Teixeira lesz a nagy téli érkező, Silva vagy Stones válthatja Terryt?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.26. 11:15
null
Alex Teixeirát a Liverpool mellett a Chelsea-vel is hírbe hozták (Fotó: Reuters, archív)
Itt az új év, ismét soha nem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsre a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január vár a szurkolókra. Téli transzfersorozatunk negyedik körét is az angliai eseményekkel kezdjük.

 

A CHELSEA sem tagadhatta meg önmagát a télen: miközben a gárda hol jobban, hol kevésbé jobban teljesít Guus Hiddink alatt, egycsapatnyi fiatal tért meg kölcsönből, hogy többségük azonnal tovább is álljon.

Emeljük ki azért a visszaérkezők közül a 22 éves csatárt, Patrick Bamfordot, aki abban reménykedik, hogy profitálhat Diego Costa és Falcao sérülékenységéből. Ulises Dávila és Wallace nagy vándor, imádhatnak költözni, a nyári transzferhajrá végén beszerzett védő, Papy Djilobodji pedig a Werdernél folytatja egy fél idényre (Kleinheisler László és Philipp Bargfrede oldalán, nagy kár, hogy Szokratisz Papasztathopulosz, Assani Lukimya-Mulongoti és Alekszandar Ignjovszki már nem brémai).

Hiddink mester bejelentette, hogy nagy jövés-menés nem lesz a télen, de egy-két játékos azért minden bizonnyal „beesik” még az utolsó héten. A legnagyobb esélyt erre Patónak adják a szakemberek, aki visszautasított egy 48 millió eurós kínai gigaajánlatot az európai topligák kedvéért, és mivel Falcao ideje a Manchester United után a Chelsea-nél is korán kitelt (nagyot nézne a világ, ha ezek után a londoniak érvényesítenék az ötvenmilliós vételi opciót), lenne is helye a brazilnak a keretben.

A legfrissebb hírek szerint 750 ezer euróért kapja kölcsön Patót a Chelsea a Corinthianstól, de nyári vételi opcióval (az ügy szexepilje, hogy a csatár játékjoga nagy részével saját maga rendelkezik).

Hiddink állítólag végleg meg is szerezhetné, de sokallja a 9.5 milliós vételárat, mások szerint inkább Pato képességeit kevesli a holland.

Az egykori Chelsea-ikon, Didier Drogba viszont nem tér vissza a szakmai stábot erősítendő, és megmondjuk őszintén, arra is csak igen kevés esélyt látunk, hogy éppen Alexis Sánchez ugrik majd át a „kékekhez”, hogy megoldja a szélsőgondokat; inkább elengedi a PSG akár már a télen is a hamarosan lejáró szerződésű Ezequiel Lavezzit, a Southampton az MU által is megkívánt Sadio Manét – a legkézenfekvőbb ötlet egyébként szerintünk is az lenne, ha elhappolnák a londoniak a Leicestertől Rijad Mahrezt, akiért 17 milliót ajánlottak a Marca szerint, mindezt Atsu játékjogába csomagolva (Atsu közben kölcsönben a Málagához került).

A Leroy Sané körüli őrület nehezen érthető, és nem hinnénk, hogy a Chelsea komolyan beszállna az érte folyó licitbe.

Egyre többen írnak ellenben arról, hogy hosszú távon nem jött be a Stamford Bridge-en a Hazard-játék, ebben a szezonban kimondottan haloványan futballozik a karmester, utóda pedig a brazil Alex Teixeira lehet, aki érthető módon nagyon el akarja hagyni Ukrajnát, az angolok pedig készek lennének fizetni a révészt.

Nem lesz olcsó mulatság, mert a PSG, az Arsenal és a Juventus is alkudozik rá olasz források szerint. Nem véletlenül, a középpályás az ukrán ligában 15 meccsen 22 gólt szerzett 3 gólpassz mellett, a Bajnokok Ligájában hat meccsen négy kanadai pontnál jár.

Hazard a pontvadászatban három, a BL-ben egyetlen kanadai pontnál tart...

Teixeira maga sem titkolta, hogy a Liverpool és a Chelsea érdeklődik iránta, és januárban szívesen váltana – felhívás ez egy keringőre, és a táncot a „vörösök” nyitották meg egy 32 milliós ajánlattal, ám az ukránok nem engednek a félszázból.

Hazard-é (PSG, Real Madrid?) mellett sokan jósolják Diego Costa és Pedro közeli távozását, utóbbi kettőt csomagban vinné az Atlético, cserébe Jackson Martínezt is odaadva, de Costáért a PSG is bejelentkezett, Pedro meg spanyol hírek szerint szívesen visszatérne Barcelonába. Bertrand Traorét az Everton, a Hamburg és a Dortmund, Abdul Rahman Babát az Augsburg, a Pato által legjobban fenyegetett Loic Rémyt a Newcastle mellett a Crystal Palace és a Swansea venné kölcsön, Bamford ügynökét pedig a Hull City és a Queens Park hívogatja.

Ramirest a lapok szerint a PSG-n és a Bayernen kívül a Juve és Dortmund is megkereste – sőt a korszellemnek megfelelően befutott érte Kínából is egy ajánlat (a BBC szerint 33 milliós!), mégpedig az egykori Chelsea-védő, Dan Petrescu edzette Csiangszutól.

John Obi Mikel meg is sértődött volna, ha őt nem keresik a Nagy Falon túlról: a nigériait a sanghaji SIPG „sipgázná el”, a londoni egyesületnek egyszeri nyolcmillió, a játékosnak évi négymillió eurót ajánlva. A fizetést nettóban értve!

Érdekes volt az a felvetés, miszerint Thiago Silva kölcsönbe kerülne a Chelsea-hez, télen ritkán ütnek nyélbe ilyen kaliberű üzleteket, az viszont biztos, hogy a 35 éves John Terry ugyan maradna még két-három idény erejéig, ám pótlásáról záros határidővel gondoskodni kell.

Ha nem is mindenképpen a 31 éves Silvával, hanem például a 21 esztendős John Stonesszal, akivel bombaüzletet köt hamarosan az Everton, a talkSPORT egy hatvanmillió fölötti Chelsea-ajánlatról értesült – csak éppen a bekkre sokan vevők lennének, ezért vetődött fel a Crystal Palace Scott Dannjának a neve Terry-utódként könnyed angol lapokban. Nachóért készek a „kékek” tízmilliót fizetni a Real Madridnak, ami békeidőben bőven elegendő lenne a hátvédért, de amíg nem lát előre nyárig a spanyol klub az eltiltás ügyében, aligha adja el.

A nyári nagy Chelsea-vétel lehet jó eséllyel Alexandre Lacazette, aki minden képességgel rendelkezik ahhoz, hogy a Chelsea Thierry Henryja legyen, és immáron ismerni vélik angol lapok az Olympique Lyon vágyait is: 35 millió eurót kér a sokoldalú támadóért a klub. De hol van még ez is a Gonzalo Higuaínért kért pénztől? – a Fichajes szerint Londonban is kiköthet az argentin.

Felvetődött a sajtóban még Jamie Vardy, André Ayew, Odion Ighalo, Saido Berahino és Carlos Bacca esetleges érkezése is, a legmeglepőbb egyébként a müncheni Javi Martínez nevét volt látni a pletykák között.

Igaz, kevésbé ismert labdarúgókat sem egyszerű igazolni: Zágrábban például az angolok küldöttsége gyorsan kosarat kapott, amikor előállt egy összességében négymillió eurós ajánlattal a Dinamo tartalékjainak kapusáért, Adrian Semperért. Akivel a jelek szerint jó munkát végzett egy bizonyos Marijan Vlak...

Nagy kérdés, ki kezdi majd meg a munkát menedzserként a nyáron a csapattal (Hiddink szerződése ez idény végéig szól), ugyanis az angol sajtó csak az elmúlt bő egy héten bedobta biztos Roman Abramovics-kiszemeltként Antonio Conte, Jorge Sampaoli, Claudio Ranieri, Mark Hughes, Didier Deschamps, Massimiliano Allegri és Ronald Koeman nevét.

EKÖZBEN A PIACON...

... a 33 éves Steve Sidwellnek, akiért nemrégiben még 6.3 milliót fizetett a Villa, már csak Brightonban jutott hely, a pár éve még a futballvilág csúcsain tipró Víctor Valdésnek meg csak a Standard Liege-nél. A szintén egykori MU-s kapus, a dán Anders Lindegaard a Prestont erősíti ezen a télen és tavaszon, Mohamed el-Neni érkezésével meg hirtelen sok lett a szűrő az Arsenalnál, és ennek a húszéves Glen Kamara látta kárát. A legérdekesebb húzás a Sunderlandé, amely szerződést nyújtott a 40 (!) éves, klub nélküli Steve Harpernek (igen, ő az, az egykori Newcastle-kapus, aki 1993 és 2013 között szolgálta a klubot), de megsüvegelendő a Leicester City is, amely közel hétmillióért vett egy védekező középpályást Daniel Amartey személyében; a rutinos középcsatár, a 6.3 millióért megszerzett Gary Hooper meg a kanáris mezről baglyosra váltott. Továbbra sem tavalyról maradt bolgár szilvalekvárral gurigázik a West Ham, amely 4.8 millióért vett egy angol jobbhátvédet (Sam Byram) a másodosztályból, ahonnan a Reading képes volt 650 ezer eurót adni egy 34 esztendős csatárért (Yann Kermorgant), és a Watford is ennyiért kapta meg a nyakigláb román kapuvédőt, Costel Pantilimont – de mit szóljon akkor a Norwich City, amely a heti különversenyt megnyerve több szempontból is képes volt 11 milliót fizetni az Evertonnak a skót támadóért, az idényben 11 meccsen négy gólig és egy gólpasszig jutó Steven Naismithért?

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy a télre visszatért a Boltonhoz a Derbytől az ott kölcsönben lévő szenegáli szélső, Khalilou Fadiga. Majdnem azt kellett írnunk, hogy minden idők egyik legjobb afrikai szélsője, de az 1974-es születésű játékos pechjére amikor élete legjobb formájában parádézott, és az Auxerre-től az Interhez igazolt, súlyos szívbetegsége leverte lábáról. A hatalmas tehetség kis híján visszavonult, az érte hárommillió mai eurót fizető olaszoknál – a 2002-es vb sikere után! – nem léphetett pályára tétmeccsen, egy év múlva fel is bontották szerződését. A Bolton vállalta a kockázat kisebbik részét, és leigazolta, Fadiga meg a nagyobb kockázatot, és pályára lépett, bízva szívritmus-szabályozójában és jó szerencséjében. Anglia nem jött be a nagy vándornak, aki csak 2012-ben vonult vissza a belga KSV Temséből. Ez volt a 14. klubja, például a PSG-ben, az FC Bruges-ben, a Coventryben és az al-Vakrahban is légióskodott. Jelenleg tanácsadóként dolgozik, a fia a Bruges utánpótlásában pallérozódik.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy ritka esetnek lehettünk tanúi: egymással transzferált a Manchester United és a Manchester City. Az ügylet tárgya az akkor 34 éves kapus, Tony Coton volt, akiért tisztes összeget, közel 600 ezer mai eurót adott az United. A City kétszer ennyiért vette őt az 1990-es vb előtt, korábban a Birmingham Cityt és a Watfordot szolgálta az általában tipikus Bundesliga-frizurát és felnőttfilmes bajuszt viselő játékos. Az idők múltával rövidebb hajjal és tipikus „TSZ-melléküzemági” bajusszal virító Coton kétszer is bekerült a másodosztály álomcsapatába, egyszer az elsőben is posztja legjobbja lett. Hiába, ilyen névvel első a megbízható védelem! Az Unitedben viszont csak csereember lehetett Peter Schmeichel mögött, majd a Sunderlandhez távozott, de 2007-től tíz évre az MU kapusedzője lett, egyes források szerint 617 meccsen ült a kispadon Sir Alex Ferguson mellett. 2004-ben, azaz 43 évesen az ötödosztályú Hereford Unitedben cserekapusként is leült még a kispadra. Jelenleg játékosügynök, egy kis ideig volt a Wigan megfigyelője is.

 

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

CHELSEA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Jordan Houghton (Gillingham), Patrick Bamford (Crystal Palace), Ulises Dávila (Vitória Setúbal), Alex Davey (Peterborough), Christian Atsu (Bournemouth), Wallace (Carpi)
Marco Amelia (egyesület nélküli)
Távozott: Ulises Dávila (Santos Laguna)
Kölcsönbe: John Swift (Brentford, kölcsönbe), Wallace (Gremio), Mitchell Beeney (Newport), Papy Djilobodji (Werder Bremen, 400.000), Alex Kiwomya (Fleetwood)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Anthony Cáceres (Central Coast, 320.000 euró)
Kölcsönből vissza: Bruno Zuculini (Middlesbrough), Brandon Barker (Rotherham), Ian Lawlor (Barnet), George Evans (Walsall), Luke Brattan (Bolton)
James Horsfield (Doncaster), Luke Brattan (Brisbane, ingyen), Shay Facey (New York), Angelino (New York)
Távozott: George Evans (Reading, ingyen)
Kölcsönbe: Ian Lawlor (Bury), Anthony Cáceres (Melbourne City)

ARSENAL
Érkezett:
Mohamed Elneni (FC Basel, 6.600.000)
Kölcsönből vissza: Gedion Zelalem (Rangers), Stefan O'Connor (York), Isaac Hayden (Hull)
Dan Crowley (Barnsley)
Távozott:
Kölcsönbe: Glen Kamara (Southend United)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Donald Love (Wigan), Ben Pearson (Barnsley), Joel Castro Pereira (Rochdale), Liam Grimshaw (Motherwell), Will Keane (Preston), Adnan Januzaj (Borussia Dortmund), Donald Love (Wigan), Sam Johnstone (Preston)
Joe Rothwell (Barnsley), Kieran O'Hara (Morecambe)
Távozott: Vanja Milinkovics-Szavics (Lechia Gdansk, i.), Ben Pearson (Preston, 135.000), Liam Grimshaw (Preston)
Kölcsönbe: Dean Henderson (Stockport), Kieran O'Hara (Morecambe), Víctor Valdés (Standard Liege)
James Wilson (Brighton)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Grant Ward (Rotherham), Christian Maghoma (Yeovil), Connor Ogilvie (Stevenage), Kenny McEvoy (York), Nathan Oduwa (Glasgow Rangers)
Shaq Coulthirst (Wigan), Harry Voss (Stevenage)
Távozott: Kenny McEvoy (York, ingyen), Shaq Coulthirst (Peterborough)

LIVERPOOL
Érkezett:
Marko Grujics (Crvena zvezda, 7.000.000)
Kölcsönbe:Steven Caulker (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Harry Wilson (Crewe Alexandra), Ryan Kent (Coventry City), Allan (Seinäjoen JK), Kevin Stewart (Swindon), Sheyi Ojo (Wolverhampton), Tiago Ilori (Aston Villa), Ryan McLaughlin (Aberdeen), Danny Ward (Aberdeen)
Távozott:
Kölcsönbe: Marko Grujics (Crvena zvezda, 1.000.000), Ryan Fulton (Portsmouth), Allan (St.-Truiden)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Charlie Austin (Queens Park, 5.200.000)
Kölcsönből vissza: Lloyd Isgrove (Barnsley), Jason McCarthy (Wycombe), Jack Stephens (Middlesbrough), Sam Gallagher (MK Dons)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Steven Caulker (Queens Park)
Kölcsönbe: Sam McQueen (Southend United)

SWANSEA CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Josh Sheehan (Yeovil), Oliver Davies (Kilmarnock), Alex Samuel (Morton), Adam King (Crewe Alexandra)
Oliver McBurnie (Newport County), Connor Roberts (Yeovil Town), Jay Fulton (Oldham), Stephen Kingsley (Crewe Alexandra)
Távozott: James Loveridge (Port Talbot, i.), Michu (UP Langreo, i.), Jonjo Shelvey (Newcastle United, 16.000.000)
Kölcsönbe: Franck Tabanou (St.-Étienne)

STOKE CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Daniel Bachmann (Bury), Dionatan Teixeira (Fleetwood Town)
Dale Eve (Forest Green), Oliver Roberts (Tamworth), Dominic Kurasik (Stafford Rangers)
Távozott: Andy Wilkinson (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Steve Sidwell (Brighton)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Jonathan Williams (Nottingham), Christian Scales (Crawley), Jake Gray (Hartlepool), Keshi Anderson (Doncaster), Sullay Kaikai (Shrewsbury), Hiram Boateng (Plymouth), Luke Croll (Plymouth), Patrick McCarthy (Preston), Jack Hunt (Sheffield Wednesday)
Chris Kettings (Bromley)
Távozott: Jack Hunt (Sheffield Wednesday)
Kölcsönbe:Connor Dymond (Newport), Jonathan Williams (MK Dons)
Kölcsönből vissza: Patrick Bamford (Chelsea)

EVERTON
Érkezett:
Matty Foulds (Bury), Shani Tarashaj (Grasshoppers, 4.000.000)
Felipe Mattioni (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Ryan Ledson (Cambridge), Francisco Júnior (Wigan)
Jordan Thorniley (Stockport), Conor McAleny (Charlton), Russell Griffiths (Halifax), Felipe Mattioni (Doncaster)

Távozott: Steven Naismith (Norwich City, 11.000.000)
Kölcsönbe: Conor Grant (Doncaster), Shani Tarashaj (Grasshoppers), Liam Walsh (Yeovil)
David Henen (Fleetwood)

WEST HAM UNITED
Érkezett: Sam Byram (Leeds United, 4.800.000)
Kölcsönből vissza: Martin Samuelsen (Peterborough), Matt Jarvis (Norwich), Doneil Henry (Blackburn), Josh Pask (Dagenham), Reece Burke (Bradford), Elliot Lee (Blackpool), Diego Poyet (Dons)
Nathan Mavila (Aldershot)
Távozott:
Matt Jarvis (Norwich City, 3.400.000 euró), Mauro Zárate (Fiorentina, 2.100.000)
Morgan Amalfitano (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Stephen Hendrie (Southend), Kyle Knoyle (Dundee United), Elliot Lee (Colchester)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Adil Nabi (Delhi Dynamos), Alex Palmer (Kidderminster)
Jack Fitzwater (Chesterfield), Andre Wright (Kidderminster), Joe Ward (Kidderminster), Tahvon Campbell (Kidderminster), Kyle Howkins (Kidderminster)
Távozott: Adil Nabi (Peterborough)
Kölcsönbe: Anders Lindegaard (Preston)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Demarai Gray (Birmingham City, 5.100.000), Daniel Amartey (Köbenhavn, 6.600.000)
Kölcsönből vissza: Ryan Watson (Northampton), Dean Hammond (Sheffield United), Liam Moore (Bristol), Joe Dodoo (Bury), Tom Lawrence (Blackburn), Ben Chilwell (Huddersfield), Joe Davis (Fleetwood), Callum Elder (Peterborough)
Alie Sesay (Cambridge), Ben Hamer (Bristol), Jack Barmby (Notts)
Távozott: Joe Davis (Fleetwood), Alie Sesay (Barnet, i.), Simonas Stankevicius (Zalgiris Vilnius),
Kölcsönbe: Andrej Kramaric (Hoffenheim)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Jonjo Shelvey (Newcastle United, 16.000.000), Henri Saivet (Bordeaux, 6.000.000)
Kölcsönből vissza: Shane Ferguson (Millwall), Ivan Toney (Barnsley), Gaël Bigirimana (Coventry), Adam Armstrong (Coventry), Mike Williamson (Wolverhampton), Shane Ferguson (Millwall)
Freddie Woodman (Crawley)
Távozott:
Kölcsönbe: Kyle Cameron (York)

SUNDERLAND
Érkezett:
Jan Kirchhoff (Bayern München, 1.000.000), Dame N'Doye (Trabzonspor, 1.400.000), Steve Harper (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Jordan Blinco (Boston United), Liam Bridcutt (Leeds), Mikael Mandron (Hartlepool)
George Honeyman (Gateshead), Dylan McEvoy (Boston United), Will Buckley (Leeds)
Távozott: Ricardo Álvarez (Sampdoria, i.), Costel Pantilimon (Watford, 650.000)
Kölcsönbe: Will Buckley (Birmingham), Lynden Gooch (Doncaster), Danny Graham (Blackburn)

ASTON VILLA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Riccardo Calder (Dundee), Joe Bennett (Bournemouth), Aly Cissokho (Porto), Callum Robinson (Bristol), Joe Cole (Coventry)
Kevin Toner (Kidderminster)
Távozott: Joe Cole (Coventry, i.)
Kölcsönbe: Benjamin Siegrist (Solihull), Jed Steer (Huddersfield), Gary Gardner (Nottingham), José Ángel Crespo (Rayo Vallecano), Joe Bennett (Sheffield Wednesday)
Kölcsönből vissza: Tiago Ilori (Liverpool)

BOURNEMOUTH
Érkezett:Juan Iturbe (AS Roma, k., 1.200.000), Benik Afobe (Wolverhampton, 13.000.000), Lewis Grabban (Norwich, 9.350.000)
Kölcsönből vissza: Elliott Ward (Huddersfield), Harry Cornick (Yeovil), Jayden Stockley (Portsmouth), Joe Quigley (Woking)
Ben Whitfield (Kidderminster), Josh O'Hanlon (Chester)
Távozott: Elliott Ward (Blackburn), Yann Kermorgant (Reading, 650.000)
Kölcsönből vissza: Joe Bennett (Aston Villa), Christian Atsu (Chelsea), Jayden Stockley (Exeter), Josh O'Hanlon (Longford)

WATFORD
Érkezett:
Nordin Amrabat (Málaga, 8.000.000), Costel Pantilimon (Sundeland, 650.000)
Kölcsönből vissza: Sean Murray (Wigan), Mathias Ranégie (Jifang), Jorell Johnson (St. Albans), Uche Ikpeazu (Port Vale)
Connor Smith (Stevenage)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Alessandro Diamanti (Kuangcsu), Connor Smith (Wimbledon, ingyen)
Kölcsönbe: Uche Ikpeazu (Blackpool), Víctor Ibarbo (Atlético Nacional)

NORWICH CITY
Érkezett:
Matt Jarvis (West Ham, 3.400.000 euró), Ivo Pinto (Dinamo Zagreb, 3.700.000), Ben Godfrey (York), Steven Naismith (Everton, 11.000.000), Timm Klose (Wolfsburg, 12.000.000)
Kölcsönből vissza: Elliott Bennett (Bristol), Anthony Andreu (Rotherham), Cameron Norman (Woking), Harry Toffolo (Rotherham), Louis Thompson (Swindon), Remi Matthews (Burton), Gary Hooper (Sheffield Wednesday)
Vadis Odjidja-Ofoe (Rotherham), Jamar Loza (Stevenage)
Távozott: Lewis Grabban (Bournemouth, 9.350.000), Gary Hooper (Sheffield Wednesday)
Kölcsönbe: Jake Kean (Colchester), Conor McGrandles (Falkirk), Harry Toffolo (Peterborough)

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, az egyszerűség kedvéért az ősszel történt kölcsönadásokat nem jeleztük a „Távozott” sorban, ha a játékos már januárban visszatért onnan.
Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 26-án délután.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik