Atlétika: tiltott trénerrel edzettek, öt oroszt felfüggesztettek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.05.04. 13:15
Öt orosz gyaloglót felfüggesztett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), mert egy eltiltott trénerrel edzőtáboroztak.

A szervezet pénteki közlése szerint Klavgyija Afanaszjeva, Olga Jeliszejeva, Julija Lipanova, Szergej Saripov és Szergej Sirobokov múlt hónapban Kirgizisztánban az eltiltott edző, Viktor Csegin irányításával készült a gyaloglók csapat-világbajnokságára, ezért elvesztették versenyengedélyüket.

Az atléták közül Sirobokov a legnagyobb név, aki tavaly 20 kilométeren világbajnoki ezüstérmet nyert.

Csegint 2016-ban örökre eltiltotta az edzősködéstől az IAAF, mert az általa vezetett edzőközpontban több mint harminc doppingesetet tártak fel.

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlott.

Ezzel a döntéssel automatikusan valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztették, így a riói olimpián, a tavalyi londoni szabadtéri világbajnokságon és az idei birminghami fedett vb-n sem szerepelhettek szövetségi szinten, csak külön engedéllyel, független színekben indulhattak azok a sportolók, akik a szigorú feltételeknek megfeleltek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik