Atlétika: Mintha az egész sportágat eltiltották volna egy évre – Kővágó

Vágólapra másolva!
2020.03.30. 16:29
null
Kővágó (balra) és Huszák: edző és tanítványa (Fotó: Huszák János)
A diszkoszvető Kővágó Zoltán edzőként egyre eredményesebb tanítványával, Huszák Jánossal, de sportolóként neki is megvannak a céljai.

Olimpiai ezüstérmes diszkoszvetőnk, Kővágó Zoltán 2018 augusztusában, az aktív versenyzés mellett átvette Huszák János edzéseinek irányítását is, aki a közös munkának köszönhetően nemcsak túl van súlyos sérülésén, de egyre szebb eredményeket ér el. A Ferencváros fiatal atlétája a téli dobó országos bajnokságot 63.03-as dobással nyerte meg úgy, hogy előtte betegsége miatt csak öt dobóedzése volt.

HUSZÁK EREDMÉNYEI A TÉLI DOBÓ OB-KON
ÉVEREDMÉNY HELYEZÉS
2010
49.48 4.
2011
55.18 3.
2012 54.21
3.
2013
54.971.
2014
55.70
3.
2015
61.30
1.
2016
61.26
1.
2017
59.77
1.
2018
60.96
1.
2020
63.03
1.

„Most jött volna a formába hozás időszaka, de a járvány miatt olyan, mintha az egész sportágat eltiltották volna egy évre – mondta a Nemzeti Sportnak Kővágó Zoltán.Egyelőre csak azt tudni biztosan, hogy idén nem lesz olimpia, és szerintem az is csoda lesz, ha ebben a helyzetben szeptember végére egy hazai országos bajnokságot ki lehet majd írni. Ami eddig stabilnak tűnt, annak kirúgták a lábát...”

A Szolnoki Honvéd negyvenéves sportolója szerint az utolsó gyógyult után hatvan nappal lehet azt mondani, hogy vége a járványnak, de majdnem biztos, hogy lesz második hullám is. A munka viszont nem állhat meg, az edzettséget fenn kell tartani még akkor is, ha az otthoni edzés nem az igazi, pláne hosszú távon.

„Nekem szerencsém van, mert az edzőm mindig velem van... – utalt Kővágó arra, hogy hosszú évek óta ő maga irányítja a saját edzéseit. – Igyekeztem én is felkészülni erre a hosszú időszakra, komplett edzőtábort alakítottam ki magamnak, van saját konditermem, tudok dobni, versenyek hiányában pedig nem kell a formaidőzítéssel foglalkoznom. Ráadásul csak egyetlen embert fertőzhetek meg, saját magamat.”

NSO-TANÓRA BAJI BALÁZZSAL
A jelenlegi helyzetben előtérbe került, és az egész országot érinti a távoktatás, amiben a Nemzeti Sport Online is segíteni szeretne virtuális tanórák szervezésével. A világbajnoki bronzérmes gátfutó és állatorvos Baji Balázs az NSO biológiatanáraként válaszol az olvasók kérdéseire. Várjuk a diákok és minden tanulni vágyó olvasónk kérdését kommentben, Baji Balázs pedig kedden élőben fogja megválaszolni őket.

Jelenleg telefonon tartják a kapcsolatot tanítványával, Huszák Jánossal, akivel egy sérüléssel és kudarcokkal teli időszak után kezdett dolgozni, de a saját tapasztalatai alapján tudta, hogyan kell kihozni belőle. Nem csak azt kellett elérniük, hogy egy mellizom-szakadás után Huszák újra egészséges legyen, de újra bízzon az edzőjében és visszatérjen az önbizalma.

Eddigi legjobb közös eredményük Huszák 63.89 méteres kísérlete a tavalyi csapatbajnoki elődöntőn, de Kővágó szerint tanítványa már ott 65 méter felett dobhatott volna. Sőt, ideális körülmények között idővel a 66 méteres olimpiai szint teljesítésére is képes lehet, ami egyébként neki is a célja.

„A 2023-as budapesti világbajnokságig szeretném folytatni, sőt, még talán a 2024-es olimpiai is beleférhet...” – tette hozzá Kővágó.

HUSZÁK JÁNOS, AZ FTC DISZKOSZVETŐJE
– Van még nyoma a sérülésének?
– A mostani felkészülést már teljesen egészségesen kezdtem, mindent el tudok végezni, a volt sérülésem semmilyen munkában nem gátol.

– Mennyire lepte meg a 63.03?
– A tavalyi vébé után négy hónapig nem dobtam, mert alapvetően a szabadtéri szezonra készültünk, de klubom, a Fradi megkért, hogy induljak a téli dobó országos bajnokságon. Előtte csak öt dobóedzésem volt, ami alapján várható volt egy jobb eredmény.

– Miben más a közös munka Kővágó Zoltánnal?
– Korban közelebb állunk egymáshoz, mint eddigi edzőimmel, ezért talán jobban megértjük egymást, óriási tapasztalata és szakmai tudása van, tudja, miből mennyit kell végezni, ismeri az edzéselméleti hátteret, személyes és sportágspecifikus munkát végzünk. Érdekli, mit érzek a feladatok során, ami alapján változtat is, ha kell.

– Nem aggódik a következő hónapok miatt?
– Senki sem volt még ilyen helyzetben, az „éli túl”, aki jobban alkalmazkodik. Mindenki úgy készül otthon, ahogy tud, én a garázsban végzem a súlyemelést, az udvaron a medicinlabda-dobást, a szobában pedig a gimnasztikát kézisúlyokkal. A Fradinak köszönhetően háromszáz kilónyi tárcsát hozhattam haza, ami óriási segítség. A technikai és erőnléti edzéseket videón küldöm el Zolinak, utána telefonon megbeszéljük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik