Atlétika: Budapest három díszpolgára is kiállt az atlétikai vb mellett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.21. 14:31
Budapest három díszpolgára, Miklósa Erika, Kemény Dénes és Merkely Béla közös nyilatkozatban álltak ki a budapesti atlétikai vb megrendezése és a dél-pesti terület rehabilitációja mellett:

Miklósa Erika, Kemény Dénes és Merkely Béla közös nyilatkozatban állnak ki a budapesti atlétikai vb megrendezése és a dél-pesti terület rehabilitációja mellett.

„Atletizáltam, versenyeztem régen, ma is futok. Imádom a sportok királynőjét, a magyar atlétikát, de azt is, hogy egyre többen futnak Budapesten a szabad idejükben. Meggyőződésem, hogy nekik is remek terep lesz a ferencvárosi sport- és szabadidőpark. Mellette vagyok. Drukkolok ezért, hogy felelős döntés szülessen erről, és elinduljon a fejlesztés” – mondta Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas operaénekes az SzPress Hírszolgálatnak nem sokkal az után, hogy a szövetségi kapitányként három olimpiai aranyéremmel büszkélkedő Kemény Dénessel és Dr. Merkely Béla orvosprofesszorral, a Semmelweis Egyetem rektorával közösen megfogalmazott nyilatkozatot juttatott el a Városházára.

Nyílt levelüket Karácsony Gergely főpolgármesternek, rajta keresztül pedig a főváros új vezetésének címezték, és az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Miklósa Erika, Kemény Dénes és Merkely Béla, Budapest díszpolgárainak levele és nyilatkozata a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságról és ezzel összefüggésben a dél-pesti terület rehabilitációjáról

Mi, Budapest díszpolgárai úgy gondoljuk, ez a megtisztelő cím felelősséggel is jár, felelősséggel, hogy felhívjuk a figyelmet közügyekre. Ezért is fordulunk Budapest Főpolgármesteréhez és a Fővárosi Közgyűléshez, hogy egyértelműen erősítsék meg: Budapest városvezetése támogatja a 2023. évi atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, s ezzel összefüggésben a helyszínéül szolgáló dél-pesti terület rehabilitációját.

Örömmel értesültünk arról, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely és a Magyar Atlétikai Szövetség pozitív és előremutató egyeztetést folytatott a 2023. évi atlétikai világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Az atlétikai világbajnokság a világ egyik legnézettebb, legnagyobb presztízsű nemzetközi sporteseménye. A vébé előtt és alatt Budapestre figyel a világ, az esemény hozzájárul fővárosunk ismertségének növeléséhez, amelynek értékét pénzben nem lehet kifejezni.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy Budapesten kiemelt szerepet kell kapnia az egészségügynek, a kórházak fejlesztésének, de legalább ugyanennyire fontos a prevenció, a lakossági edukáció, az egyének tudatosabb egészség szemlélete, mindezt annak érdekében, hogy az utánunk következő generációk egészségesebbek legyenek.

A tervezett atlétikai központ ideiglenes lelátókkal bővítve kezdené meg működését a világversenyre, de utána egy lényegesen kisebb lelátójú, hazánkban egyedülálló atlétikai centrum maradna edzőpályákkal, fedett edzőcsarnokkal, és ami legalább ennyire fontos, az egészséges életmód igényeit kiszolgáló sport- és szabadidős parkkal a fővárosi lakosok számára is.

Az atlétikai központ, valamint a sport- és szabadidős park hosszú távon kínálhatna sportolási lehetőséget az egyetemi hallgatóknak – elhelyezkedése miatt elsősorban a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói érintettek –, továbbá a nagyközönségnek, futóknak, a szabadidősport szerelmeseinek.

A világbajnokság tervezett helyszíne sajnos ma Budapest szégyenfoltja. A belvároshoz közeli Duna-parti terület emberektől elzárt, inkább hasonlít egy szemétlerakóra és roncstelepre, mintsem egy élhető környezetre. Ha megvalósul e beruházás, az számos további infrastrukturális és közlekedési fejlesztést von maga után, Budapest egy újabb része válhat méltóvá egy európai világvároshoz, amelynek előnyeiből minden budapesti polgár részesülhet.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Közgyűlés!

Mi, Budapest díszpolgárai magánszemélyként, civilként kérjük Önöket, hogy támogassák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését, ezzel a dél-pesti zöld park megépítését, így a lepusztult és elhanyagolt Duna-parti övezet rehabilitációját! Érveinket, javaslatainkat személyesen is szívesen megbeszéljük Főpolgármester úrral, állunk rendelkezésére, illetve szívesen képviseljük azokat a Fővárosi Közgyűlés ülésén is.

Tisztelettel:
Miklósa Erika, Kemény Dénes, Merkely Béla
Budapest, 2019. november 21.”

A bizonytalan helyzet miatt elsőként Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó indított közösségi kampányt a világbajnokság támogatásáért, melyhez már több mint tízezren csatlakoztak, köztük klasszis sportolók, valamint a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja is. Több sportág hazai szövetsége szintén közleményben biztosította támogatásáról a kezdeményezést, valamint a Nemzet Sportolói kérték közösen Budapest új vezetőit, hogy járuljanak hozzá a vb megrendezéséhez. A Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága és elnöksége, továbbá a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége is kiállt a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti rendezése mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik