk, hiszen rengeteg olyan tényező volt, amit egyszerűen nem lehetett otthon szimulálni. Akárcsak egy nappal korábban Venyercsán Bence előtt, Viki előtt is le a kalappal, hogy nem adta fel, végigment a távon, hiszen könnyebb lett volna azt mondani, hogy vége, és kiállni, mint sokan tették, köztük a legnagyobb nevek is.”

A 2018-ben sérülés miatt fél évet kihagyó Madarász a világbajnokság előtt végigcsinált egy kéthetes „hőkamrás” edzést Újpesten, amelynek során harminc fokban és 57 fokos páratartalomban edzett. Edzőjével a hazai körülmények között minden tőlük tehetőt megtettek, hogy legalább részben szimulálják a katari körülményeket, de a 32.3 fokra és a 75.2 százalékos páratartalomra ez sem tudott felkészíteni. A távon kilencszeres országos bajnok Madarász Viktória 2017 óta tartja az országos csúcsot (1:30.05), amellyel a londoni atlétikai világbajnokságon a tizenkettedik helyen végzett.

Krizsán visszalépett

A hétpróbázó Krizsán Xénia hétfőn jelentette be, hogy edzőjével, Szabó Dezsővel úgy döntöttek, nem indul a dohai világbajnokságon.

„Négy héttel ezelőtt, a Szuper Liga döntőjében távolugrásnál egy szúró érzést éreztem a hajlítómban, de az első kivizsgálásról úgy engedtek el, hogy edzhetek továbbra is – írta Krizsán a Fcebook-oldalán. – Egyik edzésen azonban ismét éreztem a szúrást, és kiderült, hogy korábban félrediagnosztizáltak, és a beszakadt hajlítómra sikerült újra rásérülnöm. Az utolsó pillanatig vártunk, hátha sikerül rendbe hozni, de még mindig túl nagy a kockázat, így fel kellett adnom ezt a világbajnokságot.”

Az MTK 26 éves versenyzőjének idén fantasztikus éve volt, május végén, Götzisben teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet, egy hónap múlva, június 23-án pedig a patinás talence-i hétpróba-versenyen 6619 ponttal új országos csúcsot állított fel. A vb-n is jó eredmény volt várható tőle, de úgy határoztak, Tokió az első, az olimpiai felkészülés mindent felülír.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik