Tottenham: máris kifizették az új stadionra felvett 600 milliós hitelt

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 12:13
null
A Tottenham új stadionja 1.2 milliárd fontba került, a klub hamar visszafizette a felvett 600 milliós kölcsönt (Fotó: AFP)
Az angol élvonalbeli Tottenham Hotspur labdarúgócsapata hivatalos honlapján közölte, hogy refinanszírozta az új stadionjának építésére felvett több mint 600 millió fontos kölcsönt.

 

Áprilisban adták át a Tottenham új, 1.2 milliárd fontból épített stadionját, ami Európa legdrágább arénáinak egyike lett. A kivitelezéshez a klub 637 millió fontos hitelt vett fel három különböző helyről (Goldman Sachs, Bank of America, HSBC), amelyet 2022 áprilisáig kellett volna visszafizetnie. A londoniak azonban pénteken közleményben tudatták: rendezték tartozásukat a három pénzintézet felé, refinanszírozással.

Mégpedig úgy, hogy amerikai magánbefektetőktől vontak be 525 millió fontnyi tőkét kötvénykibocsátással, 15-30 éves futamidővel. Daniel Levy, a Tottenham tulajdonosa a Financial Timesnak nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

„Mivel én is szurkoló vagyok, megértem, hogy mindenki azt akarja látni, hogy nyerünk a pályán. De mi egy kicsit másképp gondolkodunk. Előbb szeretnénk megszilárdítani az infrastruktúrát, ami kiállja az idő próbáját. Költhettünk volna sokkal többet új játékosok igazolására. Nem tudni, hogy sikeresek lettünk volna-e vagy sem… – mondtaLevy a Financial Timesnak. – Úgy véljük, a helyes megközelítés, hogy alulról kezdünk építkezni. Nincs gyors megoldás arra, hogy egy egyesület globálisan meghatározó klubbá váljon.”

A Tottenham a Premier League-ben az úgynevezett „big six”, azaz a nagy hatos (Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea és a Spurs) közé tartozik. Mauricio Pochettino irányításával az elmúlt idényekben rendre főtáblás volt a Bajnokok Ligájában – idén májusban egészen a döntőig menetelt –, a Premier League-ben az első négyben végzett, nagy trófeát azonban nem tudott nyerni. Mindezt úgy, hogy a nagy hatosból a legkisebb fizetési kerettel dolgozik, pedig a Financial Times szerint a bérekre legtöbbet áldozó csapatok a legsikeresebbek.

A klub üzleti modellje azonban működik: a 2017–2018-as idényben rekordot jelentő 380.7 millió fontos bevételre tett szert, és szintén rekordot jelentő 138.9 millió fontos adózás utáni profitot termelt. Az új stadionra felvett hiteleket visszafizette, az európai futballban nem ismeretlen gyakorlatként amerikai magánbefektetők segítségével. Korábban többek között a Manchester United, az Arsenal, az Inter, az AS Roma és a Juventus is folyamodott tőkeinjekcióért az Egyesült Államokba.

Daniel Levy hozzátette: a Tottenham új stadionját „a londoni Madison Square Gardenként” képzeli el a jövőben. A Spurs már megállapodott az NFL-lel, hogy tíz éven keresztül idényenként két amerikaifutball-mérkőzést rendeznek az idén áprilisban átadott létesítményben, valamint rögbimeccseket is játszanak majd ott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik