Atlétika: folytatódik a maratoni őrület, megdőlt a női világcsúcs!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.10.13. 17:07
null
Brigid Kosgei a célban (Fotó: MTI)
Egy nappal Eliud Kipchoge történelmi, két órán belüli maratoni futása után a szintén kenyai Brigid Kosgei 2 óra 14 perc 4 másodperces eredménnyel nyerte meg a chicagói maratoni női versenyét, és ezzel – több mint egy percet faragva az eddigi rekordon – megjavította a táv női világcsúcsát.

 

Az eddigi rekordot (2:15:25) 16 évvel ezelőtt futotta a brit Paula Radcliffe a londoni maratonin. Radcliffe – akinek rekordja a leghosszabb ideig tartotta magát a második világháború utáni maratonik történetében – vasárnap a célnál várta Brigid Kosgeit, és az elsők között gratulált neki.

„Amikor láttam, milyen gyorsan tudta le Brigid a táv első felét, már tudtam, hogy megdől a rekord” – idézi a BBC Radcliffe-et.

A táv nagy részében két férfi iramfutót követő Kosgei nagyon gyors első öt kilométert produkált (15:28), és bár ezt követően valamelyest lassult, minden öt kilométeres etapja 16 percen belül maradt.

A kenyai világklasszis – aki tavaly is a leggyorsabb nő volt a chicagói maratonin – végül 81 másodpercet faragott a 2003 óta élő eddigi rekordból.

„Remekül érzem magam, és nagyon boldog vagyok! Tavaly már futottam itt, tudtam, hogy jó a pálya, és bár most egy kicsit fújt a szél, minden nagyszerűen ment. Nagyon sok energiát adott a szurkolók biztatása” – mondta a célba érkezés után Kosgei, akit csupán 22 férfi előzött meg a vasárnapi versenyen, és akinek chicagói eredménye 1964-ben a férfiak között is világcsúcs lett volna.

A 25 éves Kosgei idén már a másodikat nyerte meg a hat legnagyobb maratoni közül; áprilisban ő győzött Londonban is (2:18:20) – és lett a brit főváros versenyének legfiatalabb győztese.

A kizárólag nőkből álló mezőnyben elért világcsúcs továbbra is az ugyancsak kenyai Mary Jepkosgei Keitany nevéhez fűződik: ő 2017-ben Londonban 2:17:01 órával nyert (Radcliffe és most Kosgei férfiakkal együtt versenyezve érte el legjobb eredményét).

A férfiak között is kenyai győzelem született Chicagóban: az idei bostoni maratoni első helyezettje, Lawrence Cherono 2:05:45-tel nyerte meg a szoros versenyt.

CHICAGÓI MARATONI (Bank of America Chicago Marathon)
Férfiak

1. Lawrence Cherono (kenyai) 2:05:45 óra
2. Dejene Debela (etióp) 2:05:46
3. Asefa Mengstu (etióp) 2:05:48
Nők
1. Brigid Kosgei (kenyai) 2:14:04 – világcsúcs (régi: Paula Radcliffe (brit) 2:15:25, 2003)
2. Ababel Yeshaneh (etióp) 2:20:51
3. Gelete Burka (etióp) 2:20:55

A chicagói világcsúcs még az IAAF ilyenkor kötelező hitelesítésére vár.

Brigid Kosgei a célba érkezés után (Fotó: MTI)
Brigid Kosgei a célba érkezés után (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik