Atlétika: átalakul a sportág, jön a világranglista magyar segítséggel

Vágólapra másolva!
2017.11.03. 11:25
Bevezeti a világranglistát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a sportágban 2018-ban – olvasható az IAAF pénteki közleményében. Jelentősen átalakítják az atlétika versenyrendszerét, méghozzá magyar segítséggel.

A pénteki bejelentés értelmében az IAAF a magyarországi székhelyű All Athletics (Elite Kft.) nevű céggel együttműködve dolgozza ki a világranglista rendszerét, amelyen a sportolókat a különböző versenyeken gyűjtött pontok alapján rangsorolják – a későbbiekben ez a ranglista szolgáltat alapot a világbajnokságra és az olimpiára való kijutáshoz is.

Az IAAF ezzel szeretné még jobban előtérbe helyezni a Gyémánt-ligát, amelyben a legjobb atléták gyakran nem versenyeznek egymással.

A pontrendszer és kvalifikációs szabályok kidolgozását 2018 első negyedévére datálta a nemzetközi szövetség, ami azt jelenti, hogy a 2019-es dohai világbajnokságra és a 2020-as tokiói olimpiára már a világranglista alapján kvalifikálhatnak az atléták.

„A világranglista bevezetése mértékadó lesz és megreformálja a nemzetközi versenyrendszert, beleértve a világbajnokságra és olimpiára való kvalifikációt is. A sportág történetében először az atléták, az újságírók és a szurkolók is tiszta képet kapnak a versenyek hierarchiájáról. Követhetővé válik a sportolók szezonja és útja a sportág két rangos eseményéig” – idézi az IAAF közleménye Sebastian Coe elnököt, aki nemrégiben a Nemzeti Sportnak adott hosszabb interjút.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik