Atlétika: augusztus 15-ig rendezheti büntetését az orosz szövetség

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.30. 19:16
null
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy az orosz szövetség (VFLA) augusztus 15-ig rendezheti büntetését, különben kizárják (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy az orosz szövetség (VFLA) augusztus 15-ig rendezheti büntetését, különben kizárják.

 

A WA márciusban büntette 10 millió dollárra (2.94 milliárd forintra) a VFLA-t korábbi doppingmanipulációk miatt. A nemzetközi szövetség a bírság összegének felét két évre felfüggesztette, a fennmaradó bírság, illetve egyéb felmerülő eljárási költségek – összesen mintegy 6.31 millió dollár – megfizetésére viszont július 1-ig adott határidőt. Ezt viszont az oroszok elmulasztották, és azóta sem tudtak fizetni.

Rune Andersen, a WA oroszországi munkacsoportjának vezetője csütörtökön közölte: Oleg Maticin orosz sportminisztertől garanciát kapott arra, hogy az augusztusi határidőig rendezik a büntetést.

Az orosz szövetség kizárását a WA jövő évi kongresszusának kellene jóváhagynia.

A VFLA 2015 óta felfüggesztés alatt áll, sportolói nem képviselhetik a nemzetközi viadalokon országukat, csak külön eljárás végén kaphatnak versenyengedélyt, és pozitív elbírálás esetén is csupán semleges színekben indulhatnak. A felfüggesztést eddig tucatszor hosszabbította meg a nemzetközi szövetség, most viszont feltételesen a kizárás mellett döntött, ugyanis már a pénzbírság kiszabásakor jelezte, hogy a fizetés elmulasztása súlyos szankciókat von maga után. A kizárás – amennyiben megtörténik – egyben azt is jelenti majd, hogy orosz atléták semmilyen formában nem versenyezhetnek a nemzetközi porondon.

A nemzetközi szövetség a július elsejei határidő lejárta után egyből cselekedett, és felfüggesztette az orosz atléták versenyengedély-kérelmeinek elbírálását, illetve a VFLA-t vizsgáló munkacsoport tevékenységét is leállította. A WA most azt is közölte, hogy a versenyengedélyek elbírálását egyelőre nem indítja újra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik