Atlétika: pozitív doppingtesztje után sem tiltják el

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.27. 22:19
Pozitív doppingtesztje ellenére nem tiltják el Will Claye háromszoros olimpiai érmes atlétát, mert a szervezetébe a Mexikóban fogyasztott szennyezett húsból került a klenbuterol nevű tiltólistás szer.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) csütörtökön közölte, hogy a 27 éves sportolót nem büntetik eltiltással, illetve egyetlen eredményét sem törlik. A tiltott anyagot egy augusztusi, versenyen kívüli ellenőrzés során levett mintájában mutatták ki.

Claye 2012-ben Londonban hármasugrásban ezüst-, távolugrásban bronzérmes volt az olimpián, majd 2016-ban Rio de Janeiróban hármasugrásban ugyancsak második lett, a világbajnokságokról pedig két arany-, egy ezüst- és két bronzérme van.

A USADA több bizonyítékot gyűjtött az ügyben, megvizsgálta a hollétét, a táplálkozási szokásait, illetve a felmentő döntésnél figyelembe vette a laboratóriumi jelentéseket is.

Az amerikai doppingellenes ügynökség korábban már többször figyelmeztette a sportolókat, hogy a Kínából és Mexikóból származó húskészítmények klenbuterolt tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kockázatos.

Saúl Álvarez mexikói profi ökölvívót Nevada állam sportbizottsága idén áprilistól augusztusig eltiltotta, pedig a doppingmintát vizsgáló labor vezetője is közölte, elképzelhető, hogy szennyezett hús okozta a pozitív eredményt.

Alberto Contadort, a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny kétszeres bajnokát 2012 februárjában a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vétkesnek találta, és visszamenőlegesen két évre eltiltotta a versenyzéstől, egyben megfosztott az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

A spanyol kerékpáros a 2010-es franciaországi viadalon fennakadt a doppingvizsgálaton, a szervezetében ugyancsak klenbuterol nyomaira bukkantak. Contador végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) 2014 áprilisában nem tiltotta el a háromszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes ausztrál Michael Rogerst, mert minden bizonnyal Kínában fogyasztott fertőzött hússal került a szervezetébe a doppinglistán szereplő klenbuterol.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik