Atlétika: újra megpróbálja két óra alá vinni a maratoni csúcsát Kipchoge

Vágólapra másolva!
2019.08.15. 15:13
A világcsúcstartó Eliud Kipchoge szerint két órán belül lefutni a maratoni távot olyan, mint a holdra szállás.

A maratoni futás kenyai világcsúcstartója, Eliud Kipchoge október 12-én kezdi az Ineos 1:59 Challenge elnevezésű rekordkísérletét Bécsben, amelynek célja, hogy két óra alatt fussa le a maratoni távot. Innentől kezdve október 20-ig megpróbálják a szervezőkkel megtalálni az ideális időpontot a csúcsdöntésre. A döntő tényező az időjárás, Kipchoge szerint 11-12 Celsius-fokos hőmérséklet lenne az ideális.

„Elsőként egy maratonit két órán belül lefutni olyan, mint amikor először szállt le ember a Holdra. Ez a két dolog számomra azonos értékű” – nyilatkozott a 34 éves futó, aki a kenyai Kaptagatban készül a megméretésre.

Kipchoge a fizikai felkészülésén nem változtatott a 2017-es Nike Breaking2 projekthez képest, amikor a monzai versenypályán próbálta áttörni a kétórás álomhatárt. Akkor 2:00:25 óra alatt teljesítette a 42 195 méteres távot.

„Olyan voltam, mint egy bokszoló, aki bekerül a ringbe, és nem tudja, mi fog történni. Most fejben jobban felkészültem” – jelentette ki.

Az olimpiai bajnok kenyai hosszútávfutó tavaly szeptemberben, Berlinben állította fel a jelenleg érvényes, 2:01:39 órás világrekordot, majd idén áprilisban Londonban minden idők második legjobb eredményével ért célba (2:02:37). Eddigi 12 maratoni versenye közül tizenegyet megnyert.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik