Asztalitenisz-vb: szoros meccsek, játszmalabda, mégis búcsúztak a magyarok

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 17:33
null
Majoros Bence úgy érzi, nyerhető meccset veszített el (Fotó: Földi Imre)
Férfi egyesben négy magyar állt asztalhoz a főtábla első fordulójában a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, ám egyiküknek sem sikerült továbbjutnia a legjobb 64 közé.

 

A nők után a férfiak következtek, egyesben a főtábla első fordulójára került sor a vb harmadik napjának délutánján. A mieink közül elsőnek Ecseki Nándort szólították, a világranglistán 20. helyen álló tajvani Csüan Csi-jüan ellen állt asztalhoz. A négy szettből három kifejezetten szorosan alakult, a negyedikben még játszmalabdája is volt a balkezes magyarnak, de ennél tovább nem jutott, az ázsiai simán továbblépett.

„Belülről egyáltalán nem éreztem esélytelennek a meccset, éppen ezért bosszús vagyok, mert több olyan szituáció is volt, amit ha jobban oldok meg, legalább szorosabbá tehettem volna a mérkőzést, de ezek egyikét sem tudtam kihasználni. Ráadásul a makacsságom miatt előfordult, hogy valamit nagyon erőltettem, pedig váltanom kellett volna” – mondta a vesztes találkozó után Ecseki Nándor.

A folytatásban Ecseki párospartnere, Szudi Ádám a világranglista-16. svéd Mattias Falckkal játszott a 64 közé jutásért. A magyar bajnoki címvédő kiválóan kezdett, az első játszmát behúzta, sőt a másodikban már 5:0-ra vezetett, ám a svéd – nem hiába világklasszis – innen is visszakapaszkodott, és ha nem is könnyen, de 4:1-re győzött.

„A második játszma közepén a svéd megnyert néhány nagy labdamenetet, ami láthatóan lelazította, és attól kezdve nagyon elkapta a fonalat. Ezen a szinten már kulcsfontosságú egy ilyen játszma, éppen ezért kicsit szomorú vagyok, mert nagyobb csatára is késztethettem volna” – fogalmazott Szudi Ádám.

Lakatos Tamás sem járt jobban, igaz, Patrick Franziskával szemben nem ő volt a favorit. A világranglistán 18. német hozta a tőle megszokott magabiztos játékot, amire Lakatosnak csak időnként volt válasza – összességében nem volt esélye, hogy megszorítsa ellenfelét. A legnagyobb sansza a továbbjutásra kétségkívül Majoros Bencének volt, akinek Pavel Siruceket sodorta útjába Fortuna. A cseh 62. a világranglistán, ami azért még mindig jóval előrébb van Majoros 108. pozíciójánál, de ez mégsem akkora különbség, amit bravúrral ne lehetne kompenzálni. Nem is hiányzott hozzá sok, hiszen Majoros remekül kezdett, 1:0-ra, 2:1-re is vezetett, majd 2:3-nál egyenlített. A döntő játszmában folytatódott a hullámvasút: Majoros 3:0-nal kezdett, nem sokkal később már 3:6-ot mutatott az eredményjelző, 7:6-nál viszont ismét a magyarnál volt az előny. A játszma végjátéka elképesztően izgalmasan alakult, ám nem nekünk kedvezett, az ebben a sportágban létező legkisebb különbség ezúttal Sirucek javára döntött.

„Dühös vagyok, mert amikor megláttam a sorsolást, éreztem, hogy nyerhető a meccs, a találkozó alakulása pedig igazolta ezt. Az mindenképpen jó, hogy ilyen éles meccset játszottam a főtáblán, az pedig külön öröm, hogy ilyen sokan szurkoltak, de kell némi idő, míg feldolgozom a végeredményt” – mondta elkeseredetten Majoros Bence.

Ezzel férfi egyesben számunkra befejeződött a világbajnokság, ráadásul a férfiak közül már csak az Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros van versenyben, s 17.25-kor lép asztalhoz a nyolcaddöntőbe jutásért.

ASZTALITENISZ-VB
FÉRFI EGYES, A 64 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Csüang Csi-jüan (tajvani)–Ecseki Nándor 4:0 (8, 9, 5, 11)
Falck (svéd)–Szudi Ádám 4:1 (–8, 8, 4, 5, 5)
Sirucek (cseh)–Majoros Bence 4:3 (–9, 4, –6, 9, 4, –6, 9)
Franziska (német)–Lakatos Tamás 4:0 (7, 6, 9, 9)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik