PL: radikális reform jöhet, itt a vége a 25 éve működő struktúrának?

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 19:38
null
A labda most a klubok térfelén pattog (Fotó: AFP)
Elsőként a Daily Telegraph számolt be arról a hírről, amit azóta az összes nagyobb angol médium (BBC, Sky Sports, The Guardian) átvett: óriási változások várhatóak az angol labdarúgás rendszerében, többek között létszámcsökkentést, a bevételek átcsoportosítását és új szavazati rendszert is bevezethetnek a nem is olyan távoli jövőben.

 

A Project Big Picture néven ismertetett terveket a Liverpool és a Manchester United tulajdonosai dolgozták ki, ugyanakkor az Angol Labdarúgóliga (EFL) is támogatja. Amennyiben a Premier League részéről sem lesz ellenvetés – ennél a pontnál már mutatkoznak repedések –, a reformok megakadályozhatják a közvetlen pénzügyi válságot, ezen kívül viszont véget vetnének a több mint 25 éve működő struktúrának.

Első fontos lépésként a Premier League-nek bele kell egyeznie abba, hogy a jövőbeli televíziós jogdíjak 25 százaléka az EFL-t illeti meg, és emellett megszünteti az úgynevezett ejtőernyős fizetéseket (angolul parachute payments). Az Angol Labdarúgóliga részesülne egy 250 millió font összegű előlegben a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére, ráadásul az angol Labdarúgó-szövetség (FA) is kapna egy 100 millió fontos „ajándékot”. Az intézkedések magukban foglalnák azt is, hogy az angol élvonal létszáma 20 csapatról 18-ra csökkenne, a két utolsó együttes helyét a Championship bajnoka és ezüstérmese venné át, míg a PL 16. helyezettje rájátszást vívna a bennmaradásért a másodosztály 3-5. helyezettjének egyikével.

A legfontosabb változtatás a Premier League szavazati struktúráját érintené, a jelenleg érvényben lévő rendszert (mind a húsz klub szavaz, 14 igen kell az adott rendelkezés elfogadásához) egy új váltaná fel, amely extra hatalmat adna a „hosszú ideje részvényesi státusszal” rendelkező kluboknak, egyszerűbben fogalmazva a liga kilenc legrégebbi tagjának. Ebbe a csoportba a nagy hatos (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham) mellett az Everton, a Southampton és a West Ham United tartozna bele, és a tervek szerint a szabályváltozások jóváhagyásához ebből a kilencesből kellene hat klubnak támogatnia a rendelkezést. A BBC hozzáteszi, az Aston Villát és a Newcastle Unitedet nem említik meg, pedig mindkét csapat több idény húzott le a Manchester Citynél a Premier League-ben.

A jelentések említést tesznek arról, hogy a javasolt változások között van a Ligakupa jelenlegi formájának, valamint a Community Shield (Szuperkupa) teljesen egészében történő eltörlése, indíthatnak viszont egy afféle nyári tornát az élvonal együtteseinek.

Tizennégy Premier League-klubnak kell a javaslatok mellett szavaznia azok megvalósításához, amennyiben ez megtörténik, akár már a 2022–2023-as idényben életbe léphet az új rendszer – mindezzel együtt a pontos időpontot egyelőre kár találgatni.

KÁROS HATÁS?

A lehetséges változásokra reagálva a Premier League hivatalos oldalán megjelent egy közlemény, melyet alább olvashat el:

„Mi is láttuk a média anyagait, melyek az angol labdarúgás átalakításának tervét taglalják.

Az angol futballt nézik a legtöbben a világon, élénk, dinamikus és versenyképes ligarendszerrel rendelkezik, amely szerte a világon vonzza az emberek figyelmét.

Fontos, hogy ennek a pozíciónak a fenntartása érdekében mindannyian együtt dolgozzunk.

A Premier League és az FA is támogatja a széles körű egyeztetéseket a játék jövőjéről, beleértve a versenystruktúrát és a versenynaptárt, valamint a finanszírozás kérdését a Covid-19 hatásainak fényében.

A labdarúgásnak rengeteg érdekeltje van, ezért ezt a megfelelő csatornákon kell megvitatni, amely a kluboknak és a részvényeseknek is lehetőséget nyújt az érdemi hozzájárulásra.

A Premier League álláspontja szerint a ma közzétett tervekben szereplő egyes javaslatok káros hatással lehetnek a futballra, csalódottan vettük tudomásul, hogy Rick Perry, az EFL elnöke is nyilvánosan elismerte a támogatását.

A Premier League azon dolgozik a klubokkal és az EFL-lel, hogy megoldást találjon a Covid-19 okozta anyagi problémákra.

A munka folytatódik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik