A nyugat-berlini tér kiemelt szerepet kap majd a kontinensviadalon. A szervezők ugyanis egy 3000 néző befogadására alkalmas miniarénát építenek ott fel, és körülötte egy 400 méter hosszú rekortánpályát is lefektetnek, amelyen bárki sétálhat vagy futhat, ha kedve támad.

A maratoni futók és gyaloglók célba érkezése mellett a férfi súlylökés selejtezőjét is a Vilmos császár emléktemplom előtt elterülő téren rendezik meg. Nem csupán sportesemények zajlanak majd itt augusztus 7. és 12. között, hanem kulturális programokkal is várják az érdeklődőket.

A külső helyszín egyedülálló az atlétikai kontinensviadalok 1934 óta íródó történetében, korábban ugyanis még sohasem volt példa arra, hogy az eredményhirdetéseket nem a stadionban tartották – derül ki az európai szövetség hírleveléből.

A Breitscheid tér már a berlini szervezők pályázati munkájában is szerepelt, 2016 decemberében azonban gondolkodtak azon, hogy változtatnak az elképzelésen, azok után, hogy egy iszlamista terrorista teherautóval az itt rendezett karácsonyi vásáron sétáló tömegbe hajtott. A támadásban 12-en haltak meg, s 53-an megsebesültek.

„A terrorista támadás után félre akartuk tenni a koncepciót kegyeleti okokból, ám valamennyi érintett azt javasolta, hogy ragaszkodjunk hozzá” – jegyezte meg Frank Kowalski, a szervezőbizottság vezetője. A tervek szerint külön helyiséget állítanak majd fel a téren, ahol bárki megemlékezhet az áldozatokról.