Atlétika: ilyen lehet az új budapesti stadion – képek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.13. 22:02
null
Az atlétikai stadion terve (Forrás: Napur Architect)
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. a közelmúltban közzétette a Budapest IX. kerületében, a Kvassay-zsilip környékén létesítendő atlétikai stadion megvalósítására kiírt tervpályázat eredményét, amelyről most Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke beszélt az atletika.hu-nak.

Az új atlétikai stadion befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de a tervek szerint 55 ezer főre bővíthető. A tervpályázat első helyét a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte el. A stadion terveit vezető tervezőként Ferencz Marcel Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Détári György jegyzi. Korábban az építésziroda tervezte a Duna Aréna uszodát, valamint megnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete tervpályázatát is. A pályázatra beérkező terveket értékelő bizottság tagja volt Gyulai Miklós is.

„2017 a tervezés előkészítéséről szól. A Kiemelt Kormányzati Beruházásokért Felelős Központ kiírta egy atlétikai stadion tervpályázatát. Atlétikai stadion, bemelegítő és dobópálya, valamint egy nagyobb multifunkciós sport és rendezvénycsarnok – amelyben a fedett atlétikai lehetőségek is helyet kapnak –, megvalósulása a cél a következő esztendőkben.

Első ütemben egyelőre csak a szabadtéri, atlétikai stadion terveit kellett elkészíteni tervpályázat szinten, amely természetesen még nem a kész terveket jelenti, de remek kiindulási alapot szolgáltat a megkezdett munka folytatásához” – mondta Gyulai Miklós az atletika.hu-nak.

Az atlétikai stadion terve (Forrás: Napur Architect)
Az atlétikai stadion terve (Forrás: Napur Architect)



„A magyar atlétika régóta dédelgetett álma, hogy legyen egy saját otthona, egy saját központja, ahol méltó módon tud létezni. Az elmúlt évek eredményei azt gondolom feljogosítanak minket arra, hogy ez ügyben komoly szándékainkat kifejezzük, az első lépéseket megtegyük. Mint az látható a kormány és a legfelsőbb magyar sportvezetés is támogatja elképzeléseinket és a jelenlegi, valamint reményeim szerint a jövőbeli eredményeink is alátámasztják, segítik a következő években, hogy a 2020-as évek elejére elkészüljön az a létesítményrendszer, amely biztonságos otthona lehet a jövő magyar atlétikájának, alapsportágként segítve az egyetemes magyar sportot is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik