Atlétikai vb: Rivasz-Tóth Norbert történelmet írt Dohában

VINCZE SZABOLCS (Doha)VINCZE SZABOLCS (Doha)
Vágólapra másolva!
2019.10.05. 22:58
null
Rivasz-Tóth Norbert (Fotó: Reuters)
Öt magyar indulóból három továbbjutott a Dohában zajló atlétikai világbajnokság utolsó előtti napján, az országos csúcsot döntő Rivasz-Tóth Norbert történelmet írt gerelyhajításban.

 

A lelátóról csak annyi látszott, hogy nagyon szép ívben száll az a gerely, amelyet Rivasz-Tóth Norbert elhajított, aztán az, hogy nagyon közel áll bele a döntős szintet jelző vonal mögött a Kalifa Stadion gyepébe. Ez a 83.42-es dobás egyrészt magyar csúcs lett – a versenyző a saját, 2017-es rekordját dobta túl 34 centivel –, másrészt azért is történelmi, mert először fordult elő a világbajnokságok 1983 óta íródó történetében, hogy magyar atléta bejutott a gerelyhajítás döntőjébe.

„NEM VOLT ELVÁRÁS A DÖNTŐ”

Nguyen Anasztázia: – A mezőny szoros volt, én pedig még sosem izgultam annyira a harmadik ugrásom után, mint most, de Petra közben kiszámolta nekem, hogy ott vagyok a tizenkettőben. Nem volt elvárás a döntő, lehetőségként fogtam fel ezt a vébét, mert az olimpia szempontjából nagyon fontos a pontok miatt, ezért külön örülök, hogy bejutottam a fináléba. Készültünk erre az eshetőségre is, ám semmilyen nyomás nem volt rajtam, így a döntőben teljesen felszabadultan tudok majd versenyezni.

Farkas Petra: – Az egész évem jól sikerült, kezdve az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmemmel, egészen a világbajnokság szintjének teljesítéséig, ami egyébként meglepett, ezért ajándéknak fogom fel, hogy versenyezhettem Dohában. Tanulni jöttem ide, hogy megtapasztaljam, milyen a felnőttvilágversenyek légköre. Mindenki zárkózottabb, jobban koncentrál, és sokkal komolyabban veszi a versenyt, ami ösztönzőleg hatott rám. Mégis kettős érzésem van: furcsa, de valahogy úgy érzem, sikerült is kihoznom magamból a legtöbbet, meg nem is.

A vb utolsó előtti napjának azonban nem ez volt az egyetlen meglepetése, hiszen a 100 méterről csak két éve távolugrásra váltó Nguyen Anasztázia is bejutott a vasárnapi fináléba, ami hasonló jelentőségű siker, még akkor is, ha Vanyek Zsuzsa (1983) és Vaszi Tünde (2001, 2003, 2005) révén már volt vb-döntőse a magyar női távolugrásnak, sőt Vaszi személyében két centi híján érmese is, ugyanis a 2001-es edmontoni viadalon ennyivel végzett előtte a (kubai születésű) spanyol Niurka Montalvo.

Ezúttal nem sok hiányzott hozzá, hogy rögtön ketten képviseljék a vasárnapi döntőben a magyar távolugrást, mert az első világversenyén szereplő, húszéves Farkas Petra mindössze kilenc centivel maradt le róla. Meglehetett volna, ha a második kísérleténél a sprinterként olimpiai és világbajnok amerikai Tori Bowie gondolatai nem kalandoznak el, és nem sétál be a magyar induló elé... De besétált, és az ilyen váratlan helyzetekre mentálisan még nem elég felkészült magyar sportoló szerint az ugrásban még maradt jó néhány centi.

Nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy mindkét magyar induló, Kozák Luca és Kerekes Gréta is bekerüljön a 100 méteres gátfutás vasárnapi elődöntőjébe. Előfutamonként az első négy jutott tovább, Kozák negyedikként ért be a sajátjában, Kerekes pedig ötödikként, viszont az ideje alapján (13.11) még továbbjutásra állt az utolsó előfutam előtt – ám az az egyik legkeményebb előfutamnak bizonyult, a nyolc indulóból heten (!) kvalifikálták magukat a döntőbe, hiszen valamennyien tizenhárom másodperc alatt értek be a célba.

Igazi dráma zajlott a férfi súlylökés döntőjében, ugyanis a címvédő új-zélandi Tomas Walsh elsőre rögtön óriási, 22.90-es kísérlettel kezdett, ami a világ valaha volt ötödik legjobb dobása, és valószínűleg nincs is sok verseny a világon, amelyet ezzel ne nyert volna meg. Pechjére a dohai világbajnokság ilyen, ugyanis az amerikai Joe Kovacs az utolsó sorozatban egyetlen centivel túldobta, majd honfitársa, Ryan Crouser is 22.90-ig lökte a súlygolyót, így Walsh a harmadik helyre szorult. Hivatalosan is ez volt a vb-finálék legerősebb összecsapása, a verseny történetében ugyanis csak négyszer fordult elő, hogy valaki egyáltalán huszonkét méter felett dobjon, ám hogy egyszerre hárman is, az még soha.

Vasárnap a világbajnokság utolsó napja következik, amelyen három magyar atléta is színre lép: a gátfutó Kozák Lucának magyar idő szerint 18.02-tól, Nguyen Anasztáziának 18.15-től, Rivasz-Tóth Norbertnek pedig 18.55-től drukkolhatunk.

Kozák Luca (Fotó: Reuters)
Kozák Luca (Fotó: Reuters)

 

KOZÁK LUCA:AZ ELŐDÖNTŐBEN SZERETNÉK GYORSABB LENNI

– Mennyit adott ki magából az első futásnál?
– Én nemigen tartalékolhatok és taktikázhatok, nekem mindig ki kell adnom magamból a maximumot, mert sajnos nincs 12.32-es egyéni csúcsom, mint például a selejtezős jamaicai ellenfelemnek, Danielle Williamsnek. Most csak annyi volt a célom, hogy a futamomban benne legyek az első négyben. Az első futás egyébként otthon nekem mindig csalóka, mert nem tudok annyira felpörögni, ha tudom, hogy biztosan továbbjutok, most viszont próbáltam minél jobban összeszedni magam.

KEREKES: ENNYI VOLT BENNEM
Ez nem egy középdöntős idő, ám ennyi volt bennem – mondta Kerekes Gréta. – Az első gátba kicsit beleakadtam, és egy pillanatra megfordult a fejemben, csak el ne essek, érjek be! Ez az idő végül is nem olyan rossz, főleg a legutóbbi két versenyemhez képest, de nem is jó, ennél sokkal jobb vagyok. Nem volt választásunk, ám olyan még sosem volt, hogy egy világverseny előtt négy hétig ne versenyezzek, nem is tett jót. Mentálisan elfáradtam a szezon végére, megkönnyebbültem, hogy vége, és új lappal kezdhetem a következőt.

– A futással és az idővel elégedett?
– Technikailag nagyjából rendben volt, kisebb hibák ugyan még vannak, de az elődöntőben majd azokat is megoldom. Ez az idő elsőre jó, bár bevallom, tizenhármon belül szerettem volna futni, ám végeredményben mindegy, az elődöntőben szeretnék gyorsabb lenni. Nekem mindig jó, ha már van bennem egy futás és ismerem a pályát, a mozgásomnak is jót tesz, ha kicsit fel vagyok pörögve.

– Ott volt két évvel ezelőtt a londoni világbajnokságon is. Mennyivel másabb ez a viadal?
– Dohába már nem meghívtak, hanem teljesítettem a szintet, ez a legnagyobb különbség. Egész szezonban erre a világbajnokságra készültem, ez a főversenyem. Két éve nem így volt, Londonban nagyon fiatal voltam, bár a mezőnynek még most is a fiatalabb táborába tartozom. A két évvel ezelőtti vébé tapasztalatszerzés volt, de most már nem lepődöm meg azon, ha kimegyek egy stadionba, ahol sokan vannak, vagy ha a világ idei leggyorsabb versenyzője mellett futok... Tavaly az Európa-bajnokságon voltam középdöntős, idén pedig már a világbajnokságon, azaz egyet most is előreléptem, ám a lépcsőt végig kell járni, hogy felérjek a tetejére.

Rivasz-Tóth Norbert (Fotó: Reuters)
Rivasz-Tóth Norbert (Fotó: Reuters)

 

RIVASZ-TÓTH NORBERT: A DÖNTŐ VOLT A CÉL

– Csak a hajrában dőlt el, hogy ott lesz a világbajnokságon. Ez nehezítette vagy könnyítette a ráhangolódását?
– Mindig kettőn áll a vásár, mert elég hosszú volt a szezon, és a versenyek már februárban elkezdődtek, mi pedig azóta elkövettünk mindent, hogy teljesítsem a világbajnoki indulás feltételeit és itt lehessek. Kitartóan ostromoltuk a szintet, ami végül ugyan nem lett meg, így körülményesre sikerült a kijutás, mert csak a vébé előtt egy héttel derült ki, hogy mégis jöhetek.

– Ezek után számított rá, hogy ilyen jól kezd a világbajnokságon?
– Ez egy verseny, nem pedig egy komplett szezon, itt a pillanatnyi forma és a napi teljesítmény dönt. Jó formában, stabilnak éreztem magam a selejtező előtt, de azért mégiscsak bennem volt, hogy csupán három kísérletem van, és nem tudhattam, ennyiből kijön-e egy jó dobás. Szerencsére elsőre megtörtént, ráadásul felnőtt magyar csúccsal, amire nem számítottam. Utána próbáltam még rátenni, viszont voltak technikai malőrjeim.

– Milyenek?
– Elsőre messze voltam a vonaltól, ezért próbáltam közelebb kerülni, ám nem úgy sikerült elérnem, ahogy terveztem. A harmadik dobásom pedig le is forgott rólam, már az eldobás pillanatában éreztem, hogy nem sikerült jól. Mégsem lehetek elégedetlen, hiszen bár eddig nem mondtam ki, a célom egyértelműen az volt, hogy döntőbe kerüljek.

ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Férfiak
Súly. Világbajnok: Joe Kovacs (Egyesült Államok) 22.91,
2. Ryan Crouser (Egyesült Államok) 22.90, 3. Tomas Walsh (Új-Zéland) 22.90, 4. Romani (Brazília) 22.53, 5. Hill (Egyesült Államok) 21.65, 6. Bukowiecki (Lengyelország) 21.46
4x100 m váltó. Vb: Egyesült Államok (Christian Coleman, Justin Gatlin, Michael Rodgers, Noah Lyles) 37.10, 2. Nagy-Britannia (Adam Gemili, Zharnel Hughes, Richard Kilty, Nathaneel Mitchell-Blake) 37.36, 3. Japán (Tada Suhei, Siraisi Kirara, Kirju Josihide, Abdul Hakim Sani Brown) 37.43, 4. Brazília 37.72, 5. Dél-Afrika 37.73, 6. Kína 38.07

Nők
1500 m. Vb: Sifan Hassan (Hollandia) 3:51.95,
2. Faith Kipyegon (Kenya) 3:54.22, 3. Gudaf Tsegay (Etiópia) 3:54.38, 4. Houlihan (Egyesült Államok) 3:54.99, 5. Muir (Nagy-Britannia) 3:55.76, 6. Debues-Stafford (Kanada) 3:56.12
5000 m. Vb: Hellen Obiri (Kenya) 14:26.72, 2. Margaret Chelimo Kipkemboi (Kenya) 14:27.49, 3. Konstanze Klosterhalfen (Németország) 14:28.43, 4. Gemechu (Etiópia) 14:29.60, 5. Rengeruk (Kenya) 14:36.05, 6. Worku (Etiópia) 14:40.47
Hármas. Vb: Yulimar Rojas (Venezuela) 15.37 (-0.6), 2. Shanieka Ricketts (Jamaica) 14.92 (+0.2), 3. Caterine Ibargüen (Kolumbia) 14.73 (+0.5), 4. Williams (Jamaica) 14.64 (+0.1), 5. Szaladuha (Ukrajna) 14.52 (0.0), 6. Peleteiro (Spanyolország) 14.47 (0.0)
4x100 m váltó. Vb: Jamaica (Natalliah Whyte, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jonielle Smith, Shericka Jackson) 41.44, 2. Nagy-Britannia (Asha Philip, Dina Asher-Smith, Ashleigh Nelson, Daryll Neita) 41.85, 3. Egyesült Államok (Dezerea Bryant, Teahna Daniels, Morolake Akinosun, Kiara Parker) 42.10, 4. Svájc 42.18, 5. Németország 42.48, 6. Trinidad és Tobago 42.71

SELEJTEZŐK, ELŐFUTAMOK
Férfiak. Gerely. Selejtező:
...9. Rivasz-Tóth Norbert (Magyarország) 83.42 (új magyar csúcs, régi: 83.08, Rivasz-Tóth Norbert, 2017), bejutott a döntőbe
Nők. 100 m gát. Előfutamok: ...21. Kozák Luca (Magyarország) 13.00, bejutott az elődöntőbe ...24. Kerekes Gréta (Magyarország) 13.11, nem jutott elődöntőbe. Távol. Selejtező: ...11. Nguyen Anasztázia (Magyarország) 654 (0.0), bejutott a döntőbe, ...23. Farkas Petra (Magyarország) 644 (+1.0), nem jutott be a döntőbe

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik