Atlétika: szabadtéren is megdöntené a 800 méter országos csúcsát az UTE futója

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.03.01. 16:19
null
Kazi Tamás (balra) Vindics Balázsnak gratulál a fedett pályás ob után (Fotó: Tumbász Hédi)
Nyolcszáz méteren fedett pályás országos csúcsot döntött Vindics Balázs, aki lehetségesnek tartja ugyanezt szabadtéren is megcsinálni.

 

Vindics Balázs az elmúlt egy-másfél évben látványos fejlődésnek indult, a tavalyi glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokság előtt 1:47.18-as ideje a legjobb tíz európai eredmény között volt nyolcszáz méteren, de a kontinensviadal előtt megbetegedett, és bár elindult, nem jutott az elődöntőbe.

Az UTE 25 éves középtávfutója idén újra lépett egyet a fedett pályás szezonban, előbb február 15-én a budapesti nyílt versenyen 1:46.73-ra javította az egyéni csúcsát a távon, majd 23-án ugyanott, a BOK-csarnokban 1:46.20-szal ért be elsőként az országos bajnokságon. Ezzel pedig megdöntötte Korányi Balázs 1999-es, 1:46.47-es országos csúcsát, és a kontinentális ranglista negyedik helyére ugrott.

Mivel az országos bajnokság előtt futottam egy hasonlóan jó időt, nem ért váratlanul, gondoltam rá, hogy meglehet – mondta a Nemzeti Sportnak Vindics Balázs. – De az igaz, hogy a januári felkészülés során még nem feltétlenül éreztem, hogy képes leszek majd fedett pályás országos csúcsot futni.”

A mozgása ugyan változott, finomodott az elmúlt években, de mint mondja, belülről ugyanolyan érzés futni most is. A fejlődésében fontos állomás volt, amikor 2017 áprilisában edzőt váltott, amit ugyan kisebb megtorpanás követett abban az évben és 2018-ban, de sikerült átállnia és hozzászoknia az új edzésmódszerekhez, amelyek meghozták az eredményeket. Újítani persze kell és szeretne is, a tervek most is megvannak.

A szezonban szeretnék négyszáz méteren is indulni, csak hogy megszokjam a gyorsabb futásokat – folytatta a sportoló. – Eddig ez nem volt gyakori, egy-két évente egyszer, ha futottam ezen a távon, ezentúl viszont évente három-négyszer is rajthoz szeretnék állni. A gyorsaságon és technikán kell még csiszolni, de a félkészülésen alapvetően nem akarok változtatni, az szerintem eddig is rendben volt.”

BUDAPESTRE 1500-AS LEHET

„Balázs talán erőben fejlődött a legtöbbet az elmúlt években, az alapozás alatt háromnaponta végzett szökdeléseket és futóiskolát, és persze többet is futott, mint korábban, így az alap-állóképessége egyre jobb lett. A technikáján is kellett javítani, régen a sarkán futott, ami nem megy, ha gyorsan fut az ember. Balázst a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra, ezerötszáz méterre szeretném felkészíteni. Olyan típusú edző vagyok, hogy amíg tudok gyorsaságot fejleszteni, addig megteszem, csak utána kezdek el hosszabb távokban gondolkodni. De úgy látom, van még ebben a nyolcszázban, összejöhet akár a magyar csúcs is. A két táv egyébként összefügg egymással, az egyik eredmény vonzza a másikat, abból, amit nyolcszázon tud, lehet következtetni az ezerötszázra. Balázsnak mindkét táv fekszik, bár ahogy látom, az ezerötszáztól kicsit még tart” – Zemen János, Vindics Balázs edzője.

Bár edzője, Zemen János, aki a hetvenes években négyszeres országos bajnok volt ezerötszáz méteren, a hosszabb távot szereti jobban, tanítványa azonban nem feltétlenül, inkább azért indul ezerötszázon is, mert az alap-állóképesség megszerzése miatt szükség van rá. A nyolcszáz mellett a tavalyi szezonban kétszer is indult nemzetközi versenyen ezerötszázon, a múlt hétvégén pedig Norvégiában állt rajthoz, de előtte megfázott, ezért 3:50.06-as idejével ötödik lett.

Talán azért is kell nekem ez a táv, mert a nyolcszázat így sokkal jobban élvezem – tette hozzá Vindics. – Norvégiában egyébként iramfutó lettem volna, de mivel az egyik versenyző lemondta a részvételt, felkértek, hogy álljak rajthoz az ő helyén. Remélem, ezt a formát nyolcszázon sikerült átmentenem a szabadtéri szezonra, mert úgy érzem, van még bennem, és szerintem a szabadtári országos csúcs megdöntésére is van esélyem.”

Ezt jelenleg Kazi Tamás tartja 1:45.37-tel még 2013-ból, Vindics egyéni legjobbja szabadtéren 1:46.63 tavalyról. És ha már rekordok, az UTE középtávfutója ebben a fedett pályás szezonban még tervezte a harminc éve álló, ezer méteres országos csúcs megdöntését is, a mostani betegsége miatt azonban végül letett róla. Helyette gőzerővel készül a tavaszra, és még a tokiói idulásra is lát esélyt – éppen az olimpiai pontok miatt feküdt rá ennyire a 2020-as fedett pályás szezonra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik