Az angol klubok – köztük a PL-címvédő Manchester City – rekordbevételt termeltek a legutóbbi idényben (Fotó: AFP)

 

Megérkezett az összes pénzügyi jelentés a kluboktól, így a Deloitte és a Vysyble elemezhette a 2017–2018-as Premier League-idény gazdasági teljesítményét – írja a Sky Sports. A 20 csapat összbevétele 4.8 milliárd fontra rúgott, 200 millióval meghaladva az azt megelőző kiírásét. Ugyanakkor a fizetésekre költött összeg 400 millió fonttal több lett, azaz 2.9 milliárd font – a ligában átlagosan négy százalékkal emelkedtek a bérek.

Mindez azt jelenti, hogy a klubok adózás előtti eredménye 0.4 milliárd font, ami 100 millióval kevesebb, mint a 2016–2017-es évadban.

A Deloitte kimutatása szerint a bevételek növekedése részben annak köszönhető, hogy a top hat csapat (Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham) a nemzetközi kupákban meghatározó szerepet tölt be, valamint a televíziós közvetítések díja, a reklámbevételek és a meccsnapi bevételek is növekedtek.

A Vysyble tanulmánya rámutat, hogy a top hat egyre inkább elszakad a mezőny többi klubjától. A nagy hatosfogat a Premier League nyereségének 89 százalékát (!) termelte ki a 2017–2018-as idényben, ami 36 százalékkal több, mint az előzőben. Összehasonlításképp: a 2017–2018-as kiírás legnagyobb (Manchester United) és legkisebb (West Bromwich) bevétele között 465 millió font volt a különbség.

Az elemzés szerint a klubok kiadásának 70 százaléka a fizetésekből tevődik össze.