Az Anfielden a Liverpool az úr, simán legyőzte az Arsenalt

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.28. 20:55
null
Leno tehetetlen, Mané megszerzi a Liverpool első gólját (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó Premier League 3. fordulójának záró rangadóján a címvédő Liverpool fordítani tudott, és 3–1-re legyőzte az Arsenalt az Anfielden. A 3. forduló után a Leicester City, a Liverpool és az Everton áll kilenc ponttal.

ANGOL PREMIER LEAGUE
3. FORDULÓ
LIVERPOOL–ARSENAL 3–1 (2–1)
Liverpool,Anfield.Vezette:Pawson
Liverpool:Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson – N. Keita (Milner, 79.), Fabinho, Wijnaldum – Szalah, Firmino (Minamino, 90+1.), Mané (Diogo Jota, 80.).Menedzser:Jürgen Klopp
Arsenal:Leno – Holding, David Luiz, Tierney – Bellerín, el-Neni, G. Xhaka (Dani Ceballos, 60.), Maitland-Niles – Willian (Pépé, 68.), Lacazette (Nketiah, 74.), Aubameyang.Menedzser:Mikel Arteta
Gólszerző:Mané (28.), Robertson (34.), Diogo Jota (88.), ill. Lacazette (25.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Úgy kezdődött a rangadó, hogy Sadio Mané egy párharcban odakönyökölt Kieran Tierneynek, de legnagyobb megkönnyebbülésére csak sárga lapot kapott – lehet, ha pirosat kap, egészen másképp alakul a mérkőzés. Mané a pályán maradt, a Liverpool meg eseménytelen első tíz perc után egyre fokozta a nyomást: az Arsenal megúszott pár meleg helyzetet, Trent Alexander-Arnold megpattanó lövését pedig a léc „mentette”.

A hazai fölény már pont kezdett nyomasztóvá válni, amikor a derült égből Arsenal-gól érkezett. A 25. percben Ainsley Maitland-Niles a bal oldalról ívelt a kapu elé, rosszul. Még rosszabbul reagált azonban Andrew Robertson, tisztázás helyett gyakorlatilag ziccerbe hozta a centerben ólálkodó Alexandre Lacazette-et. Lacazette kapura fordult, „eltörte a labdát”, de az így is Alisson kapujában kötött ki (0–1).

Az egyenlítésre nem kellett sokáig várni: a 28. percben a játékvezető remekül alkalmazta az előnyszabályt, Mohamed Szalah a jobb szélen betört a tizenhatoson belülre, éles lövését kitolta Bernd Leno, ám Sadio Mané közvetlen közelről az üres kapuba terelte a kipattanót (1–1).

A második hazai gólt megelőző akció is a jobb oldalról indult: a 34. percben Alexander-Arnold ívelt keresztbe remekül, Rob Holding fején megcsúszott a labda és a hosszún érkező Robertson elé került. Robertson átvette a labdát, majd bekanalazta azt Leno kapujába – villámgyors fordítás! (2–1). A félidő hátralevő részében az intenzív liverpooli letámadás alatt „nyögő” Arsenal már nem tudott változtatni, s egygólos hátránnyal fordult. Ami még hízelgő is volt Mikel Arteta csapatára nézve...

A második félidőt kicsit feljebb tolt védővonallal kezdte az Arsenal, egyből „bele is nézett” egy liverpooli kontrába, más kérdés, hogy Sadio Mané nem ért a lehetőséggel. Ezt követően viszonylag békésen csordogált a meccs, kezdeményező Liverpoollal és az első félideinél valamivel aktívabb Arsenallal.

A 63. percben könnyűszerrel egyenlíthetett volna az Arsenal, Lacazette vihette ziccerben a labdát egy remek kiugratás után Alissonra (lesről szó sem volt), ám a kapusba lőtt. Kulcsfontosságú hiba és óriási védés volt! A másik oldalon a remekül futballozó Mané gyorsított fel, egy kombináció után fordulásból lőtt – kapu mellé. A Liverpool összességében magabiztosan tartotta minimális előnyét, és az Arsenal cseréi sem hoztak változást a játék képében.

A végjátékra becserélt Diogo Jota gyorsan betalálhatott volna Liverpool-mezben, ám előbb a hosszú sarok mellé csavart (ez bravúros gól lett volna), aztán az oldalhálóba lőtte Mohamed Szalah remek átadását (ezt viszont be kellett volna rúgni). Harmadszorra már összejött neki a gólszerzés: a 88. percben remek lövést küldött egy rosszul kifejelt labda után a tizenhatos vonaláról a jobb alsó sarokba, a Liverpool teljesen megérdemelten 3–1-re győzött, 61 mérkőzésesre nyújtva hazai bajnoki veretlenségi sorozatát. Már csak két mérkőzés kell a klubrekord beállításához.

HÉTFŐI EREDMÉNY

Fulham–Aston Villa 0–3(Grealish 4., Hourihane 15., Mings 48.)

AZ ÁLLÁS
1. Leicester City3312–4+89
2. Liverpool339–4+59
3. Everton338–3+59
4. Aston Villa224–0+46
5. Arsenal3216–4+26
6. Crystal Palace3215–3+26
7. Leeds United3218–7+16
8. Tottenham31116–4+24
9. Chelsea31116–60 4
10. Newcastle31113–4–14
11. West Ham3125–4+13
12. Brighton & Hove Albion3126–60 3
13. Manchester City2115–6–13
14. Manchester United2114–5–13
15. Southampton3123–6–33
16. Wolverhampton3123–7–43
17. West Brom3125–11–61
18. Burnley222–5–30
19. Sheffield United330–4–40
20. Fulham333–10–70

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+3. perc. ÉS…ERRŐL…ENNYIT! Hármas sípszó, Liverpool–Arsenal 3–1, teljesen egyértelmű és megérdemelt hazai siker! Az Everton és a Leicester City mellett a címvédő Liverpool is 3 győzelemmel kezdi a bajnokságot!

90+1. perc. 3 perc a ráadás, és még egy Liverpool-csere. Firmino helyére Minamino áll be.

88. perc. GÓÓÓL, ELDŐLT, JOTA, 3–1!!! Egy rosszul kifejelt labda a tizenhatos vonala előtt, középen helyezkedő Diogo Jota elé kerül, egy átvétel, egy lövés jobbal, ki is köt a jobb alsó sarokban, úgy, hogy a kapufát is „megcsókolja”!

86. perc. Dönthetne a címvédő, ám egy sokáig szépen kijátszott akció végét túlkombinálják.

86. perc. Továbbra is a Liverpool kezében a mérkőzés, az Arsenal nem hogy nyomást kifejteni nem tud, de alig támad. Így meg nehéz.

83. perc. MEKKORA HELYZET! Szalah indul meg jobbról, visszafelé szorítják, így lőni nem tud, ad helyette egy zseniális labdát a bal szélre, Diogo Jotának. Jota az oldalhálót zörgeti meg, na, ez a hála…

82. perc. JOTA! A bal szélen kap egy labdát, befelé tolja, majd a hosszú felső sarok mellé teker.

80. perc. Kezdődik a hajrá. Annyira nem látszik, hogy miből szerezne itt gólt az Arsenal, de eddig is ki tudott alakítani helyzeteket a semmiből.

79. perc. KETTŐS HAZAI CSERE. Mané helyett Diogo Jota áll be, Keita helyére pedig Milner. Mané nem boldog…

76. perc. Alissonnak kell tisztáznia a kiugró Nketiah elől, a másik oldalon a jobb szélen helyzetbe keveredő Firmino lövése megy el a hosszú alsó mellett. Megpattant a labda, szöglet.

74. perc. ARSENAL-CSERE. Lacazette lemegy (és láthatóan még mindig emészti magát a kihagyott ziccere miatt), Nketiah áll be a helyére.

73. perc. Lényegesen csendesebb a második félidő, mint az első, mondjuk a Liverpoolnak így is megfelel. Az Arsenal támadójátékát két dolog is nagymértékben hátráltatja: az egyik, hogy alig vezetnek támadást, a másik, hogy Aubameyang ma láthatatlan. Eddig a vendégek minden, kaput eltaláló lövése Lacazette nevéhez fűződik.

72. perc. MÉG EGY SÁRGA LAP! Most Dani Ceballos kapja.

68. perc. SÁRGA LAP! Bellerínnek villan.

68. perc. Megint cserél az Arsenal, Willian helyére Pépé áll be.

64. perc. EZ IS NAGY HELYZET! Mané gyorsít fel, a londoni védők képtelenek tartani vele a lépést. Egy gyors kombináció, Mané fordulásból lő, a labda elmegy Leno és a kapu mellett is!

63. perc. ZICCER, KIMARAD! Lacazette kap forintos (fontos?) labdát, de hiába néz farkasszemet egy az egyben a kapussal, Alisson védeni tud! Nem volt les, foghatja a fejét a francia center!

62. perc. SZÉP! Van Dijk megereszt egy váratlan és igen jó távoli lövést, Leno kiüti a kísérletet!

61. perc. Szalah jobbról befelé lopózik, lövése blokkon hal el.

60. perc. Az első csere. Az Arsenal vált, Granit Xhaka helyére Dani Ceballos áll be.

59. perc. Lacazette nyargal a Liverpool kapuja felé, de Alissonba emel, ráadásul a zászló is emelkedik.

57. perc. Robertson bal oldali beadását kapja le Leno a levegőből.

53. perc. Mané táncol, sarokkal a bal szélen felnyomuló Robertson elé tálal, a beadást Holding menti.

51. perc. Mané labdát szerez az Arsenal tizenhatosa előtt, egy gyors kombináció, ám a középre küldött labda nem jut el Szalahig. Aztán Alexander-Arnold ad középre jobbról, David Luiz ment.

49. perc. SÁRGA LAP! Alexander-Arnold a labdát nem érte el, de legalább ellenfele lábfejére jól rátartott… Tierney nem örül, de legalább nem sérült meg.

48. perc. Feljebb tolja a védelmet az Arsenal, egyből belefut egy kontrába, ám a bal oldalon nyargaló Mané a kapu fölé lő.

46. perc. CSERE NINCS, FOLYTATÁS VAN!

Robertson (26) góljával fordított a házigazda (Fotó: AFP)
Robertson (26) góljával fordított a házigazda (Fotó: AFP)

1. FÉLIDŐ

45+2. perc. FÉLIDŐ! Az első játékrész jókora Liverpool-fölényt hozott, ehhez képest az Arsenal szerezte meg a vezetést egy szinte komikus Lacazette-találattal. A címvédő ezen úgy feldühödött, hogy Mané és Robertson találatával gyorsan fordított, az állás 2–1.

45. perc. 2 perc a ráadás.

43. perc. Megrázta magát az Arsenal, most Willian élesen középre lőtt labdáját kell mentenie Gomeznek.

42. perc. David Luiz tértölelő labdája megtalálja a leshatárról kilépő Maitland-Nilest, ám elpattan a szárnyvédőtől.

42. perc. Firmino biccenti a labdát Szalah felé, de Leno ügyel és kivetődve ment az egyiptomi támadó elől.

40. perc. Ma teljes intenzitással működik a Liverpool letámadása, és ez láthatóan nagyon zavarja az Arsenalt. A londoniak sorra vesztik el a labdákat saját térfelükön.

38. perc. 10:1 a kísérletek aránya, az az 1 Arsenal-kísérlet is az „égből esett le” Robertson hibája után, s Lacazette élni is tudott a ziccerrel. Teljesen megérdemelt a Liverpool vezetése a játék képe alapján.

36. perc. BUMM! Alexander-Arnold lövése zúg el a léc fölött!

34. perc. VEZET A LIVERPOOL, ROBERTSON, 2–1!!! Alexander-Arnold jobb oldali beadása megcsúszik Holding fején, és így a hosszún várakozó Robertson elé kerül (eleve ő volt a célpont). A skót balhátvéd átveszi a labdát, majd ballal elkanalazza azt, Leno tehetetlen.

33. perc. Megint Lenónak akad dolga. Az Arsenal gólját leszámítva egyirányú a forgalom a pályán, a bajnokcsapat talán most játszik a legösszeszedettebben ebben az idényben.

29. perc. 147 másodperc telt csak el a két gól között.

28. perc. EGÉSZ IDÁIG VEZET AZ ARSENAL, MANÉ EGYENLÍT, 1–1!!! Egy előnyszabály után Szalah tör be a jobb szélen a tizenhatoson belülre, élesen, ballal meglövi a labdát, Leno belekap, ám az így pont a kaputól 2 méterre ólálkodó Mané elé pattan. A szenegáli nem hibázhatja el. Nem is hibázik.

25. perc. VEZET AZ ARSENAL, DE MICSODA GÓLLAL!!! Totális védelmi kihagyás Maitland-Niles beívelése után, Lacazette úgy kapja üresen a labdát centerben, a kapu előtt, hogy az egy hazai védőről (Robertson) került hozzá, így nincs les. Nem találja jól el a labdát, ez is elég, 0–1!

24. perc. Wijnaldum kísérletét sem koronázza siker, Leno könnyedén véd. A játék képe egyre inkább arra utal, hogy a Liverpool hamarosan megszerzi a vezetést.

21. perc. HOPP, EGY LÉC! Alexander-Arnold átlövése pattan meg és jön vissza a lécről, Leno legnagyobb megkönnyebbülésére! Bellerínen pattant meg a kőkemény, 24 méteres lövés.

15. perc. AZ ELSŐ ZICCER! Alexander-Arnold munkaköri leírásának megfelelően bead a jobb szélről, Mané üresen érkezik, lövését Leno reflexmozdulattal védi!

13. perc. Keita lövése megpattan és szögletre vágódik. Lapos gurítás Szalahnak, aki nem tudja telibe találni a labdát.

12. perc. Robertson kicsit meg tudja bontani az Arsenal védelmét, de csak szögletig jut, a sarokrúgás pedig veszélytelen. AZTÁN AZ ELSŐ HELYZET! Alexander-Arnold hatalmas ívű beadást küld a szöglet után még elöl tartózkodó Van Dijk fejére, a holland bólint is, de David Luiz tisztázni tud.

10. perc. Lövés még nincs. Pool-fölény van, de nem nyomasztó a dominancia.

8. perc. A Liverpool saját térfelén adja el a labdát támadásépítés közben, Lacazette lecsap, de sokáig nem jut, amikor elindul a hazai kapu felé.

6. perc. Aligha lep meg bárkit is, hogy a címvédő Liverpool kezdeményez. Mondjuk lövésig még nem jutott. De legalább tizenhatosa elé szorítja a vendégeket... Alexander-Arnold jobb oldalról belőtt labdáját menti David Luiz.

3. perc. SÁRGA LAP! Sokáig nem kellett várni az első lapra, Mané csapott oda Tierneynek. Megússza egy sárgával, és kicsit szerencsésnek mondhatja magát.

2. perc. Szalah kap a jobb szélen labdát, a centerben bemozgó Firmino elé passzolna, lekapcsolják az átadást.

1. perc. KEZDŐDIK A RANGADÓ! A Liverpool (ki hinné?) vörösben, fehér-bordóban pedig az Arsenal.

• Az Arsenal 2015 januárja óta nem nyert idegenben bajnokit a „nagy hatos” tagjai ellen, 27 mérkőzéses nyeretlenség ez.

• Egy mérkőzést már lejátszottak ma este, az Aston Villa őrzi százszázalékos mérlegét (igaz, csak két mérkőzést játszott), mivel idegenben 3–0-ra nyert a Fulham ellen.

• Az előző hétvégén megtört a Bayern München nagy veretlenségi sorozata, megtörik-e most a Liverpool hazai szériája? A Pool 60 hazai bajnoki óta veretlen, legutóbb 2017. április 23-án, a Crystal Palace ellen maradt alul. A klubrekord 63 mérkőzéses hazai bajnoki veretlenségi sorozat – ezt a „vörösök” 1978 és 1981 között állították fel. A Premier League-ben a legutóbbi vereséget (igaz, Londonban) pont az Arsenal mérte a Liverpoolra, július 15-én 2–1-re győzött. S ne felejtsük el, az angol szuperkupát (Community Shield) is a londoniak nyerték meg, 1–1 után tizenegyesekkel.

Az idénynyitó Community Shielden az Arsenal örülhetett (Fotó: AFP)
Az idénynyitó Community Shielden az Arsenal örülhetett (Fotó: AFP)

• A Liverpool kispadján ott ül 20-as mezszámmal a frissen igazolt Diogo Jota, a portugál támadó a Wolverhamptontól érkezett. Egyébként standard kezdő a házigazdánál, Jordan Henderson hiányzik, s a Bayerntől szerződtetett Thiago Alcántara sem bevethető, „kisebb erőnléti probléma” miatt.

• A Liverpool a Leeds elleni őrült 4–3-mal kezdte a bajnokságot, majd 2–0-ra nyert a Chelsea otthonában – húzós sorsolása van Jürgen Klopp csapatának! Az Arsenal 3–0-ra lelépte a Fulhamet, majd 2–1-re legyőzte a West Hamet, tehát eddig csak derbiket vívott.

• JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Meggyőzően kezdte a 2020–2021-es bajnoki idényt a Liverpool és az Arsenal is: a címvédő 6–3-as, az észak-londoni csapat 5–1-es gólkülönbséggel és százszázalékosan áll két forduló után. De mire mennek egymás ellen?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik