Atlétika: Tovább javítani a magyar csúcsot! – Rivasz-Tóth

Vágólapra másolva!
2020.07.01. 11:30
null
Rivasz-Tóth Norbertnek jól sikerült a szinten tartás (Fotó: Dömötör Csaba)
Nyolcvan méter feletti dobással kezdte a szabadtéri idényt a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert, aki egyelőre szint helyett a méterekre koncentrál.

 

Az országos csúcstartó gerelyhajító, Rivasz-Tóth Norbert remek formában volt márciusban, 80.97-tel nyerte meg a karantén előtti utolsó versenyét, a szombathelyi téli dobóbajnokságot, majd a múlt szombaton egy 80.35-ös dobással kezdte a szabadtéri idényt Gödöllőn. A két nyolcvan méter feletti dobás közé pedig éppen belefért a járvány miatti, mintegy három hónapos karanténidőszak, ami azt is jelenti, hogy a sportolónak sikerült tartania a szintet.

„Márciusban jó formában voltam, de amikor sorra törölték a versenyeket, az edzőmmel elkezdtünk tanakodni, hogyan tovább – mondta a Szolnoki MÁV-SE 24 éves versenyzője. –   Végül ú gy döntöttünk, belekezdünk egy újabb alapozásba, ami azt jelentette, hogy napi két edzésem volt, egy szabadtéren és egy otthon, ezek közül pedig heti három volt dobóedzés. A lényeg a szinten tartás lett, ami jól is sikerült.”

Mint fogalmazott, Gödöllőn a nyolcvan feletti eredmény volt az elvárás, pedig technikailag nem is volt valami összeszedett a dobása, és korábban meghúzta a combközelítő-izmát is, amit még érzett a versenyen, de a mostani hétvégére már teljesen rendbe jöhet.

Nem tudni, hogy ez átmeneti állapot-e, de most, hogy a szigorításokat feloldották, kezd kirajzolódni az idei szezon, Rivasz-Tóth szerint a versenyekbe azonban bele kell rázódni. Még akkor is, ha elsősorban itthon tervezhetik az évet, az augusztus és október közé eső nemzetközi versenyszezon ugyanis erősen limitált. Egyelőre azt tudja biztosan, hogy most vasárnap indul a Dél-alföldi dobóverseny-sorozat utolsó, kecskeméti állomásán, és az augusztusi országos bajnokságon.

„Mivel az olimpiai szint teljesítése csak december elsején indul újra, így november harmincig tulajdonképen nincs tétjük a versenyeknek. Vagyis megdobhatnám én addig a nyolcvanöt méteres szintet, akkor sem jutnék ki egyből az olimpiára. Ez persze a motivációra is hatással van, de egyrészt benne kell maradni a ritmusban, másrészt a méterekkel is lehet ám küzdeni, én is szeretnék előrelépni, és tovább javítani a magyar csúcsot  – fogalmazott a versenyző, aki 83.42-vel tartja a hazai felnőtt rekordot. –   Fiatal vagyok még, rengeteg szezon áll előttem, az pedig sosem baj, ha formában van az ember.”

Az elmúlt időszakban egyébként az volt a legnehezebb, hogy mivel még mindig nem tudják használni a szolnoki atlétikai pályát, Törökszentmiklóson kellett edzenie, ami az elmúlt években olyanná vált neki, mint egy mentsvár. Pedig Szolnokon már kész az új atlétikai pálya, a probléma az, hogy külön nem tudják átadni, mivel egy sportkomplexum része, így várni kell, míg az utolsó simításokat is elvégzik. Mindenesetre jó esély van rá, hogy még az idén felavatják.  

„VALAHOGY KISAKKOZTUK”
„Volt változás a mi életünkben is, nehezen tudtuk megoldani az edzéshelyet, de valahogy kisakkoztuk – mondta Varga Lőrinc, Rivasz-Tóth Norbert edzője. – A karantén elején csökkentettem a heti edzésszámon, a szokásos tíz helyett hatra, majd láttam, hogy ez így nem fog menni, és visszaemeltem kilencre. Az edzésmunkában az erőnléten volt a hangsúly, és úgy érzem, jól sikerült. Norbi két nyolcvanas dobása között az a különbség, hogy a márciusi technikailag jó volt, jobb ritmusú nekifutással, ellenben a mostanival, amely kissé szétesett. Pozitív ugyanakkor, hogy most rosszabb formában van, mint akkor, mégis nyolcvan feletti dobásra képes. Mivel minden csúszik, még az idény elején vagyunk, és bár nincs gondja sem mentálisan, sem versenyhelyzetben, pszichésen azért jót tennie neki egy nyolcvanöt méter körüli dobás.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik