Atlétikai vb: Helebrandt feladta az 50 km-es gyaloglást

Vágólapra másolva!
2019.09.29. 06:59
null
Helebrandt Máté teljesen kimerült 35 kilométernél (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Venyercsán Bence célba ért, Helebrandt Máténak azonban fel kellett adnia az ötven kilométeres gyaloglás küzdelmeit a dohai atlétikai világbajnokságon, mert 35 kilométer után teljesen elkészült az erejével.

 

„ÖREGEK”, HA ÖSSZEJÖNNEK

Az ötven kilométeres gyaloglás az extrém körülmények mellett hozott még egy érdekességet, a második helyen a 43 éves portugál Joao Vieira végzett, aki ezzel a világbajnokságok valaha volt legidősebb érmese lett, megdöntve az akkor 40 éves és 274 napos holland Troy Douglas 4x100-as váltóval elért 2003-as rekordját.

„Ez a forróság olyan volt, mint a pokol – mondta, miután 4:04.59-es idővel ért célba, hozzátéve, hogy a késői időpont sem volt ínyére. – Az emberek ilyenkor hagyják el az éjszakai klubokat, én viszont általában este tízkor már alszom.”

Egyébként ugyanebben a döntőben versenyzett a vb-k történetének legidősebb indulója, az 1993-ban aranyérmes spanyol Jesús Ángel García is, aki Dohában 49 éves állt rajthoz tizenharmadik világbajnokságán, és végül nyolcadikként ért célba.

Ha valami még a dohai világbajnokság női maratoni küzdelmeinél is keményebb volt, az a vasárnap hajnali, egyszerre rendezett ötven kilométeres férfi és női gyaloglás volt, ahol ráadásul két magyarnak, Helebrandt Máténak és Venyercsán Bencének is szurkolhattunk. Az időjárás egyébként egy picivel enyhébb volt, mint egy nappal korábban, leheletnyivel talán hűvösebb is volt, és néha megmozdult a levegő.

A körülményekre tekintettel mindkét magyar versenyző óvatosabban kezdett, a rutinosabb Helebrandt Máté kicsit erősebben, és sokáig nem volt jele annak, hogy ennek meglesz a böjtje. Sőt, edzője és a helyszínen szurkoló szülei szerint is élete egyik legjobb és legprecízebb felkészülésén volt túl, a taktikát is kidolgozta, úgy tervezte, visszafogottabban kezdi a versenyt és a végén jön fel.

Helebrandt aztán harmincöt kilométer után, fél kör alatt egyszerűen elfogyott, egyre gyengébbnek érezte magát, elillant az ereje, leesett a vércukra és végül a pálya szélén álló járművel kellett az orvosi szobába szállítani, ahol infúziót kapott, és legalább egy órán keresztül nem állhatott fel.

Családja a helyszínen szurkolt Helebrandtnak
Családja a helyszínen szurkolt Helebrandtnak

Így egyedüli magyarként Venyercsán Bence maradt versenyben, aki próbált plusz erőket mozgósítani, hogy célba érjen, egyre jobb köröket ment, és végül 4:45:04-es idővel a 26. helyen érkezett célba.

„A táv első ötöde, az első tíz kilométer esett jól, jó tempóban tudtam haladni, majd a lábaim kezdtek elfáradni, ami sosem jó előjel... – mondta a hatodik ötven kilométeres versenyén induló Venyercsán. Húsztól harmincöt kilométerig egyfolytában azon gondolkoztam, szinte minden egyes körben, hogy elég volt, kiállok, és addigra többen is kiálltak vagy rosszul lettek, nagy nevek is, ami csak ráerősít erre az érzésre. Nehéz elhinni ilyenkor, hogy jó lesz, mert még sohasem versenyeztem ennyire a határon. De sokat jelentett a buzdítás, és mikor hallottam, hogy Máté feladta, erőt adott, hogy legalább én érjek be, hogy legyen egy magyar, aki végigcsinálja.”

Az időeredményeket egyébként ezúttal nem volt érdemes nézni és összehasonlítgatni, hiszen senki sem tudta négy óra alatt teljesíteni a távot. Olyan nevek adták fel a versenyt, mint a világcsúcstartó, címvédő francia Yohann Diniz vagy az olimpiai- és világbajnok szlovák Matej Tóth, a férfiaknál győztes japán Szuzuki Juszuke pedig mintegy huszonöt perccel gyalogolt rosszabb időt az év főversenyén, mint egyéni legjobbja. Végül 28-an értek célba a 46 indulóból, azaz 18-an adták fel a versenyt, ami közel negyven százalékos ráta. Ahogy Urbán Ákos, Venyercsán edzője a verseny közben elmondta, az igaz, hogy az extrém körülmények mindenkinek ugyanolyanok, de érdemes arra is gondolni, hogy a versenyzők szervezete nem ugyanúgy reagál rá.

17. ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Férfiak. 50 km-es gyaloglás. Világbajnok: Szuzuki Juszuke (Japán) 4:04:20,
2. Joao Vieira (Portugália) 4:04:59, 3. Evan Dunfee (Kanada) 4:05:02, 4. Niu Ven-pin (Kína) 4:05:36, 5. Luo Ja-tung (Kína) 4:06:49, 6. Boyce (Írország) 4:07:46., ...26. Venyercsán Bence (Magyarország) 4:45:04, ...Helebrandt Máté feladta. Nők. 50 km-es gyaloglás. Vb: Liang Zsuj (Kína) 4:23:26, 2. Li Mao-co (Kína) 4:26:40, 3. Eleonora Anna Giorgi (Olaszország) 4:29:13, 4. Szobcsuk (Ukrajna) 4:33:38, 5. Ma Fa-jing (Kína) 4:34:56, 6. Judkina (Ukrajna) 4:36.00, ...8. Takács Júlia (Spanyolország) 4:38:20

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik