Atlétikai vb 2023: az IAAF a hónap végén dönt az új eljárásról, Budapest esélyes

Vágólapra másolva!
2018.07.09. 12:12
Új pályázati folyamat végén tervezi kiválasztani a 2023-as világbajnokság helyszínét a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), a rendezésre Budapest jó eséllyel pályázik.

Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek hétfőn elmondta, az IAAF szakít korábbi gyakorlatával, amikor több kandidáló közül jelölte ki a rendezőt. Ennek oka, hogy a hagyományos pályázat végén több csalódott város volt, másrészt a jelentkezők sok pénzt költöttek arra, hogy meggyőzzék az IAAF tanácstagjait, akik sokszor nem rendelkeztek a szükséges versenyrendezési tapasztalatokkal.Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek hétfőn elmondta, az IAAF szakít korábbi gyakorlatával, amikor több kandidáló közül jelölte ki a rendezőt. Ennek oka, hogy a hagyományos pályázat végén több csalódott város volt, másrészt a jelentkezők sok pénzt költöttek arra, hogy meggyőzzék az IAAF tanácstagjait, akik sokszor nem rendelkeztek a szükséges versenyrendezési tapasztalatokkal.

Az IAAF most partnereket keres, akiket célirányosan választ ki, s akikkel együtt dolgozik, irányítva, segítve a kandidálást. A végén egy szakértő testület tesz javaslatot a megfelelő minősítések alapján a tanácsnak, a cél, hogy már csak egy várost nevezzen meg. A tervek szerint a tanács a július 26-27-i ülésen fogadja el ezt a pályázati eljárást” – nyilatkozott Gyulai Márton, aki az európai szövetség (EAA) vezetésének is tagja.

Hozzátette, a 2019-es katari és a 2021-es eugene-i (Egyesült Államok) vb után 2023-ban biztosan Európa lesz a házigazda. Budapest mellett még Barcelona neve került szóba esélyes rendezőként.

Gyulai Márton szerint az ellenfelektől függetlenül mindent megtesznek, hogy a magyar főváros adhasson otthont a szabadtéri világbajnokságnak, s erre jó az esély. Kiemelte, sokat nyomhat a latban, hogy a hétvégén Győrben került sor a rendezési szempontból is nagyszerűen sikerült U18-as Európa-bajnokságra, ezzel Magyarország az első az európai szövetség 51 tagországa közül, amely minden elérhető atlétikai kontinensviadalnak volt házigazdája.

„Hogy egy értékes példát mondjak a múlt-jelen-jövő folytonosságra, Győrben nyolcszáz méteren második lett egy ír kislány, Sophie O'Sullivan, akinek az édesanyja, Sonia O'Sullivan, világbajnok futó, 1998-ban éppen Budapesten nyert Európa-bajnokságot ötezer méteren. Mi elintéztük, hogy ő adhassa át az érmet a kislányának, aki talán majd a 2023-as világbajnokságon szintén Budapesten állhat dobogóra” – mondta Gyulai Márton.

Amennyiben az IAAF tanácsa elfogadja az új pályázati folyamatot, december elején nevezhetik meg a 2023-as vb-rendezőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik