Atlétikai vb: gátfutóink nem jutottak tovább az elődöntőbe

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2017.08.11. 12:25
Kerekes Gréta és Kozák Luca sem jutott tovább a női 100 méteres gátfutás 24-es elődöntőjébe, összesítésben előbbi a 26., utóbbi pedig a 28. helyen zárt a londoni atlétikai világbajnokságon. A nyolcadik versenynap délelőtti programjában még egy magyar versenyző volt érdekelt, a súlylökésben ezüstérmes Márton Anita diszkoszvetésben nem érte el a döntőhöz szükséges eredményt.

NŐI 100 M GÁT NŐI 100 M GÁT

Az első felnőtt-világbajnokságán szereplő Kerekes Gréta az első előfutamban lépett pályára. A magyar atléta kiválóan kapta el a rajtot, végül azonban mindössze öt századdal elmaradva az egyéni csúcsától 13.15-öt futott és a hatodik helyen zárt. A 24 éves sprinter eredménye azért is értékes, mert kifejezetten erős, 1.4 méter/másodperces ellenszél fújt.

„Ez az első felnőttvébém, de csak a melegítőpályán éreztem meg a súlyát, ott viszont talán túl is izgultam – mondta Kerekes. – A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi észre is vette rajtam, odajött hozzám, és megnyugtatott, hogy ne izguljak, nem véletlenül vagyok itt. Ez nagyon jólesett. Amikor beléptem a stadionba, egy pillanatra körbenéztem, furcsa módon megkönnyebbültem, és végre futni akartam!

A rajtnál az eddigi versenyeken nagyon sokat vártak ki, ami miatt kicsit aggódtam, mert jól rajtolok, ez pedig akár visszafelé is elsülhet. Egyrészt bennem volt, hogy ki ne ugorjak, de ha lassítom a rajtot, akkor meg ott ragadok a gépben. Szerencsére nem volt gond, a 13.10-es egyéni csúcsom közelében akartam futni, ezzel a 13.15-tel teljesen elégedett vagyok, főleg, hogy 1.4-es szembeszélben értem el. Hátszéllel talán egy új egyéni csúcs is lehetett volna. Viszont ha most futhatnék az Olimpiai Stadionban még egyet, már sokkal lazább lennék.”

A második futamba kapott beosztást a néhány hete az U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Kozák Luca, akinek honfitársával ellentétben nem sikerült túl jól a rajtja, a hajrája viszont erős volt, így 13.17-tel – két századdal lemaradva a biztos továbbjutást érő negyedik pozícióról – ötödikként zárt a mezőnyében.

„Inkább izgatott voltam, mint izgultam, sőt, úgy mondanám, hogy kifejezetten élveztem a londoni versenyzést, mert fantasztikus a hangulat az olimpiai stadionban – értékelt Kozák. – Még mindig a hatása alatt vagyok. A selejtezőben a szélső pályán futottam, ezért a másik oldalt szinte egyáltalán nem éreztem, de reménykedtem, hogy idővel talán becsusszanhatok a következő körbe. Végül nem így történt, de ez sem tragédia, hiszen első felnőtt világbajnokságomon életem második legjobbját futottam.”

„Azt azért érzem, hogy ez már egy sokkal magasabb liga, mint a korosztályos világversenyek, úgyhogy szokni kell a légkört, hogy pár év múlva már ismerős legyen ez a közeg. A mostani indulás nekem egy ajándék volt az U23-as Európa-bajnokság után, ami a főversenyem volt, és ahol bronzérmet is szereztem. A formát arra élesítettük, ezért teljesen felszabadultam tudtam futni itt, Londonban, és végeredményben az is mindegy volt, mire lesz elég a 13.17-es időeredményem, amivel egyébként teljesen elégedett vagyok.”

Összesen öt futamot rendeztek a női gátfutóknak, mindegyikből az első négy automatikusan továbblépett az elődöntőbe, és hozzájuk a négy leggyorsabb, de a helyezése alapján nem továbbjutó csatlakozott.

Összesítésben Kerekes Gréta a 26., Kozák Luca pedig a 28. helyen végzett – előbbinek mindössze három század hiányzott az idővel való továbblépéshez.

NŐI 100 M GÁT
ELŐFUTAMOK

1. Kendra Harrison (Egyesült Államok) 12.60 mp
2. Danielle Williams (Jamaica) 12.66
3. Sally Pearson (Ausztrália) 12.72

26. Kerekes Gréta 13.15

28. Kozák Luca 13.17

NŐI DISZKOSZVETÉS

A súlylökésben ezüstérmes Márton Anita 55.96 méterrel a 24. helyen zárt a női diszkoszvetés selejtezőjében, így nem jutott döntőbe. A magyar klasszis a nemzetközi szövetség meghívásának köszönhetően indulhatott el kiegészítő számában, melyre saját bevallása szerint egyáltalán nem is készült a vb előtt. Márton az első sorozatban dobta a legjobbját, másodikra és harmadikra egyformán az 55 méteres vonal előtt esett le a diszkosza. Utóbbi kísérlete érvénytelen is volt. A selejtezős szint 62.50 méter, a fináléba pedig 12-en kerültek be. A második csoport küzdelmeinek zárultával kiderült, hogy a döntőhöz 61.48 méterre volt szükség.

Márton Anita értékelését ide kattintva olvashatják el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik