Az újrakezdés utáni első meccsek egyikét játszó csapat, a Manchester City otthona: az Etihad Stadion (Fotó: AFP)

 

Oliver Dowden szerint a sportrendezvényeket egyelőre zárt létesítményekben, közönség nélkül lehet csak megtartani, de éppen ezért jelentősen bővül a televíziós közvetítések köre.

A járvány megfékezését célzó korlátozások miatt márciusban félbeszakadt Premier League-sorozat hátralévő 92 mérkőzéséből négyet a közszolgálati BBC televízió, további 25-öt a Sky Sports fizetős kereskedelmi sporttelevízió térítésmentesen közvetít.

A BBC legutóbb az 1987–1988-as bajnokság idején közvetített első osztályú angol labdarúgó-mérkőzéseket, a jelenlegi formájában 1992 óta létező Premier League eddigi történetében pedig sohasem volt élő meccsközvetítés a brit közszolgálati tévében.

A Premier League június 17-én, szerdán indul újra a Manchester City–Arsenal és az Aston Villa–Sheffield United mérkőzésekkel, a többi meccset annak a hétnek a végén játsszák.

A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű sznúker már hétfőn újraindul a Championship League-bajnoksággal, amelyet szintén zárt ajtók mögött tartanak.

A futballhoz hasonlóan itt is hatósági előírás, hogy csak azok a versenyzők vehetnek részt a 200 ezer font (80 millió forint) összdíjazású tornán, akik negatív koronavírus-leletet tudnak felmutatni.

Dowden a szombat esti sajtótájékoztatón elmondta: a korlátozások enyhítésének jegyében hétfőtől egyszerre hat, nem egy háztartásban élő ember végezhet együtt szabadtéri testedzést, de az a szabály továbbra is érvényben van, hogy a nem együtt lakóknak legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

Hétfőtől legfeljebb hatfős, nem egy háztartásban élő csoportok nemcsak közterületen, hanem például magánházak kertjeiben is találkozhatnak.

A március 23-án érvénybe léptetett korlátozások alapján eddig kettőnél több, nem egy háztartásban lakó ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, emellett a nem együtt élő családtagok és ismerősök nem látogathatták egymást.

A brit hatóságok szombaton külön közleményben hívták fel a lakosság figyelmét arra, hogy ezek a korlátozások még a hétvégén is érvényben vannak, az enyhítés csak hétfőtől lép érvénybe.