A sportszergyártó a legújabb, 90 másodperces reklámfilmjében – amelyet levetítettek a vasárnap esti Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban – női sportolók teljesítményét méltatja. A képsoron olyan „őrült” tevékenységek bukkannak fel, mint kosaras zsákolás, ökölvívás vagy maratonfutás, emellett előkerülnek a nők sportolásával kapcsolatos negatív sztereotípiák is.

Az „Álmodj őrültebbet” (Dream crazier) című videóban az egyéniben 23-szoros Grand Slam-torna-győztes teniszező, Serena Williams narrációjában példaként említi, hogy ha nők érzelmeket mutatnak ki a versenypályán, akkor „drámáznak”, ha kiállnak az igazukért, „tébolyodottak”, ha dühösek, akkor „hisztiznek, észszerűtlenek, vagy egyszerűen őrültek”, a férfiakéval egyenlő lehetőségekről álmodniuk pedig „téveszme”.

A 28 éves dél-afrikai atléta feltűnésekor az hangzik el: „ha túl jók vagyunk, valami gond van velünk”.

Semenya ügyét még tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben.

Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor riválisai többször panaszkodtak, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.

Semenya maga úgy fogalmazott, csak futni szeretne „úgy, ahogy megszületett”, a Nike pedig ismét nyilvánosan kiállt mellette – emeli ki az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál.

Korábban Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett. A CAS döntése március 26-ra várható.